Europa, din nou în carantină? Cine este vinovat?

carantina_europa.jpg

Image source: 
pixabay.com

Guvernele europene iau tot mai multe măsuri restrictive, iar comentatorii își manifestă îngrijorarea. Dar nu va fi singurul subiect al rubricii de azi – vom vorbi și despre secretul succesului unei melodii care înconjoară planeta: Jerusalema.

În fiecare zi, cifre tot mai alarmante, avertismente ale clasei politice și ale comitetelor științifice. Guvernele întăresc măsurile. Era această situație inevitabilă? – se întreabă Eurotopics, care citează mai multe editoriale pe această temă din presa europeană.

The Guardian, de exemplu dezaprobă înăsprirea măsurilor:

Statul își întărește prezența atunci când vine vorba de sădirea neîncrederii și de pedepsire, dar se află într-un eșec total atunci când trebuie să furnizeze ajutor și protecție, care ar fi răspunsuri mult mai adecvate la pandemie. Poliției i se oferă nenumărate abilități noi, dar a durat mai mult de șase luni până când guvernul a oferit asistență financiară decentă persoanelor defavorizate forțate să se izoleze”.

Și totuși, fără constrângere, nimic nu funcționează în Austria, constată Die Presse:

Aceasta este problema noastră. Se pare că Austria funcționează mai bine în situații excepționale decât în ​​perioadele normale. Am plecat în vacanță de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic, zâmbindu-le celor care cereau prudență.  Granițele dintre respect și lipsă de respect, între solidaritate și egoism, între aroganță și competență sunt foarte fluide în această țară”.

În timp ce ziarul catalan La Vanguardia se întreabă: când vom vedea și răspunsul european la această criză?

Cifrele pentru UE în ansamblu sunt extrem de îngrijorătoare: 40.000 până la 50.000 de infecții noi în fiecare zi. Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor recomandă efectuarea unor teste la scară largă pentru a rupe lanțurile de transmisie. Dar acestea sunt doar recomandări. Bruxellesul nu are competențele necesare în acest domeniu, deci nu există un răspuns european la virus și nici o coordonare generală. ... UE dorește să consolideze și să revizuiască agențiile existente de combatere a bolilor și a medicamentelor pentru a-și îmbunătăți capacitatea de reacție. ... Aceste măsuri merg în direcția corectă, dar sunt mult prea lente, având în vedere viteza de răspândire a virusului". (Sursa: Eurotopics)

 

Jerusalema, de la melodie religioasă la ”imn african” și hit global

Și acum, despre Jerusalema, povestea melodiei sud-africane care a devenit un hit global.

De la preoții din Italia, la tinere cupluri din Zimbabwe și până la medicii francezi, piesa a făcut carieră în toată lumea, constată Courrier International.

Luna aceasta a devenit cea mai căutată melodie pe aplicația Shazam care vă permite să găsiți autorul și numele unei melodii.

A fost ascultată de peste 66 de milioane de ori pe platforma Spotify , văzută de 140 de milioane de ori pe YouTube.

 

 

Și nimeni nu pariase inițial pe un astfel de succes, nici măcar autorii acestuia. Publicația Quartz spune povestea acestei melodii a evangheliștilor sud-africani, care a devenit un succes global, cu versurile sale în limba zulu.

În februarie, Jerusalema se răspândea în Africa, explică Quartz:

„Fenomenos do Semba, o companie din Angola, distribuia  acest clip care imediat a devenit un imn panafrican și a lansat  #JerusalemaDanceChallenge, o provocare transmisă pe aplicații precum TikTok”.

Dar melodia are și o dimensiune politică.

Anul trecut, violențele xenofobe din Africa de Sud au vizat comunitatea nigeriană, creând o tensiune diplomatică puternică între cei doi giganți ai continentului.

Cântărețul și compozitorul nigerian Burna Boy a spus la acea vreme că nu va mai pune piciorul în Africa de Sud până când guvernul acestei țări „nu se va trezi”. Acum, colaborarea sa cu un artist sud-african a calmat spiritele din ambele țări.

Iar imnul a fost însușit chiar și de președintele sud-african. În timp ce se pregătește să sărbătorească Ziua Patrimoniului, joi, 24 septembrie, o zi care își propune să prezinte cultura și istoria țării, președintele Cyril Ramaphosa și-a chemat concetățenii să danseze pe Jerusalema, scrie situl local News24.

Președintele le-a cerut sud-africanilor să se mobilizeze pentru a reface economia țării, puternic afectată de epidemia Covid-19 și i-a îndemnat să le arate lumii de ce sunt în stare, prin această coregrafie.

Revista presei internaționale din 23 septembrie 2020