Suspendarea sancțiunilor americane pentru Nord Stream 2: cui folosește?

nord_stream2.jpg

Terminalul de la Lubmin, Germania, al conductei Nord Stream 2, este finalizat încă din iulie 2020
Image source: 
www.nord-stream2.com

Președintele Joe Biden a anunțat că SUA nu vor impune sancțiuni pentru moment operatorului Nord Stream 2. Aceasta ar deschide calea spre finalizarea controversatului proiect, aflat în stadiu final de construcție. Conducta urmează să asigure transportul de gaze din Rusia în Germania chiar din această vară.

După cum notează BBC, măsura este cuprinsă într-un raport privind sancțiunile asupra Rusiei, transmis Congresului de către Departamentului de Stat. Criticii spun că este un premiu geopolitic major pentru Kremlin. Proiectul, care ar duce gazul din Arctica Rusă pe sub Marea Baltică în Germania, este deja finalizat în proporție de peste 95%.

Raportul Departamentului de Stat notează că Nord Stream 2 AG și directorul executiv al acestuia, Matthias Warnig, fost ofițer de informații din estul Germaniei, s-au angajat în activități sancționabile. Dar concluzionează că este în interesul național al SUA să renunțe la sancțiuni”, scrie BBC

La Libre Belgique amintește că ”de la sosirea sa la Casa Albă în ianuarie, președintele Biden a manifestat fermitate față de Rusia lui Vladimir Putin și a mers până acolo încât l-a catalogat drept „ucigaș” – aceasta pentru a marca mai bine ruptura cu predecesorul său, Donald Trump. Moscova și Washington au schimbat acuzații și și-au impus reciproc sancțiuni dure de la începutul mandatului Biden.

Dar acum, pretind că urmăresc o formă de relaxare. Pentru a realiza acest lucru, Joe Biden și Vladimir Putin par să fie de acord să organizeze primul lor summit într-o țară europeană, poate în iunie, în marja reuniunilor la vârf G7 și NATO”.

 

O coregrafie înaintea summitului

Le Monde remarcă faptul că știrea vine și în contextul întâlnirii recente dintre secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul rus de externe, Sergey Lavrov:

A fost repetiția generală, cu o lună înainte de un posibil summit între Joe Biden și Vladimir Putin. După discuțiile de la Reykjavik dintre cei doi șefi ai diplomațiilor, nu a fost fixată nicio dată pentru această primă întâlnire.

Însă în capitala islandeză, în marja Consiliului Arctic, secretarul de stat al SUA și ministrul rus de externe au pregătit calea pentru această primă întâlnire bilaterală.

În timp ce relațiile dintre cele două țări se află la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul Războiului Rece, summitul este totuși așteptat la mijlocul lunii iunie, într-o țară terță din Europa.

În această coregrafie atent pusă în scenă, Washington a făcut gestul de a elimina un subiect de tensiune din meniul summitului prezidențial: a ridicat sancțiunile împotriva companiei care se ocupă de gazoductul Nord Stream 2 și împotriva directorului său general.

Acest proiect de 10 miliarde de euro sub Marea Baltică, cu o capacitate anuală de 55 de miliarde de m3, menit a transporta gazul rusesc din Arctica spre Europa de Vest, ocolind Ucraina, este în prezent înghețat din cauza măsurilor restrictive americane.

Washington consideră că acest proiect al gigantului rus Gazprom este o afacere proastă pentru Europa, pentru că îi sporește acesteia dependența energetică de Moscova. Cu toate acestea, proiectul este apărat de Berlin și finanțat pe jumătate de cinci grupuri europene (Engie, Shell, OMV, Uniper și Wintershall).

Aproape finalizată, conducta subminează, de asemenea, ambițiile Statelor Unite de a-și exporta gazul natural către Europa sub formă de gaz lichefiat”.

 

SUA au nevoie de sprijinul Germaniei în a contracara China

Washington Post consideră că ”acesta este cel mai clar semn de până în prezent că administrația Biden nu își va pune preocupările legate de Nord Stream 2 înaintea relațiilor sale cu aliații europeni, care consideră eforturile Statelor Unite de a deraia proiectul drept un atac împotriva suveranității lor”,

În timp ce National Review vede în decizia lui Joe Biden „o greșeală uriașă”. Pentru că dacă unii vor spune că noua poziție americană „apropie Statele Unite de Berlin, într-un moment în care sprijinul Germaniei pentru a contracara China este mai important decât oricând”, ei uită că „guvernul Merkel, este acela care curtează Beijingul, fără a acorda prea multă atenție abuzurilor Partidului Comunist Chinez ”.

Pentru ziarul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, totul depinde acum de guvernul german. Acesta trebuie să recâștige încrederea partenerilor în a contracara regimurile autoritare, în special China. Guvernul german a urmărit fără niciun fel de concesii interesele companiilor implicate în Nord Dtream 2, acum trebuie să se străduiască să găsească un rezultat onorabil".

 
Revista presei internaționale din 21 mai 2021