După Angela Merkel, castelul german Meseberg își așteaptă noii chiriași

meseberg_castel.jpg

Castelul Meseberg, Germania
Image source: 
wikipedia.org

Pe măsură ce alegerile din Germania se apropie, comentatorii europeni privesc dincolo de era Merkel. Și nu doar către aspectele politice. Oare frumoasa reședință oficială a liderilor germani, pe care modesta Angela Merkel a cam ocolit-o,  va fi folosită mai mult decât până acum?

”Sfârșitul erei Merkel lasă deja un mare gol în politica europeană”, este de părere La Croix.

”După șaisprezece ani de stabilitate, plecarea cancelarului seamănă îndoieli în rândul creștin-democraților. De asemenea, dă peste cap întregul peisaj politic german, chiar la nivel european.

Criticată pentru întrebările pe care le lasă deschise în Afganistan sau Europa de Est, după o vizită finală la Kremlin și în Ucraina, Angela Merkel rămâne un caz unic în Uniunea Europeană pentru longevitatea sa la putere.

Stabilitatea i-a adus un grad ridicat de popularitate printre europeni. 

Conform unui sondaj YouGov, francezii au opinii pozitive în proporție de 67% , pentru cei 16 ani de prezență a Angelei Merkel în funcția de cancelar. Ei se situează în fața suedezilor ( cu 64%), dar în spatele spaniolilor (78%) sau al danezilor (75%).

În cele din urmă, cei mai puțin convinși sunt britanicii (46%). Contrar convingerilor Angelei Merkel, aceștia își urmăresc acum interesele și își planifică viitorul în afara UE”, scrie ziarul francez.

Și ziarul britanic The Guardian remarcă ”Bătălia de 16 ani a Angelei Merkel cu forțele centrifuge ale politicii”:

Pe parcursul a 16 ani, ea și-a dedicat cea mai mare parte a energiei politice către anularea crizelor care ar fi putut scăpa de sub control.

Când Merkel își va face curat în biroul de la cancelarie, ea va fi egalat recordul deținut anterior de mentorul ei, „cancelarul etern”, Helmut Kohl.

Spre deosebire de toți cei șapte predecesori de sex masculin, ea va renunța, din proprie voință, la sfârșitul unui mandat complet .

Altfel, nivelurile sale de popularitate rămân fenomenale.

Merkel a reușit să-și păstreze puterea mutând Uniunea Creștină Democrată (CDU) din zona conservatoare în centrul spectrului politic, intrând în coaliții atât cu partidul de centru-dreapta liberal-democrat (FDP), cât și cu partidul de centru-stânga social-democrat (SPD).

Criticii spun că prețul succesului lui Merkel a fost o eroziune a peisajului politic: prin cooptarea politicilor și programelor altor partide, ea a făcut partidele tradiționale ale Germaniei din ce în ce mai indistincte.

CDU s-a străduit să apară ca un front unit pe măsură ce a început să se apropie de era post-Merkel: personalitățile din interiorul partidului se tem însă că o înfrângere la votul din septembrie ar putea arunca forța dominantă a politicii germane postbelice într-o criză existențială care ar putea culmina cu o divizare între centriști și conservatorii din linia dură”.

 ”Un Camp David la costuri mai reduse” – iată caracteristicile reședinței de relaxare a liderilor germani, scrie Politico:

Francezii au Fort Brégançon, o cetate medievală spectaculoasă, pe o insulă mediteraneană. Americanii au  Camp David, o proprietate întinsă, renumită pentru frumusețea peisajului montan.

Germanii au Schloss Meseberg.

Este adevărat, Camp David a fost locul unde a fost planificată parțial invazia Normandiei, unde s-au întâlnit Eisenhower și Hrușciov, unde liderii israelian și egiptean au fost de acord să facă pace.

Reședința oficială a cancelarului german, Schloss Meseberg, un castel baroc din secolul al XVIII-lea situat într-un mic sat de 150 de suflete de la nord de Berlin, nu are aceeași greutate.

Castelul de pe malul lacului, cu coloanele sale impunătoare și acoperișul înalt de mansardă, este fără îndoială o reședință minunată. Dar într-o țară renumită pentru castele uluitoare, acesta se remarcă mai curând prin simplitatea sa.

Și chiar aceasta a fost intenția. Berlinul dorea o reședință care să reflecte etosul modest al liderilor săi.  Angela Merkel, la urma urmei, este cunoscută pentru că își face adesea cumpărăturile la supermarket.

Într-o țară care nu se simte în largul său cu ideea propriei puteri globale, o astfel de modestie se potrivește și imaginii de sine a Germaniei - ca un jucător geopolitic modest.

Meseberg nu a fost niciodată menit să beneficieze de toate caracteristicile luxoase de care se bucură adesea alți lideri mondiali: nu există piscină, nici teren de golf, nici teren de tenis.

Cu toate acestea, Merkel, nu a folosit Meseberg ca pe propriul său refugiu, preferând să-și reîncarce bateriile la casa sa de la țară din Brandenburg, în care a crescut.

Și, deși rămâne de văzut dacă următorul cancelar al Germaniei va folosi mai mult locul, ceea ce a atras mai multă atenție în Germania este o problemă banală:  banii contribuabililor cheltuiți pentru întreținerea acestuia.

Potrivit guvernului, întreținerea costă 5 milioane de euro anual. Dar din 2015 până în 2018, doar supravegherea din partea  poliției a costat 15,4 milioane.

O organizație numită Federația Germană a Contribuabililor, care încearcă să monitorizeze cheltuielile excesive ale guvernului, a inclus castelul în așa-numită „carte neagră”

"Dacă guvernul federal dorește să continue să opereze castelul,  ar trebui să dezvolte un concept despre modul în care acesta poate fi folosit mai frecvent în viitor",  spune asociația.

Cu toate acestea, localnicii din Meseberg spun că satul lor a beneficiat mult de pe urma existenței acestei reședințe”.

 
Revista presei internaționale din 1 septembrie 2021