După Trump, potopul ( Le Monde)

trump-vizita-polonia.jpg

 Donald Trump la îmbarcarea în Air Force One
Donald Trump
Sursa imaginii: 
REUTERS/Carlos Barria

Președintele american în exercițiu a dat, în sfârșit, undă verde procesului de tranziție spre administrația Biden.Cu toate acestea, el nu a recunoscut în mod direct victoria lui Joe Biden, promiţând să continue o ”luptă dreaptă”. Ce se întâmplă acum? – se întreabă comentatorii.

După cum notează The New York Times, Trump, care în ultimele două săptămâni a susținut în mod fals că a câștigat alegerile și a vânturat teorii ale conspirației cu privire la votul fraudulos, a declarat pe Twitter că a acceptat începerea tranziției. Dar asta, chiar în timp ce a jurat să-și continue luptele legale, contestând rezultatele alegerilor.

Newsweek scrie că echipa de campanie a președintelui Donald Trump continuă să le ceară susținătoriilor săi să susțină eforturile de strângere de fonduri, în ultima sa încercare de a întoarce rezultatul alegerilor. Și chiar în ciuda semnelor tot mai numeroase că va face concesii.

Numărul de e-mailuri ale echipei de campanie prin care se cereau donații pentru susținerea acțiunilor legale în curs a fost luni de ordinul zecilor”, scrie revista americană.

După Donald Trump, potopul – iată titlul editorialului din Le Monde

Atitudinea actualului președinte al Statelor Unite este mai puțin aceea de a-și pune în valoare moștenirea politică  - este mai degrabă de a submina autoritatea viitorului președinte ales, democratul Joe Biden.

Un președinte care pleacă poate, desigur, să adopte măsuri simbolice menite să-i consolideze moștenirea.

Această politică a pământului ars devine una urâtă atunci când privează următoarea administrație de fonduri pentru a sprijini o economie care încă se clatină, lucru pe care Rezerva Federală l-a deplâns într-o declarație neobișnuită.

Și este periculoasă mai ales pentru că pune la îndoială tocmai legitimitatea următorului chiriaș de la Casa Albă.

 
Revista presei internaționale