Papa Francisc, mesaj de reconciliere în Irak. Plus: burqa, interzisă în Elveția

Presa internațională comentează pe larg vizita Papei Francisc în Irak – un puternic mesaj interreligios, spun comentatorii. Aceștia remarcă și rezultatele referendumului din Elveția prin care s-a decis interzicerea acoperirii feței în locurile publice.

”În timpul călătoriei sale, Papa a vizitat biserici din Bagdad, s-a întâlnit cu liderul șiit Ali al-Sistani și a ținut o întâlnire interconfesională în străvechiul oraș Ur din sudul Irakului de astăzi”, transmite Al Jazeera.

Vaticanul speră că vizita simbolică va reuni comunitățile creștine ale țării și le va încuraja să nu plece, în ciuda deceniilor de război și instabilitate.

Agenția France Presse scrie că în așteptarea Papei, zeci de pelerini au dansat și au bătut în tobe în grupuri, fără măști pentru a-și face mai bine auzite vocile.

”Purtând șepci albe cu imaginea Papei pe cap și fluturând steaguri alb-galbene ale Vaticanului , mulți bărbați și-au afișat mustățile falnice, iar femeile și-au acoperit fețele doar cu ochelari de soare”.

”Acolo unde guverna cândva Statul Islamic, papa a făcut apel la creștini să ierte și să reconstruiască”, transmite ABC News.

Papa Francisc i-a îndemnat pe creștinii irakieni să ierte nedreptățile comise împotriva lor de extremiștii islamici.

La fiecare oprire din nordul Irakului, creștinii care au mai rămas, purtând haine colorate, și-au manifestat bucuria.

Măsurile stricte de securitate l-au împiedicat pe Papa Francisc să coboare în mulțime, așa cum ar face în mod normal. Cu toate acestea, oamenii s-au arătat pur și simplu bucuroși că nu au fost uitați.

A fost un semn al dorinței disperate de sprijin în rândul unei comunități străvechi, nesigură că mai poate rezista.

Orașele tradițional creștine de pe câmpiile Ninive din nord s-au golit în 2014, deoarece creștinii - precum și mulți musulmani - au fugit din calea Statului Islamic. Puțini s-au întors la casele lor de când a fost declarată înfrângerea Statului Islamic în Irak”.

Pentru La Croix, această călătorie a avut, de asemenea, o puternică conotație interreligioasă. ”A fost o invitație de a nu rămâne prizonieri ai suferințelor din trecut și de a lucra pentru renașterea materială și spirituală a Irakului. Un apel care ni se adresează tuturor”.

 

 

*

Vorbim și despre Elveția, care a adoptat prin referentum, cu o majoritate strânsă, puțin peste 51%, „inițiativa anti-burqa”. Aceasta interzice „ascunderea feței” în locurile publice

”Un alt vot complicat, pe un subiect foarte sensibil”, scrie Le Monde, ziar care precizează că Elveția, cu o populație de 8,5 milioane de locuitori, are 4,4% musulmani. În proporție de 90%, ei provin din Balcani sau Turcia, sunt puțin practicanți și bine integrați.

BBC amintește că nu este prima dată când Islamul apare într-un referendum elvețian. În 2009, cetățenii s-au opus guvernului și au votat interzicerea construirii minaretelor.

Iar CNN arată că propunerea, susținută de mai multe grupuri, inclusiv Partidul Popular Elvețian de dreapta, nu menționează în mod specific islamul, dar a fost dezbătută pe scară largă în mass-media elvețiană ca privind ”interzicerea burqa”.

”Inițiativa a fost criticată de o serie de organizații religioase elvețiene și grupuri civice pentru drepturile omului, precum și de guvernul federal.

Consiliul elvețian pentru religii, care reprezintă toate comunitățile religioase importante din Elveția, a condamnat propunerea la începutul acestui an, subliniind că dreptul la libertatea religioasă protejează și practicile religioase, cum ar fi codurile vestimentare”.

 
Revista presei internaționale din 8 martie 2021