Renunțarea la brevete, un act de diplomație a vaccinurilor

vaccine-6109178_1920.jpg

Image source: 
pixabay.com

Liderii Uniunii Europene se confruntă cu SUA în ce privește cererile de renunțare la brevetele pentru vaccinurile anti-coronavirus. Franța și Germania sprijină Bruxellesul și fac presiuni pentru mai multe exporturi de vaccinuri. Presa internațională explică situația.

Răspunsul Europei – amintește Financial Times - vine la câteva zile după ce consilierul de top al președintelui Joe Biden, Katherine Tai, a declarat că SUA vor sprijini renunțarea la protecția proprietății intelectuale pentru vaccinurile Covid-19. O astfel de mișcare ar permite multor companii să producă vaccinuri replicate fără teama de a fi date în judecată pentru încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală.

Oficialii UE spun că Washingtonul a informat în prealabil Bruxelles-ul cu privire la chestiunea brevetelor, dar numai cu puțin timp înainte și nu au existat consultări sau încercări de coordonare a pozițiilor.

O altă problemă, potrivit unui oficial, a fost că accesul la brevete nu e același lucru cu dobândirea cunoștințelor pentru a face un vaccin.

Aproximativ 80 până la 100 de brevete au fost implicate în crearea unui vaccin ARN mesager, a spus oficialul, adăugând că chiar și accesul la toate acestea „nu oferă o imagine de ansamblu despre cum să produci vaccinul. Pentru aceasta, ai nevoie de cunoștințe și tehnologie".

Bruxelles susține, de asemenea, că acordurile internaționale existente privind proprietatea intelectuală oferă deja o anumită flexibilitate.

Politico remarcă la rîndul său că europenii se pregătesc să intre și ei în diplomația vaccinurilor.

În câteva luni, oferta de vaccinuri din întreaga UE va depăși cererea. Asta înseamnă că „Team Europe” va începe să redirecționeze dozele către țările mai puțin norocoase.

Deja capitalele se simt umilite de faptul că Rusia, China și India au luat inițiativa în furnizarea de vaccinuri - în timp ce Europa este denigrată pentru că a rezervat de două ori mai multe doze decât necesarul pentru a-și imuniza întreaga populație.

Iar anunțul de miercuri al administrației Biden nu face decât să amplifice presiunea asupra UE, care încă de anul trecut a cerut cu voce tare ca vaccinurile să fie un „bun public” - o critică a abordării ”America First” a lui Donald Trump.

Pentru Le Monde, anunțul Washingtonului va avea totuși un efect practic redus pe termen scurt, dar urgența este reală.

Deși din punct de vedere etic, decizia nu comportă discuții, problema este mai complicată decât pare.

Problema este de fapt cea a capacităților de producție din țările în curs de dezvoltare, precum și a transferului de tehnologie și know-how pentru a putea fabrica aceste vaccinuri extrem de inovatoare.

India, de exemplu, are o mare industrie farmaceutică și produce, sub licență, versiunea sa a vaccinului AstraZeneca, dar nu are tehnologia necesară pentru a produce vaccinurile ARN mesager.

Prin urmare, europenii au dreptate să sublinieze că adevărata urgență se află în altă parte decât într-un anunț spectaculos cu privire la brevete- și asta,  din partea unei țări care mai întâi a așteptat până să-și vaccineze jumătate din populația sa și, mai presus de toate, nu își exportă vaccinurile.

Aceasta se numește diplomație publică, iar aici, Joe Biden este minunat: este doar o lecție pentru UE. Între timp, în timp ce negocierile încep la OMC, Statele Unite ar trebui să se alinieze bunelor sale intenții și să pună sutele de milioane de doze pe care le-a stocat în serviciul mecanismului internațional Covax.

Și tot în Franța, L'Opinion atrage atenția că „Ridicarea brevetelor ar putea avea un efect catastrofal: deturnarea capitalului de cercetare. Cine își va asuma riscul de a investi sute de milioane în dezvoltarea unei molecule, dacă se va vedea lipsită de orice rentabilitate în caz de succes? Iar în acest domeniu, succesul este mai puțin frecvent decât eșecul.

Iar publicația germană Der Tagesspiegel notează că „Statele Unite vor să câștige capital politic internațional pentru a avea muniție în conflictul sistemic cu China.

La fel ca Rusia, China profită de pandemie pentru a desfășura un fel de diplomație a vaccinului. Susținând ridicarea brevetelor, Statele Unite se solidarizează cu țările sărace, în special cu țările africane, situate pe drumul chinezesc al mătăsii (dar și al sănătății). Statele Unite văd și o oportunitate de a-și consolida relațiile cu India".

 
Revista presei internaționale din 10 mai 2021