China trebuie să fie transparentă, după noile acuzații privind originea de laborator a Sars-Cov-2

wuhan.png

Infirmiere la un spital din Wuhan, China, mai 2020
Image source: 
AFP via rfi.fr

Presa internațională comentează pe marginea dezvăluirilor din ediția de duminică a Wall Street Journal, care vin să alimenteze teoria conform căreia Sars-Cov-2 provine dintr-un laborator chinez.  Articolul susține că trei angajați ai Institutului de Virologie din Wuhan au fost spitalizați încă din noiembrie 2019 cu simptome de Covid-19. Beijingul neagă, dar presa pune deja întrebări.

După cum observă The Times,  „susținătorii lui Donald Trump salută această dezvăluire, considerând că ea justifică decizia sa de a investiga originea de laborator a virusului.

Totuși, știința este singurul criteriu prin care se poate stabili originea virusului, însă până acum dovezile epidemiologice și moleculare nu susțin teoria unei scurgeri de laborator. Dar refuzurile și invectivele dinspre Beijing nu fac decât să-i erodeze încrederea. China trebuie să accepte transparența și să-și deschidă ușile pentru anchetatori. ”

Și ziarul olandez Handelsblatt este de părere că ”Regatul Mijlociu” ar trebui să-și deschidă toate ușile către virologi, imunologi, epidemiologi și alți experți internaționali, să le ofere toată documentația disponibilă și să le comunice  toate elemente relevante.

”Ar fi necesară transparență deplină, iar acest lucru lipsește astăzi. China își continuă neabătut politica sa de acoperire și farsă. În detrimentul întregii planete. ” (Sursa. Eurotopics).

 

China respinge acuzațiile

Ediția franceză a revistei Forbes amintește că anul trecut, mulți oameni de știință au respins inițial afirmațiile potrivit cărora Covid-19 provine dintr-un laborator din Wuhan, dar această teorie a devenit rapid un subiect fierbinte pentru parlamentarii conservatori, care aruncă vina asupra Chinei.

Acum, un număr din ce în ce mai mare de oficiali naționali solicită din nou investigații cu privire la originile Covid-19. Luna trecută, secretarul de stat Antony Blinken a condamnat China pentru lipsa sa de transparență din primele zile ale pandemiei, spunând că țara nu a reușit să ofere experților internaționali din domeniul sănătății acces în timp real la informații despre răspândirea virusului.

De asemenea, el a cerut Beijingului să contribuie la construirea unui sistem global de securitate a sănătății mai puternic, inclusiv prin reexaminarea originilor pandemiei. Deși virusul a fost confirmat pentru prima dată în decembrie 2019, cercetătorii OMS au identificat de atunci peste 90 de cazuri de Covid-19 care ar data de mai devreme, scrie Forbes.

Și, după cum informează televiziunea publică francofonă belgiană RTBF, China respinge cererea SUA de a investiga „scurgerea de laborator” .

Un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din China a amintit că "echipa comună de anchetă a OMS  a considerat teoria unei scurgeri de laborator ca fiind "extrem de improbabilă ".

„Aceasta este o concluzie oficială, formală și științifică. De data aceasta, Statele Unite încearcă să utilizeze serviciile de informații pentru a efectua o așa-numită investigație, dar istoria întunecată a serviciilor americane este cunoscută de multă vreme de lume", a spus purtătorul de cuvânt.

 

Oxigen și pentru teoriile conspirației

Și CNN amintește că Beijingul nu a fost dispus să se supună unei anchete deschise. Guvernul SUA și alții au criticat această lipsă de transparență, iar OMS a cerut studii suplimentare. Administrația Biden s-a alăturat din nou OMS după ce administrația Trump a scos SUA din organizația globală de sănătate.

Un grup de oameni de știință proeminenți a criticat raportul OMS pentru că nu a acordat suficientă seriozitate teoriei scurgerilor de laborator – aceasta a fost respinsă în câteva pagini dintr-un raport de câteva sute de pagini.

Totuși, ușile închise au contribuit și la creșterea teoriilor conspirației. Cu cât există mai multe dovezi pentru teoria scurgerilor de laborator, cu atât oferă mai mult oxigen ideii că virusul a fost creat intenționat ca armă biologică.

Nu există dovezi care să susțină în mod specific această afirmație, iar experții spun că este puțin probabil. Dr. Paul Offit, expert în boli infecțioase la Universitatea din Pennsylvania, a declarat pentru CNN că este puțin probabil ca laboratorul Wuhan să fi manipulat virusul pentru a-l face mai contagios.

 
Revista presei internaționale din 28 mai 2021