Pactul pentru migrație: ”repatriere sponsorizată” pentru ”reticenții” din Est

migration_eu.jpg

Image source: 
Facebook / European Commission

Comisia Europeană a lansat ieri proiectul privind noul Pact referitor la Migrație și Azil. Primele reacții au și apărut.

Este cel mai recent efort al Executivului UE pentru un plan cuprinzător de gestionare a migrației - și pentru a obține sprijinul tuturor celor 27 de state membre, transmite Voice of America.

Susținut de Germania, cel mai puternic membru al blocului și deținător al președinției rotative a UE, pactul include reguli obligatorii pentru împărțirea sarcinii migrației, indiferent dacă aceasta înseamnă găzduirea solicitanților de azil sau sponsorizarea returnării solicitanților respinși.

De asemenea, își propune să consolideze controlul frontierelor externe ale Europei și să sporească sprijinul pentru țările de origine și de tranzit, spre a le oferi oamenilor motive să rămână acasă.

Le Monde atrage însă atenția că este dificil să ne imaginăm că țările din Est vor accepta cu ușurință dispozitivul de împărțire a migranților. Și, deoarece, fără îndoială, își vor menține refuzul, li se oferă o măsură inovatoare: „returnările sponsorizate”.

În spiritul solidarității partajate, ele ar trebui să organizeze și să finanțeze întoarcerea persoanelor respinse, cu posibilitatea de a alege dintre solicitanți în funcție de naționalitatea lor.

Iar Le Figaro observă că Bruxelles propune un sistem de „solidaritate à la carte” pentru a distribui mai bine povara migranților.

Dar cum se va organiza totul rămâne de văzut. Deoarece, pactul riscă să fie și o adevărată bombă.

Dorind să evite negocierile interminabile între statele membre, Comisia intenționează să furnizeze la începutul fiecărui an o evaluare a sosirilor preconizate, precum și o defalcare a relocării migranților pe țări.

Dar va câștiga această schemă sprijinul statelor membre? Nimeni nu poate face un pariu, pentru că toată lumea știe că va fi nevoie de unanimitate.

 

Al doilea val va diviza Europa?

Continuăm cu un alt subiect care a adus controverse între statele membre. Oare al doilea val de coronavirus va diviza din nou Europa? - se întreabă EU Observer.

La începutul epidemiei, unele state membre au luat măsuri unilaterale - inclusiv interzicerea exportului de materiale medicale sau închiderea frontierelor.

La redeschiderea după blocare, țările UE s-au angajat să propună o abordare coordonată pentru vacanțele de vară - în special pentru frontierele interne și externe ale UE.

Cu toate acestea, în realitate, unele țări s-au deschis rapid și aproape fără restricții, în timp ce altele au optat pentru „bule de călătorie” sau liste cu țările ai căror cetățeni aveau sau nu voie să intre.

În plus, unele țări au decis să impună teste în timp ce altele permit intrarea fără restricții.

Iar capitalele UE nici măcar nu au reușit să cadă de acord asupra duratei de carantină.

Drept urmare, țările UE nu au reușit să prezinte un răspuns cu adevărat coordonat la provocările pe care le aduce pandemia - ignorând, într-o oarecare măsură, solicitările Comisiei Europene.

După sezonul estival, aceeași tulburare s-a simțit atunci când Ungaria a decis unilateral să reintroducă restricțiile de călătorie pentru aproape toți străinii, reamintește EU Observer.

Dar deși situația actuală este comparabilă cu cea din primăvara trecută, multe state sunt reticente în a reintroduce restricții, scrie publicația poloneză Polityka.

Responsabilii europeni nu prevăd o nouă paralizare a economiei, dar declarațiile lor sunt adesea în contradicție cu statisticile, sau chiar cu opiniile oamenilor de știință, care pledează pentru o blocare de două săptămâni în toamnă, ca singură armă eficientă împotriva unei noi ofensive a virusului. Dar pe continentul european, toată lumea este de acord că închiderea ar semna probabil condamnarea la moarte pentru economiile naționale. Ar fi o lovitură de care nici cel mai puternic scut anti-criză nu ne-ar putea proteja”.

Politico remarcă modul în care guvernul britanic și-a tot schimbat poziționarea în criza coronavirusului.

Guvernul lui Boris Johnson i-a instruit pe britanici să lucreze de acasă, apoi să nu lucreze de acasă, să mănânce în oraș și apoi să rămână acasă - totul în câteva săptămâni.

Oamenii cărora le plac clișeele spun că o săptămână este mult în politică. Dar mulți din guvernul Regatului Unit ar susține că o săptămână pentru a aborda pandemia de coronavirus înseamnă cu mult mai mult.

Unii experți susțin că publicul este confuz, ceea ce îngreunează conformarea.

 
Revista presei internaționale din 24 septembrie 2020