Rusia și China ar putea să schimbe jocul global al vaccinării

China și Rusia își exportă vaccinurile de luni de zile, în ciuda lipsei de date privind siguranța și eficacitatea. Marți, însă, s-a anunțat că Sputnik V din Rusia le deține pe ambele – notează Der Spiegel.

”Dacă și vaccinurile chineze ar face față, la rândul lor, unei examinări riguroase, ar fi un mare pas înainte în lupta împotriva COVID-19. Un număr imens de oameni din Germania și din alte țări europene abia așteaptă să se vaccineze.

În schimb, în ​​Serbia, uneori, a părut destul de dificil să găsești pe cineva dispus să accepte injectarea.

Seringile din țară nu au fost umplute cu un produs de la companiile farmaceutice occidentale, ci cu un vaccin dezvoltat de compania chineză Sinopharm. În această situație, ministrul sârb al sănătății, Zlatibor Lončar, a ales să devină prima persoană din țara sa care a primit vaccinul.

De asemenea, locuitori din Turcia, Emiratele Arabe Unite, Indonezia, Paraguay și încă multe alte țări urmează să primească vaccin din China sau Rusia, în lipsa elixirului de la companiile farmaceutice din Occident.

Într-adevăr, vaccinurile de la BioNTech și Moderna, care s-au dovedit a fi extrem de eficiente în studiile clinice, sunt în esență epuizate, în timp ce produsul dezvoltat de AstraZeneca s-a dovedit a fi mai puțin eficient.

Rusia speră să-și livreze vaccinul în 50 de țări și intenționează să deschidă locații de producție în India, Brazilia și Coreea de Sud. Între timp, producătorii chinezi Sinopharm și Sinovac au semnat contracte cu cel puțin 24 de țări și au început deja să își exporte vaccinurile către mai multe dintre ele.

Dar – atrage atenția Der Spiegel - vaccinurile din China și Rusia nu au primit încă sigilii de aprobare. Este posibil să fie deja pe piață, dar nu au fost supuse tipului de studii clinice standard în Occident. Probabil au fost testate pe oameni în condiții discutabile – sperându-se că vor funcționa.

Dar afacerea, până la urmă, merge bine și fără aceste aprobări. Argentina, Bolivia, Brazilia, Paraguay, Venezuela și Algeria intenționează să lanseze vaccinul rus sau au început deja.

Ungaria a fost prima țară din UE care a făcut o comandă din Rusia - pentru 2 milioane de doze. La sfârșitul lunii ianuarie, o agenție națională din țară a acordat aprobarea de urgență a vaccinului”.

Ministrul maghiar de externe Péter Szijjártó a declarat pentru Euronews că, ”dacă birocrații de la Bruxelles sunt prea lenți în achiziționarea vaccinurilor,atunci trebuie să asigurăm aprovizionarea suplimentarăpentru poporul maghiar”.

 

Rămânem pe tărâmul vaccinurilor pentru a observa că, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Oxford, vaccinul AstraZeneca ar putea încetini răspândirea Covid-19 cu 67% - și asta doar după administrarea primei doze.

După cum relatează The New York Times, ”Vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford și AstraZeneca „nu numai că protejează împotriva formelor severe de boală și a decesului, dar încetinește semnificativ transmiterea virusului. Descoperirea subliniază importanța vaccinării în masă pentru a ieși din pandemie”.

Dar The Wall Street Journal atenționează că ”Aceste rezultate preliminare nu au fost încă evaluate complet, iar pentru unii oameni de știință este încă devreme pentru a trage concluzii ferme. Aceasta ar fi într-adevăr o premieră. Până în prezent, principalele vaccinuri utilizate în întreaga lume împotriva coronavirusului s-au dovedit a fi eficiente în prevenirea bolilor, dar niciun studiu nu a arătat că un vaccin este capabil să încetinească răspândirea bolii”.

The Wall Stret Journal îl citează pe profesorul Andrew Pollard de la Universitatea Oxford . Acesta avertizează în legătură cu supralicitarea rezultatelor. ”Nicăieri în lume nu suntem în punctul în care putem abandona măsurile de distanțare fizică ", spune expertul.

 La BBC ministrul britanic al Sănătății, Matt Hancock, consideră veștile ”absolut superbe”. Dacă aceste rezultate ar fi validate de comunitatea științifică, vaccinarea în masă ar putea face posibilă, începând cu prima doză, „scăderea rapidă a nivelurilor de infecție”, mai putem citi în presa britanică.

 
Revista presei internaționale din 5 februarie 2021