Este carantina generalizată cea mai bună soluție în actualul stadiu al pandemiei?

lockdown_parc.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Cât va mai dura carantina? Ei bine, răspunsurile pot fi diferite de la o țară la alta.

În Marea Britanie, Boris Johnson nu ia în considerare o încetare a măsurilor înainte de luna mai, notează Ouest-France.

Și cotidianul britanic Daily Mail informează că premierul britanic Boris Johnson are în vedere ridicarea treptată a măsurilor de izolare impuse, ca parte a luptei împotriva epidemiei din cauza noului coronavirus, de-abia din mai.

Acest lucru ar avea ca rezultat redeschiderea barurilor și restaurantelor, în timp ce reluarea completă a activităților de ospitalitate și turism la nivel național nu va avea loc decât în ​​iulie.

Întreprinderile de agrement nu pot reveni la o situație generală normală decât în ​​iulie, ca parte a unei foi de parcurs fără izolare, mai scrie Daily Mail.

Ziar care precizează, totuși, că o ușoară relaxare a măsurilor de restricție ar putea veni în aprilie odată cu redeschiderea marilor hoteluri și posibilitatea de a se face închirieri de vacanță.

De cealaltă parte a Canalului Mânecii, în Franța, medicii își exprimă rezervele cu privire la o nouă izolare, titrează Le Monde.

”Contrar celor care solicită o închidere urgentă, mai mulți profesioniști se îndoiesc de valoarea restricțiilor mai puternice în toată țara și pledează pentru măsuri locale.

De la începutul reluării epidemiei - odată cu acest al treilea val de platou în creștere - mai mulți medici au solicitat cu tărie o carantină generală impusă cât mai repede posibil, având în vedere indicatorii de sănătate și din spitale. Alții, dimpotrivă, estimează că nu sunt întrunite condițiile pentru a iniția această măsură severă în toată țara.

O poziție care nu este întotdeauna ușor de apărat pentru lucrătorii din spitale sub presiune, din cauza unui număr foarte mare de pacienți cu Covid-19, timp de săptămâni - 26.195 de persoane au fost spitalizate marți, 16 februarie, 3.338 în terapie intensivă și 352 de persoane în terapie intensivă a murit între 15 și 16 februarie”, scrie Le Monde.

 

Michel Barnier, ”Patriot și european”. Ce șanse are noul proiect politic?

Negociatorul Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat marți că înființează o facțiune politică sub numele de „Patriot și european”, alimentând zvonurile conform cărora el s-ar putea prezenta la alegerile prezidențiale de anul viitor.

Potrivit France Info, se așteaptă ca Barnier să își prezinte propunerile la sfârșitul lunii aprilie, când va publica o carte bazată pe un jurnal de patru ani al negocierilor Brexit. El va furniza lecții despre ce s-a întâmplat și ce se poate întâmpla din nou, despre populism și pericolele sale.

L'Opinion notează că negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru Brexit își va finaliza misiunea la sfârșitul lunii februarie și își pregătește deja revenirea la jocul politic francez.

”El urmărește îndeaproape alegerile prezidențiale din 2022. Patriot și european: aceștia vor fi cei doi piloni care îl vor defini. Această reflecție ideologică își propune să arate că putem reconcilia identitatea națională și respectul față de națiuni cu proiectul european”

Iar Euractiv remarcă faptul că o posibilă ofertă a lui Barnier, fost ministru francez de externe, acum în vârstă de 70 de ani, este urmărită îndeaproape de tabăra lui Macron, întrucât ar putea canibaliza  electoratul pro-european și de centru-dreapta pe care îl vizează președintele.

După cum amintește Euractiv, Barnier declara încă din  decembrie că are de gând să-și servească țara de origine într-o anumită calitate, odată ce misiunea sa europeană se va fi terminat, dar fără a furniza detalii.

„Există un moment Biden. Părul cenușiu ar putea deveni la modă ”, a declarat un ministru pentru Reuters, sub condiția anonimatului, când a fost întrebat despre Barnier.

Și tot pentru Reuters, un diplomat de la Bruxelles a declarat că „Barnier își evaluează în mod activ șansele” pentru alegerile prezidențiale, în condițiile în care sondajele actuale arată că Emmanuel Macron și lidera de extremă dreaptă Marine Le Pen sunt creditați să ajungă în turul doi.

Iar The New European notează pe aceeași temă că Barnier nu s-a sfiit cu privire la ambițiile sale politice. El a spus odată reporterilor, la scurt timp după semnarea acordului Brexit, că „va reveni în Franța în câteva săptămâni” și „își va lua locul” în partidul Les Républicains, al cărui membru este de mai bine de 55 de ani.

 
Revista presei internaționale din 18 februarie 2021