”Covid-19 este aici pentru totdeauna” (Foreign Affairs)

vaccin.jpeg

Sursa imaginii: 
pexels.com

Acesta este titlul unei analize a revistei Foreign Affairs. Publicația atrage atenția asupra necesității luptei pe termen lung cu virusul. Și nu este singura care lansează semnalul de alarmă.

Covid-19 nu poate fi eradicat, deoarece virusul se găsește deja în mai mult de o duzină de specii diferite de animale”, notează revista.

”Iar în ce privește oamenii, imunitatea de turmă, promovată ca soluție singulară, este de neatins. Majoritatea țărilor pur și simplu nu au suficiente doze. Iar în puținele țări norocoase, cu o ofertă amplă, prea mulți oameni refuză vaccinul.

Prin urmare, lumea nu va ajunge la punctul în care sunt suficient de mulți oameni imuni pentru a opri răspândirea virusului înainte de apariția unor variante periculoase - unele mai transmisibile, altele rezistente la vaccinuri sau chiar capabile să se sustragă testelor actuale.

Și astfel, anul 2020 s-ar putea repeta

Epidemiologia are instrumente pentru a readuce lumea într-o stare de relativă normalitate, permițându-ne să trăim cu SARS-CoV-2, așa cum am pus sub control și alte boli, cum ar fi gripa și rujeola.

Cheia constă în tratarea vaccinurilor ca resurse transferabile care pot fi dislocate rapid acolo unde sunt cel mai necesare: în punctele fierbinți unde ratele de infecție sunt ridicate și rezervele de vaccin sunt scăzute.

Sistemul internațional de răspuns la pandemii trebuie, de asemenea, reparat. Așa cum criza actuală a dezvăluit, sistemul este subfinanțat, lent și vulnerabil la interferențe politice.

Într-o perioadă de naționalism în creștere, țările trebuie să găsească o modalitate de a colabora pentru a reforma instituțiile globale de sănătate publică responsabile de această lungă luptă împotriva COVID-19.

Aceste instituții trebuie protejate și întărite, astfel încât să poată lucra mai repede decât au făcut-o acum.

Crearea vaccinurilor a fost un triumf al cooperării internaționale, dar nu și distribuția lor.

Statele Unite și alte țări bogate au cumpărat de multe ori peste numărul de doze de care au nevoie, ca și cum produsul ar fi o marfă. Înrăutățind lucrurile, unele țări au impus reglementări restrictive la export care au împiedicat fabricarea și distribuția mai largă a vaccinului.

Cursa pentru controlul virusului este simultan un sprint și un maraton. Da, trebuie vaccinate cât mai multe persoane posibil cât mai repede posibil.

Dar și dacă fiecare om de pe planetă ar fi vaccinat mâine, virusul ar mai trăi în diferite specii de animale, inclusiv maimuțe, pisici sau  cerbi.

Deși nu există încă dovezi ale transmiterii susținute de la oameni la animale și apoi înapoi la oameni, descoperirea virusului la atâtea specii înseamnă că un asemenea fenomen  nu este doar plauzibil, ci și probabil.

Lumea trebuie să colaboreze pentru a construi un sistem durabil în vederea atenuării acestei pandemii și a prevenirii celei viitoare. Să înțelegem cum am putea să facem asta ar putea fi cea mai mare provocare din viața noastră”, conchide Foreign Affairs.

 

Variantele mutante îngrijorează experții

De altfel, Bombay rămâne pe picior de război în fața virusului, transmite Courrier International preluând o depeșă France Presse

Puține orașe din India păreau la fel de vulnerabile precum Bombay, cel mai populat din Asia de Sud. Dar a reușit, mai bine decât Delhi, să reziste teribilului al doilea val și rămâne pe picior de război în așteptarea următorului. Experții anticipează că următorul val ar putea face cele mai multe victime în rândul copiilor. Autoritățile stochează oxigen, întăresc serviciile de pediatrie și cresc capacitățile de primire ale spitalelor publice”.

În timp ce Le Figaro întreabă dacă un al patrulea val ar fi „diferit” față de cele anterioare.

Potrivit experților consultați de ziar, ne așteaptă o vară „liniștită”, dar nou val ar putea apărea în septembrie sau octombrie.

Vestea bună este vaccinarea care - se știe acum - are două efecte principale: prevenirea dezvoltării unor forme grave și evitarea transmiterii virusului.

Dar o diferență între vara anului 2020 și vara anului 2021, este mai nefericită: prevalența variantelor care înlocuiesc treptat tulpinile istorice ale virusului. De la începutul anului 2021, s-au succedat mai multe: britanică, sud-africană și braziliană, indiană etc.

Și autoritățile irlandeze se tem de un posibil al 4-lea val, notează The Irish Sun. ”Este important să recunoaștem progresul puternic realizat, dar irlandezii trebuie să rămână vigilenți, deoarece variantele mutante se extind”.

 
Revista presei internaționale din 10 iunie 2021