Le Monde: Gata cu iluziile de după războiul rece, ”dușmanul” s-a întors

razboi_rece.jpg

Image source: 
lemonde.fr

Au trecut vremurile în care Franța nu se simțea amenințată. Astăzi, nu numai grupurile jihadiste sunt ținte prioritare, ci apar potențiali adversari de stat: Rusia, China sau chiar Turcia, scrie Le Monde.

Acum 30 de ani, confruntarea Est-Vest și împărțirea lumii în două blocuri ideologice ostile se încheiaseră cu victoria prin K.O. a Vestului. Dar, după cum observă Le Monde, Franța începe să se confrunte astăzi cu noi amenințări.

Membră a NATO și a Uniunii Europene, Franța este preocupată de securitatea Vechiului Continent, fiind prezentă în Orientul Mijlociu, Maghreb și Sahel. Este de asemenea prezentă și în zona Indo-Pacifică, unde tensiunile se acumulează, în fața amenințării chineze.

Dar acum apare o provocare de tip nou: cum să garantăm libertatea de acțiune în fața unor zone de „non-acces”? Jargonul numește astfel zonele interzise pentru zbor, a căror întindere se extinde mereu.

Acesta este în special cazul zonelor impuse de Rusia la Marea Baltică sau Marea Neagră. Dar, de asemenea, în jurul sistemelor de rachete rusești, din Siria lui Bashar Al-Assad.

Cum să reacționăm, așadar, la operațiunile de război hibrid care combină acțiuni militare și nemilitare, actori legali și ilegali, pentru a rămâne sub pragul a ceea ar fi un conflict deschis? - se întreabă Le Monde.

O confruntare poate fi rezultatul unui calcul greșit sau al unui incident care escaladează.

Iluziile de după Războiul Rece ale unei comunități internaționale unificate s-au estompat. Rusia și mai ales China vor să schimbe regulile jocului, notează ziarul francez

O astfel de confruntare ar putea izbucni, pe neașteptate, în Ucraina, atrage la rândul său atenția ziarul britanic Daily Mirror.

Deși nu este membru NATO, Ucraina este un aliat al SUA și al Regatului Unit. Forțele britanice și americane au ajutat la instruirea forțelor Ucrainei în ultimii ani. Forțele britanice sunt în țară, ajutând la monitorizarea situației, iar RAF a trimis avioane de vânătoare Typhoon în România, pentru a întări regiunea.

Ce s-ar putea întâmpla în continuare?

La un moment dat, de-a lungul liniei frontului, va exista probabil o escaladare mai mare decât de obicei, aproape sigur provocată de Rusia.

Acest lucru va fi precursorul unei mari escaladări și a unei posibile invazii, justificată în mod pervers de Moscova ca fiind o misiune necesară pentru a proteja populația rusă împotriva Ucrainei.

Desigur, orice este posibil, dar pe măsură ce soldații și civilii vor muri, Putin va urmări cu atenție reacția Americii. Este probabil ca el să se oprească, după ce va fi preluat porțiuni de teritoriu, înainte de a se justifica o intervenție a SUA. Dar un război extins nu poate fi exclus, crede ziarul britanic.

În ciuda ostilității, Moscova și Washington știu că nu-și pot permite ca disputa lor să se intensifice, spune ziarul spaniol La Vanguardia:

„Relația dintre cei doi rivali trece printr-o perioadă dificilă, dar ambele părți sunt conștiente de faptul că poți întinde coarda, dar fără să o rupi. Ceea ce pare a fi clar este că sancțiunile financiare draconice împotriva Rusiei și expulzarea diplomaților fac mai puțin probabilă o întâlnire între Biden și Putin anul acesta ”.

Iar publicația poloneză Rzeczpospolita crede că Joe Biden are nevoie să se concentreze asupra Chinei și Rusiei, cel puțin atât timp cât Rusia nu își schimbă politica.

Este puțin probabil ca Kremlinul să vrea să facă o astfel de schimbare, chiar dacă ar fi posibilă. Și este crucial ca Biden să nu cedeze. Occidentul devastat de pandemie are nevoie de un lider hotărât. Și are nevoie de un mesaj clar, fără ipocrizie motivată de interesele naționale. ” (Surse: Le Monde, Rador, Eurotopics).

 
Revista presei internaționale din 19 aprilie 2021