Ieșit din spital, Donald Trump nu se dezminte și sfidează din nou epidemia

trump_masca.png

Donald Trump își scoate masca înaintea discursului de la balconul Truman, Casa Albă, 5 octombrie 2020
Sursa imaginii: 
Reuters via rfi.fr

La nouă zile după ce a fost testat pozitiv pentru coronavirus, Donald Trump nu mai este contagios, au asigurat medicii Casei Albe. Aceasta, la câteva ore după un discurs al președintelui în fața a sute de susținători.

După cum relatează The New York Times, președintele Donald Trump a apărut cu o mască chirurgicală albă, pe care și-a scos-o înainte de a ține discursul. „Vocea lui era puternică, iar mesajul său minimiza în mod hotărât amenințarea virusului. Însă evenimentul, prezentat de Casa Albă ca „o demonstrație pașnică pentru lege și ordine”, a fost surprinzător de scurt”, observă cotidianul.

În timp ce revista Time notează că întrebările persistă asupra sănătății președintelui - și adversarul democrat Joe Biden își intensifică propria campanie. Donald Trump și-a planificat să părăsească de luni regiunea capitalei Washington, pentru prima dată de când a fost internat, pentru a merge la un miting de campanie la Sanford, Florida.

De asemenea, președintele este așteptat la evenimente de campanie în Iowa și Pennsylvania săptămâna viitoare și își va multiplica aparițiile la radio și TV cu moderatori conservatori.

El speră să recupereze timpul pierdut și deja câteva milioane de voturi, cu puțin peste trei săptămâni până la ziua alegerilor.

Oficialii Casei Albe, însă, au refuzat să răspundă când a fost făcut ultimul test negativ al lui Trump. Ei nu au furnizat nici informații detaliate despre scanările pulmonare efectuate în timp ce președintele era internat în spital.

Asistenții președintelui insistă însă că el este capabil să revină la activitățile sale obișnuite, inclusiv cele de campanie.

În acest context, Der Spiegel notează că infectarea președintelui, a soției sale și a multora dintre cei mai apropiați membri ai personalului, l-ar fi putut pune pe gânduri pe Donald Trump, poate chiar l-ar fi putut face puțin mai simpatic.

Dar, așa cum s-a văzut în ultimul weekend, se pare că steroizii cu care a fost tratat au produs efectul secundar al exacerbării trăsăturilor sale cele mai grave.

Actul său de a-și scoate masca în mod demonstrativ în timp ce stătea pe Balconul Truman a fost văzut ca un gest de iresponsabilitate.

La urma urmei, Trump era probabil încă contagios, la fel cum a fost cu o zi mai devreme, când serviciul secret l-a condus prin fața spitalului pentru a se asigura că va apărea la televizor.

El pare complet indiferent față de faptul că îi poate pune în pericol pe toți cei pe care îi întâlnește. Și oricine are de-a face cu el ar trebui să se îndrepte direct spre carantină.

Donald Trump pare să creadă în propriile sale minciuni cu privire la inofensivitatea virusului. Cu această atitudine, totuși, va avea probleme să obțină sprijinul majorității americanilor . Este o atitudine care a condus la și mai multe greșeli, notează Der Spiegel.

 

Belarus: Tunuri cu apă împotriva demonstranților

Privim și către Belarus, unde poliția a folosit duminică tunuri de apă și petarde pentru a dispersa manifestanții adunați la Minsk pentru a protesta față de realegerea controversată a președintelui Alexandr Lukashenko, relatează AFP.

După cum relatează Radio Free Europe, demonstrația vine la o zi după ce Lukashenko s-a întâlnit cu liderii opoziției închiși într-o unitate de detenție condusă de serviciul de securitate KGB , aparent pentru a discuta planurile de reforme constituționale.

O fotografie postată de serviciul de presă al lui Lukashenko în aplicația de mesagerie Telegram l-a arătat așezat la o masă ovală alături de un grup de prizonieri printre care Viktar Babaryka, un bancher văzut cândva drept cel mai dur rival al lui Lukashenko la alegerile din august, dar căruia i s-a interzis să candideze și a fost închis.

Alte imagini i-au inclus pe Lilia Vlasova, avocată, membră a Consiliului de coordonare al opoziției și analistul politic bieloruso -american Vitali Shkliarov.

Le Monde amintește că această mișcare de protest fără precedent, declanșată de suspiciunea de fraudă masivă în timpul alegerilor prezidențiale din 9 august, reunește zeci de mii de oameni în fiecare duminică.

Drept răspuns, autoritățile desfășoară în Minsk numeroase forțe anti-revoltă, vehicule blindate și tunuri de apă. De asemenea, limitează accesul la internetul mobil și reduc transportul public pentru a împiedica mobilizarea.

În această săptămână, mai multe țări europene și-au rechemat ambasadorii la Minsk. De asemenea, Comitetul Olimpic Internațional s-a declarat „foarte îngrijorat” de discriminarea împotriva sportivilor din cauza opiniilor lor politice.

 
Revista presei internaționale din 12 octombrie 2020