Germania ia locul SUA ca mediator în Mediterana

Îngrijorări în presa internațională după ce Turcia și Grecia au anunțat începerea de exerciții navale rivale în largul insulei grecești Creta, pe fondul tensiunilor în ce ce privește cererile de gaze și petrol din Mediterana de Est.

Euronews notează  că Erdogan a promis să nu abandoneze căutarea de resurse energetice în estul Mediteranei.

Ministrul german de externe, Heiko Maas, încearcă totuși să reia discuțiile menite să reducă tensiunile dintre cei doi vecini.

Germania, care deține președinția rotativă a UE, se numără printre națiunile UE considerate reticente în a impune sancțiuni Turciei.

Miniștrii de externe ai UE trebuie să discute despre criza din estul Mediteranei în cadrul unei reuniuni informale de la Berlin săptămâna aceasta.

Potrivit revistei americane Foreign Policy, mai mult decât oricând situația riscă să degenereze într-un conflict multinațional.

”Dovedind un sprijin ferm pentru Grecia împotriva Turciei, Franța a trimis nave de război în apele contestate și a promis că va face mai multe. Egiptul și Israelul, care organizează periodic exerciții militare comune cu Grecia, și-au exprimat solidaritatea cu Atena.

Cu Franța și Egiptul aflate deja într-un conflict deschis cu Turcia în Libia, observatorii din întreaga lume se tem că orice escaladare ulterioară în Mediterana de Est ar putea declanșa un adevărat uragan euro-oriental”.

În Grecia, un comentariu al ziarului Kathimerini constată ce Germania devine ceea ce odată era America.

”De zeci de ani știam că Washingtonul va dezamorsa situația în cazul în care tensiunile dintre Grecia și Turcia vor crește periculos.

Retragerea politică a Statelor Unite din multe părți ale lumii reduce probabilitatea unei intervenții americane în afacerile greco-turce.

Există un vid în ceea ce privește implicarea americană în regiune, care rezultă din idiosincrasia lui Donald Trump, dar și din relația sa personală cu Recep Tayyip Erdogan.

Având în vedere această situație nouă, atenția este acum concentrată asupra cancelarului german Angela Merkel, care adoptă o abordare diferită față de Turcia, mai puțin critică decât conducerea franceză.

Unii chiar o acuză pe Merkel că trece cu vederea autoritarismul președintelui turc pentru a proteja interesele germane, deși alții consideră că poziția mai moderată a Berlinului îi conferă o influență mai mare asupra Ankarei. Vom judeca doar după rezultate.

Pe fondul acestor evoluții, Germania a apărut ca singura parte aparent dispusă și capabilă să prevină o escaladare periculoasă în estul Mediteranei”.

Se află în India cheia viitorului vacin anti-COVID?

Privim și spre frontul anti-coronavirus. Acolo unde India pare a deține cheia pentru accesul global la viitorul vaccin, după cum aflăm din revista The Conversation.

”India are potențialul de a juca un rol cheie în depășirea naționalismului vaccinului, deoarece este principalul furnizor de medicamente în plan global.

Médecins Sans Frontières numea odată țara „farmacia lumii”. De asemenea, India are, de departe, cea mai mare capacitate de a produce vaccinurile anti COVID-19.

Rolul său ar putea veni în două moduri diferite - producerea în masă a unui vaccin dezvoltat în altă parte ( mai probabil) sau dezvoltarea și fabricarea acestuia pe cont propriu (mai puțin probabil, dar nu imposibil).

Institutul Seric din India a început deja să fabrice potențialul vaccin conceput de  Universitatea Oxford și AstraZeneca înainte de finalizarea studiilor clinice.

Aceasta, pentru a evita orice întârziere ulterioară în cazul în care vaccinul va fi aprobat.

O altă companie indiană de produse farmaceutice, Biological E (BE), a fost de acord să fabrice candidatul la vaccin al filialei Johnson & Johnson.

Firma a achiziționat chiar o alta, tocmai pentru a-și spori capacitatea de producție.

În ciuda succesului Indiei în fabricarea în masă, tranziția la inovație și dezvoltarea de produse noi a fost mereu dificilă. Cu toate acestea, Institutul Seric și mai multe companii locale încearcă să își dezvolte propriile vaccinuri”.

În Statele Unitre, celebrul virolog  Anthony Fauci avertizează asupra riscurilor adoptării unui vaccin contra Covid-19 înainte de a-și fi dovedit securitatea și eficiența, scrie BBC.

Financial Times a raportat că administrația Trump avea în vedere acordarea autorizației de utilizare de urgență unui vaccin în curs de dezvoltare de către Universitatea Oxford și producătorul de medicamente AstraZeneca.

”Unul lucru pe care ai vrea să-l vezi ar fi un vaccin care primește autorizarea înainte de a avea un semnal de eficiență ", a spus el.

Aceasta va face dificil, dacă nu imposibil, ca celelalte vaccinuri  să parcurgă în continuare procesele de testare .