Biden, 100 de zile de mandat. Vaccinată, America renunță încet-încet la mască

biden.png

Image source: 
AFP via rfi.fr

Vineri, Joe Biden va atinge borna primelor de 100 de zile în fruntea Statelor Unite. Succesul campaniei de vaccinare și lansarea planului de redresare au fost principalele repere ale mandatului său de până acum.

”În ceea ce privește etapele artificiale, puține par să aibă la fel de multă greutate precum cea de-a 100-a zi în funcție a unui nou președinte”, explică National Public Radio. ”În bine sau în rău, marcarea primelor 100 de zile a devenit o tradiție onorată de multă vreme în Washington”.

Cam de la Franklin D. Roosevelt. ”Pe parcursul primelor sale 100 de zile în funcție, acest președinte nu numai că a contribuit la consolidarea unui sistem bancar care se deteriora rapid - ajutând la sfârșitul Marii Depresii - dar a pus și bazele pentru ceea avea să devină New Deal”.

USA Today vede o președinție surprinzătoare a lui Joe Biden:

Unde este „unchiul Joe”, cel vorbăreț și centrist pe care îl știam? În calitate de președinte, a vorbit mai puțin și a propus politici mai îndrăznețe, de la climă la economie.

Biden s-a dovedit a fi mai îndrăzneț , mai partizan și mai disciplinat în discurs decât centristul vorbăreț, care credea că le știe pe toate. El nu a fost un fel de Obama 2.0.

Nici predecesorul său nu a reușit să-și arunce umbra dominantă pe care unii o așteptau, deși Donald Trump a lansat critici de la reședința sa din Mar-a-Lago. Dar cele mai dificile teste ale ambițiilor lui Biden sunt încă în față și el a făcut unele greșeli, în special în ceea ce privește gestionarea imigrației”.

Și, după cum remarcă The Guardian, ”Republicanii care orbitează încă steaua întunecată a lui Trump nu reușesc să deraieze primele 100 de zile ale lui Biden. Fostul președinte american rămâne liderul neoficial al partidului și exercită o atracție gravitațională masivă asupra senatorilor, reprezentanților, guvernatorilor .

Obsedat de „războaiele culturale” și de frauda electorală, Trump face însă dificil mersul înainte al republicanilor. Aceștia au fost nevoiți să urmărească de pe margine cum Biden supraveghea distribuirea dozelor de vaccinare împotriva coronavirusului în timp ce scădea șomajul. Nu au reușit să găsească o linie de atac coerentă asupra pachetului său de ajutor de 1,9 miliarde de dolari, despre care sondajele de opinie au arătat că este popular în rândul publicului, inclusiv printre alegătorii republicani”.

Poate președintele să transforme acum economia SUA? – se întreabă Financial Times. ”Planurile lui de a cheltui miliarde pentru a ajuta la revenirea clasei de mijloc ar putea întâmpina mai multă rezistență la Capitoliu și genera tensiuni cu corporațiile și Wall Street”.

În Germania, Süddeutsche Zeitung remarcă ambiția lui Biden de a transforma Statele Unite ”într-un stat modern care vine în ajutorul celor mai săraci, dar mai ales, al clasei mijlocii. Cu alte cuvinte, de a face din Statele Unite altceva decât o țară împărțită între o minoritate care câștigă mulți bani cu portofoliul de acțiuni și aplicații și o majoritate care împachetează colete în depozitele Amazon".

 
Revista presei internaționale din 29 aprilie 2021