Poate Joe Biden să reușească acolo unde Obama a eșuat?

obama_biden.png

Barack Obama și Joe Biden în 2008
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

America intră astăzi într-o nouă eră, odată cu depunerea jurământului de către noul președinte, Joe Biden. Comentatorii descriu atmosfera de asediu din Washington și se întreabă care sunt perspectivele noii administrații.

Washingtonul seamănă cu "o bază militară", transmite Deutsche Welle din capitala americană.

La primul mandat al lui Barack Obama, 1,8 milioane de americani au fost prezenţi la ceremoniile din inima Washingtonului. În 2017, când puterea era preluată de Donald Trump, evenimentul a fost urmărit la faţa locului de circa 500.000 de spectatori.

Acum, după violenţele de la Washington, capitala Statelor Unite s-a baricadat, în centrul oraşului multe magazine şi clădiri de birouri au fost deja închise cu plăci de lemn.

Amenințarea este reală, notează și Le Figaro. Cel puțin doi civili înarmați au fost arestați în ultimele zile la marginea „zonei roșii”. Într-unul din cazuri, poliția a găsit o armă încărcată și peste 500 de cartușe. În Florida, un fost militar a fost arestat în ultimul weekend după ce i-a chemat la arme pe susținătorii președintelui Trump.

CNN pătrunde în interiorul luptei pentru Capitoliu: ofițerii poliției se simt nepregătiți și „trădați” .

”Mulți dintre ei se plâng că au fost insultați rasial de către oameni care atacau clădirea. Ei mai spun că nu au fost puși să-i aresteze pe atacatori, să se apere sau să apere Capitolul. Nu au fost puși să reușească.

Poliția Capitolului se ocupă de zeci de proteste, demonstrații și evenimente în fiecare an. Sunt la fel de frecvente „ca stopurile din marile orașe”, a spus un ofițer. Știu cum să planifice, să angajeze și să lucreze cu aceste evenimente. Au gestionat situații de arestare în masă, ca atunci când peste 70 de persoane au fost arestate în interiorul a două clădiri ale Senatului în prima zi a audierilor de confirmare pentru un judecător al Curții Supreme”.

The New York Times se întreabă : cine va fi următorul Trump?

”În 2015 și 2016, Donald Trump nu era doar un politician neconvențional cu un apetit direct în cadrul bazei republicane. Și nu era doar un accesoriu de mass-media și divertisment conservator.

Era deja o celebritate, cu 30 de ani pe scena publică ca întruchipare a bogăției și luxului, vedeta unui  reality-show popular, care ar putea transforma orice necunoscut într-o persoană extraordinară. Personajul său se baza pe valorificarea antreprenoriatului și venerarea succesului.

Poate că următorul Trump, dacă există, va fi o altă celebritate. Cineva cu o personalitate puternică și convingătoare, care va putea trafica cu frica, mânia și ura.

Cineva care are deja un public, care vorbește pentru baza republicană. Alegătorii republicani au pus deja un telespectator Fox News la Casa Albă. De aici , este doar un scurt pas până la alegerea unei personalități reale a Fox News”.

Iar The New York Post critică ”graba riscantă a lui Joe Biden de a anula fiecare acțiune a lui Trump”.

”Era Joe Biden începe oficial miercuri și, din câte se arată, apelurile sale de „unitate” sunt cât se poate de perverse.

În special, el intenționează să se alăture acordurilor de la Paris privind schimbările climatice și să pună capăt interdicției de călătorie în Statele Unite pentru cetățenii mai multor state care au probleme serioase cu terorismul.

Surse spun că va anula și aprobarea de către Trump a conductei Keystone XL.

Toate sunt simboluri mari pentru stânga - dar cu un impact practic mare.

Parisul este o pierdere de timp când vine vorba de combaterea încălzirii globale. Stabilește obiective dure pentru Occident, dar nu există restricții semnificative asupra națiunilor care își măresc masiv producția de CO2.

În ceea ce privește conducta, este un semnal clar că administrația Biden va ignora știința, economia și bunul simț pentru a potoli lobby-ul verde.

Statele Unite vor continua să aibă nevoie de petrol timp de decenii - iar alternativele sunt cu mult mai proaste pentru mediu.

O ploaie de acțiuni unilaterale liniștitoare pentru stânga nu este o modalitate de a pune bazele unei cooperări bipartizane într-un Congres pe care democrații îl controlează într-o marjă restrânsă”.

Iar Newsweek se întreabă: ”Poate Joe Biden să reușească acolo unde Barack Obama a eșuat?”

”Unul dintr-o mie de americani a murit de pandemie,  milioane se confruntă cu evacuarea, falimentul și foamea. Chiar și democrația americană se află sub un asediu fără precedent.

Un lucru pe care Biden nu îl poate face este să încerce să meargă în ambele direcții.

Lecția administrației Obama este că poți avea calm sau poți avea progrese transformatoare, dar aproape sigur nu le poți avea amândouă”.

 
Revista presei internaționale din 20 ianuarie 2021