Epidemia revine, pentru vaccin mai avem de așteptat

hans_oms.png

Hans Kluge, directorul OMS pentru Europa
Image source: 
Facebook / Hans Kluge jr.

Jurnaliștii reacționează la avertismentele Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la revenirea epidemiei în Europa. Israel revine la carantină. Dar vom nota și câteva reacții la informațiile potrivit cărora Iranul ar fi plănuit asasinarea unui diplomat american. Iată temele Revistei presei Internaționale de azi.

După cum explică La Croix, această creștere a numărului de decese zilnice se va datora creșterii cazurilor pe fondul revenirii epidemiei în Europa.

Publicația îl citează pe Hans Kluge, directorul OMS pentru Europa, care îi avertizează pe cei care cred că sfârșitul epidemiei va coincide cu dezvoltarea unui vaccin.

 „Aud tot timpul: „ vaccinul va fi sfârșitul epidemiei ”. Desigur că nu ! A exclamat Hans Kluge.

„Nu știm nici măcar dacă vaccinul va fi eficient pentru toate părțile populației. Unele semne pe care le primim sunt că va fi eficient pentru unii, dar nu și pentru alții”, a subliniat medicul belgian. „Și dacă dintr-o dată trebuie să comandăm diferite vaccinuri, va fi un coșmar logistic ...”, a mai spus medicul care, de asemenea, și-a exprimat speranța că Europa va fi solidară.

Deutsche Welle a discutat cu comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, care a asigurat că blocul „nu întâmpină în acest moment un risc serios legat de un nou val de blocaje”.

„Deocamdată, cred că avem incertitudine, dar nu putem spune că intrăm într-un al doilea val. Combaterea pandemiei se bazează foarte mult pe măsuri de siguranță, respectarea regulilor de igienă și o abordare coordonată”, a spus Gentiloni pentru publicația germană.

Și irlandezii de la The Journal consideră că ”Guvernele sunt obligate să echilibreze costurile economice devastatoare ale blocărilor cu necesitatea de a contracara virusul. În multe țări s-au înregistrat proteste împotriva blocărilor”.

Există totuși un stat care a revenit la blocare, acesta este Israelul. Iar carantina va acoperi și sărbătorile de Anul Nou evreiesc, observă Le Monde.

Această reîngrădire provoacă disperare, întrucât unul din cinci lucrători va rămâne șomer. În timp ce amenințări de nesupunere se aud de la proprietarii de restaurante sau de la evreii religioși, supărați că nu vor putea participa la ceremoniile religioase. Ca protest, ministrul ultra-ortodox al locuințelor Yaakov Litzman și-a prezentat demisia.

BBC notează că premierul Netanyahu s-a confruntat cu critici pentru eșecul său de a aborda virusul în mod eficient, ceea ce a dus la un alt blocaj național.

În Israel, Haarez vede în aceste măsuri o tentativă de blocare a protestelor.

Ne putem aștepta ca poliția să împrăștie adunările în timpul carantinei, scrie ziarul, citându-l pe ministrul securității publice Amir Ohana.

Dar, vorbind despre „adunări”, el a transmis în mod clar un mesaj celor care manifestau împotriva prim-ministrului Benjamin Netanyahu.

Observațiile ministrului pun la îndoială credibilitatea blocării și motivația introducerii acesteia, intensificând temerile că măsurile sunt menite să oprească protestele.

Iar Jerusalem Post informează că membrii comitetului parlamentar pentru coronavirus și-au exprimat indignarea luni cu privire la blocajul de trei săptămâni. Acesta va avea un „impact critic pentru sănătatea publică” și ar putea fi evitat prin îmbunătățirea sistemului de sănătate.

Și tot în Jerusalem Post, un articol pe o altă temă: ”Ar risca cu adevărat Iranul războiul cu SUA prin uciderea unui ambasador?” – întreabă ziarul.

Este vorba despre un raport al CIA, potrivit căruia regimul iranian a complotat împotriva ambasadoarei  americane în Africa de Sud, Lana Marks, ca răspuns la uciderea generalului Qasem Soleimani, fost comandant al puternicul corp al Gardienilor Revoluției.

Acestea sunt acuzații grave. Iranul ar risca nu numai conflictul cu SUA dar și izolarea internațională.

Politico transmite, pe aceeași temă, că serviciile de informații nu au deocamdată o explicație acoperitoare a motivului pentru care a fost vizată exact ambasadoarea Marks. Ea are puține legături cunoscute cu Iranul. Dar este posibil ca iranienii să fi luat în considerare lunga ei prietenie cu Donald Trump.

Guvernul iranian operează de decenii rețele clandestine în Africa de Sud, au menționat oficialii.

În 2015, Al Jazeera și The Guardian raportau despre scurgeri de informații privind o rețea secretă de agenți iranieni în Africa de Sud.

O altă explicație ar fi că ambasadorul din această țară poate fi o țintă mai ușoară decât diplomații americani din alte părți ale lumii, cum ar fi Europa de Vest, unde SUA au relații mai puternice cu serviciile locale de informații.

Revista presei internaționale din 15 septembrie 2020