Retragerea din Afganistan, management de un amatorism grotesc (Der Spiegel)

biden.png

Joe Biden și Anthony Blinken la Casa Albă
Image source: 
Erin Scott / White House via Der Spiegel

Cum va afecta retragerea din Afganistan președinția lui Joe Biden? Comentatorii caută răspunsul la această întrebare și remarcă impasul administrației americane.

Haosul și baia de sânge din Kabul i-ar putea paraliza președinția lui Biden, este de părere revista germană Der Spiegel.

Autoritatea politică a unui președinte depinde întotdeauna de încrederea americanilor în abilitățile sale de conducere. Acum, însă, lumea se uită la omul de la Casa Albă care a împins retragerea cu o viteză atât de mare, în parte, pentru că dorea ca soldații săi să se întoarcă acasă înainte de a 20-a aniversare a atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001.

Devine clar că rațiunea a fost sacrificată pe altarul acestui simbolism. Și nu doar afganii rămași plătesc prețul.

Managementul, de un amatorism grotesc, slăbește, de asemenea, o administrație americană care a promis, atunci când a preluat funcția în ianuarie, că-și va asuma un rol mai puternic pe scena mondială.

Rațiunea lui Biden pentru retragerea rapidă a fost, de asemenea, eliberarea resurselor pentru problemele cu adevărat presante din politica globală: o Chină în ascensiune care dorește să își impună regulile pe tot globul; sau Rusia, care subminează democrațiile occidentale cu armatele sale de troli online.

Dar cine ar trebui să creadă în leadership-ul unui guvern american care se împiedică, inutil, într-un asemenea haos?

 

O primă criză

Le Monde discută cu diplomatul american James F. Jeffrey, director al programului pentru Orientul Mijlociu la Wilson Center din Washington și fost ambasador în Turcia, apoi trimis special al Statelor Unite pentru Siria și în coaliția internațională împotriva organizației Statul Islamic.

El vorbește despre o primă criză și un prim eșec pentru administrația Biden.

Administrația Biden nu a reușit să implice și să informeze în mod eficient țările aliate care aveau trupe angajate la sol în Afganistan. Administrația Biden a petrecut mai mult timp vorbind cu sine însăși.

Fiecare administrație își ratează prima sa criză. Cu toate acestea, există o experiență. Acest tip de scene haotice se întâmplă în toate situațiile de război foarte rapide, cu mase de oameni în mișcare.

Publicul american vrea însă ca acest război să se termine.

CNN va găsi cu siguranță, la Jalalabad sau în altă parte, un judecător fermecător amenințat de talibani, cerând să fie evacuat, cerând un elicopter american. Dar americanii vor trăi cu asta, iar Biden va supraviețui, cu excepția cazului în care există victime militare sau cetățeni americani abandonați. Dar sunt destul de sigur că talibanii vor ca toți americanii să fie evacuați”, spune diplomatul american pentru Le Monde.

Jihadismul va continua să câștige teren în Afganistan, se teme publicația poloneză Polityka

Triumful lui David (talibanii) asupra Goliatului (America) s-a dovedit a fi un instrument excelent pentru recrutarea musulmanilor din întreaga lume pentru jihad. Și eliberarea a mii de extremiști închiși de guvernul pro-occidental demis a oferit Al-Qaeda și milițiilor Statului Islamic luptători disponibili. Ambele grupuri erau în conflict cu talibanii, dar se presupune că ar putea ajunge la o înțelegere și să coopereze în această nouă situație. ” (Sursa: Eurotopics).

Le Figaro vorbește despre organizația Statului Islamic din Khorasan, o amenințare pentru talibani:

Cunoscută pentru radicalismul și violența sa extremă, filiala Daesh din Asia Centrală profită acum de retragerea jalnică a Statelor Unite pentru a-și spori prestigiul.

Atacul de la porțile aeroportului din Kabul, care a ucis joi treisprezece militari americani arată limitele capacității sau dorinței talibanilor de a controla grupurile jihadiste care sunt mai extremiste și mai internaționaliste decât ei”.

 

Dar o rup talibanii cu adevărat cu mișcările teroriste?

Tocmai acest relativism ar putea explica precauția pakistaneză, crede revista The Diplomat:

”Pakistanul încă nu a recunoscut oficial puterea talibanilor la Kabul și a spus că dorește să aștepte recunoașterea concertată din partea puterilor regionale și internaționale: Turcia, China și Statele Unite.

Pakistanul se uită la evacuarea haotică a refugiaților cu teama că va trebui să se ocupe singur de această chestiune, odată cu retragerea SUA. Dar, de asemenea, așteaptă clarificări în privința cooperării talibanilor cu grupurile armate. Cu toate acestea, odată cu eliberarea în această săptămână a unui număr mare de luptători jihadiști de către talibani, Pakistanul este îngrijorat”. (Sursa: Courrier International).

 
Revista presei internaționale din 30 august 2021