Presa internațională despre urmașul Angelei Merkel: un liberal care va avea de luptat pentru a-și uni partidul

laschet.png

Armin Laschet este succesorul Angelei Merkel la conducerea CDU
Image source: 
AFP via rfi.fr

Alegerea lui Armin Laschet ca succesor al Angelei Merkel în fruntea Uniunii Creștin-Democrate (CDU), cel mai mare partid al Germaniei, a făcut obiectul a numeroase articole în presa internațională, care a tratat cu interes subiectul:

Potrivit The Economist, votul pune capăt unei campanii extinse de pandemie, care a întârziat două congrese de partid planificate și a determinat ca votul final să aibă loc digital. Dar acesta este doar primul pas în pregătirea alegerilor generale, care vor avea loc pe 26 septembrie.

CNBC notează că Laschet este văzut drept foarte liberal și este apropiat de comunitatea de imigranți din statul său natal. Dacă va deveni candidatul CDU pentru postul de cancelar la alegerile din septembrie, el ar putea fi deschis la diferite coaliții - partajarea puterii este oarecum o tradiție recentă în politica germană. El a lansat ideea unui guvern alături de liberali, FDP, în încercarea de a câștiga părți din aripa de afaceri din interiorul CDU.

Dar el este, de asemenea, văzut ca potrivit pentru o coaliție cu Verzii, deoarece  favorizează problemele de mediu.

DW notează că, în ceea ce privește politica externă, Laschet subliniază o concentrare clară asupra Uniunii Europene, precum și o orientare transatlantică. El intenționează să promoveze o mai mare cooperare cu SUA în domeniul politicii climatice și comerciale; și pledează pentru un angajament franco-german sporit.

The Guardian scrie că Laschet va avea mult de luptat pentru a-și uni partidul. Ziarul descrie cadrul politic în care își face intrarea Armin Laschet și notează că figurile politice din Germania s-au grăbit să conecteze revoltele de la Washington cu acțiunile protestatarilor germani împotriva restricțiilor sanitare, când au încercat să forțeze clădirea Reichstag-ului. Și, prin extensie, incendierea Reichstagului din 1933, care a fost un element central în consolidarea regimului nazist.

Iar Der Spiegel vorbește despre problemele complicate cu care se confruntă acum Laschet în partidul său. Liderul CDU trebuie acum să-i integreze pe susținătorii dezamăgiți de dreapta ai lui Friedrich Merz. La doar câteva ore după înfrângerea sa, Merz, care militase pentru mandat de conducere de un an, a cerut postul de ministru al economiei.