Prima dezbatere Trump-Biden – ar trebui să fie ea și ultima?

biden_trump.png

Donald Trump și Joe Biden în timpul dezbaterii de la Cleveland, 29 septembrie 2020
Image source: 
AFP via rfi.fr

„Film de groază”, „cea mai proastă dezbatere din istorie”, „fiasco”, ”un bordel” ... Comentatorii nu au avut suficiente cuvinte dure pentru a descrie emisiunea TV de 90 de minute de marți seara la Cleveland, transmite Agenția France Presse. A fost o dezbatere fără de idei, până la punctul în care unii au cerut chiar anularea celorlalte două întâlniri programate pentru luna octombrie.

BBC reia, într-un grupaj, o serie de reacții critice ale comentatorilor din întreaga lume.

Pentru The Times, din dezbaterea dintre Donald Trump și Joe Biden, principalul perdant a fost America.

The Guardian descrie dezbaterea ca pe o „umilință națională”: "Restul lumii - și viitorii istorici - probabil că se vor uita la ea și vor plânge", a scris ziarul, adăugând că domnul Biden era singurul om care părea "de la distanță prezidențibil", spunând că, dacă domnul Trump ar fi reales în noiembrie, „acest vis întunecat, îngrozitor, va fi cu siguranță prima linie a necrologului Americii”.

Financial Times notează că sondajele rapide de după eveniment l-au indicat pe Biden drept câștigător. „Dar oricine este îngrijorat de democrația americană nu a putut resimți altceva decât teamă”.

”A fost un duel ca un accident de mașină”, consideră Der Spiegel.

În timp ce Süddeutsche Zeitung crede că ambii protagoniști au putut pleca acasă mulțumiți, deoarece în ceea ce privește spectacolul teatral, ambii și-au făcut treaba. ”Donald Trump l-a interpretat pe Donald Trump, Joe Biden l-a jucat pe Joe Biden, iar fanilor ar fi trebuit să le placă”.

Însă dezbaterea a dezvăluit foarte puțin despre politici, notează Die Welt:  „Cel mai important, a arătat că America are un președinte al cărui comportament iese în evidență și căruia îi lipsește stăpânirea de sine - dar asta nu este tocmai o noutate”.  În schimb, Biden nu a fost un candidat interesant, ci „cel mult cineva cu bun simț și o personalitate stabilă” care ar „readuce ceva normalitate înapoi la Casa Albă”.

„Niciodată politica americană nu s-a scufundat atât de jos”, a scris corespondentul american ziarului italian La Repubblica, descriind dezbaterea ca fiind „haotică, agitată și plină de dispreț reciproc”.

Iar Corriere della Sera consideră că refuzul președintelui Trump de a condamna supremația albă este „un mesaj pentru America Neagră”. ( Sursa: BBC).

A fost o dezbatere îngrijorătoare pentru democrația americană, titrează și Le Monde: ”După ciocnirea dură dintre Donald Trump și Joe Biden, ne vom aminti în special amenințarea că președintele va pune sub semnul înrebării valabilitatea scrutinului din 3 noiembrie.

Anul 2020 a fost deosebit de dificil din punct de vedere politic în Statele Unite: a început cu dezastruosul proces de destituire a președintelui și a continuat cu violența urbană, reflectând, în mijlocul unei pandemii, polarizarea tot mai mare a societății.

Având în vedere spectacolul trist oferit de prima dezbatere, mai mulți comentatori americani au pus la îndoială oportunitatea următoarelor două. De fapt, avem dreptul să ne întrebăm în ce măsură rațiunea și democrația pot câștiga din acestea”.

”Anulați dezbaterile”, este și titlul ales de comentatorul revistei americane The Atlantic.

A fost prima dezbatere a acestei curse prezidențiale și, dacă mai există un sens pentru această națiune, va fi și ultima.

Deși dezbaterile primare sunt conduse de către canalele de știri în coordonare cu marile partide politice, dezbaterile pentru alegerile generale sunt găzduite de Comisia pentru Dezbateri Prezidențiale, un organism nepartizian, independent.

Grupul își propune să susțină un ideal înalt: „a se asigura că publicul cu drept de vot are ocazia să vadă ideile candidaților principali în timpul campaniei electorale”.

Dacă Grupul dorește cu adevărat să ajute electoratul american, ar trebui să anuleze restul sezonului de dezbateri”.

 
Revista presei internaționale din 1 octombrie 2020