Heiko Maas: Americanii au stabilit momentul retragerii, vina principală este a lui Trump

heiko_maas.jpg

Ministrul de externe al Germaniei, Heiko Maas
Image source: 
Facebook / Heiko Maas

Ministrul german de externe Heiko Maas a răspuns întrebărilor jurnaliștilor de la Der Spiegel.  Șeful diplomației de la Berlin a amintit că operațiunea Afganistan a făcut parte din genul de misiuni care nu se încadrează în mandatul actual al NATO.

Motivul misiunii Afganistan a fost dat de atacurile din 11 septembrie 2001. Misiunea NATO trebuia să garanteze că nu vor mai fi comise atacuri teroriste de pe solul afgan. Dar odată ce acest scop a fost atins, misiunea a continuat. Dintr-o dată, a fost vorba despre viitorul Afganistanului. Era treaba noastră să păstrăm pacea?

Era treaba noastră să ne asigurăm că drepturile omului sunt respectate? Și oare, aceasta include și exportul formei noastre de guvernare? Acest lucru a eșuat cu siguranță în Afganistan.

 În Europa, va trebui să ne gândim la consolidarea pilonului european în NATO. Realitatea este că americanii decid multe lucruri și noi le urmăm pentru că nu suntem deloc capabili să îndeplinim misiuni internaționale dificile fără Statele Unite.

Eșecul din Afganistan nu trebuie să ducă la un refuz complet de a ne asuma responsabilitatea în politica externă și de securitate. Dar nici nu trebuie să permitem să se întâmple un nou Afganistan”, a spus ministrul german pentru Der Spiegel.

Întrebat cine dintre liderii americani a greșit mai mult în raport cu Afganistanul, Donald Trump sau Joe Biden, Heiko Maas a răspuns:

Administrația Trump a exclus nu doar guvernul afgan de la negocierile cu talibanii, ci și partenerii săi de alianță internațională. Rezultatul a fost că Statele Unite - și, prin urmare, toate celelalte trupe străine, de asemenea – ar fi trebuit să părăsească Afganistanul până la începutul lunii mai a acestui an.

După schimbarea de la Casa Albă, ne-am alăturat Marii Britanii, Franței și altor aliați NATO pentru a întreba administrația  Joe Biden ce se va întâmpla ca urmare a acestei decizii. Și toți partenerii erau în favoarea legării retragerii de respectarea anumitor condiții, mai degrabă decât de a respecta un calendar concret.

Americanii au ales să definească un moment specific pentru retragere, una dintre justificări fiind că războiul ar putea izbucni cu talibanii dacă trupele străine ar rămâne în Afganistan începând din luna mai. Noi ne-am imaginat retragerea SUA în mod diferit. Dar vina pentru această dezvoltare o are predecesorul lui Biden”, a spus ministrul german de externe în interviul pentru Der Spiegel.

 

Este părăsirea Afganistanului o urmare a răzbunării geografiei?

După cum scrie Le Figaro, fiasco-ul poate fi explicat prin prevalența ideologiei în deciziile aliaților, care a mers mână în mână cu ignorarea unor particularități de pe teren.

Geograful Fabrice Balanche, lector de geografie la Universitatea din Lyon 2 și cercetător asociat la Institutul Washington , amintește că Afganistanul este o țară muntoasă, cu văi adânci separate de trecători: este o țară compartimentată.

Acest lucru pune în mod evident o problemă pentru toate puterile care doresc să se aventureze aici. Relieful extrem de dificil face țara greu de controlat.

Iar această compartimentare fizică are și o latură umană, socială. Țara are diferite grupuri etnice care locuiesc în văi: paștunii, uzbecii, tadjicii. Aceste grupuri etnice sunt ele însele împărțite în clanuri și triburi, care sunt concurente.

Nici măcar autoritatea centrală din Kabul, atunci când exista, nu a reușit vreodată să stabilească controlul direct asupra populației.

Conflictul nu a fost neapărat pierdut dinainte. Dar o armată occidentală, precum armata americană, se confruntă cu mari dificultăți în această situație. A avut toate necazurile posibile care au împiedicat-o să controleze teritoriul.

Spre comparație, Irak este o țară formată în mare parte din câmpii întinse, așa că a fost mai ușor în această privință, dar armata SUA s-a confruntat în Afganistan cu o cultură pe care nu o înțelegea”, spune expertul pentru ziarul francez.

Referindu-se la operațiunea de transport aerian din Afganistan, The Times crede că aceasta trebuie continuată :

Termenul stabilit de președintele Biden pentru retragerea totală până la 31 august este arbitrar și impracticabil. Guvernele occidentale ar trebui să declare că trupele și personalul diplomatic vor rămâne în Afganistan până când vor fi evacuați toți cetățenii lor și toți afganii cu permise de călătorie care vor să plece. A părăsi Kabul fără a ne descărca de această datorie de onoare față de afganii care au ajutat forțele NATO de peste 20 de ani ar fi o trădare”. (Sursa: Eurotopics)

Pe aceeași temă, ziarul belgian De Standaard comentează:

Chiar dacă talibanii sunt încă la fel de nemiloși ca în timpul ultimei perioade de guvernare, ei au și interesul să vadă țara revenind la o anumită formă de normalitate cât mai curând posibil. Menținerea economiei fără fluxul de bani care a alimentat guvernul destituit nu va fi un lucru ușor. Dacă rezultatul va fi disperarea sau chiar foamea, talibanii nu vor putea scăpa de responsabilitate”. (Sursa: Eurotopics)

 
Revista presei internaționale din 25 august 2021