Noua Zeelandă – până acum simbolul victoriei împotriva coronavirusului - reinstaurează carantina

jacinda.png

Jacinda Ardern, premierul Noii Zeelande, anunță reinstaurarea carantinei - 12 august 2020
Sursa imaginii: 
Facebook / Jacinda Ardern

Un tren a deraiat în Scoția, într-o zonă deja afectată de inundații (AFP) * În Statele Unite ale Americii, populația latino din sudul Texasului este decimată de Covid-19 ("Los Angeles Times") * Australia a demarat un uriaș proiect de energie cu panouri solare, visând să exporte electricitate până în sudul Asiei ("Washington Post").

*

Covid-19 a reapărut în Noua Zeelanda, după 100 de zile în care nu se mai înregistrase niciun caz, scrie „New Zealand Herald”.

Prim-ministrul națiunii de la Antipozi – Jacinda Ardern, a anunțat reinstalarea izolării în Auckland, plus alte noi restricții în restul țării, după ce 4 cazuri de infectare cu coronavirus au apărut, la peste trei luni după ce ultimul fusese confirmat.

„Deja am mai făcut-o, deci putem să reinstaurăm carantina”, a spus șefa guvernului, menționând că în capitală va fi o izolare de nivelul al 3-lea, cel mai dur posibil.

Astfel, în zona Auckland, se va reveni la munca de la domiciliu, se vor reînchide școlile, iar adunările în grupuri mai mari de 10 persoane vor fi din nou interzise. În restul țării, izolarea va fi de nivelul al 2-lea, adică nu vor mai fi permise reuniunile cu peste 100 de oameni.

Autoritățile sunt speriate din cauza faptului că cele 4 persoane care au fost testate pozitiv sunt membri ai aceleeași familiii, nu au fost în străinătate și nici nu au intrat în contact cu indivizi care au trecut prin vreo carantină.

În ciuda apelurilor repetate ale șefei guvernului neo-zeelandez, în orașe s-a reinstalat acea panică a cumpărăturilor. Supermarketurile deja au decis să limiteze vânzarea anumitor produse de bază, pentru ca toți clienții să aibă acces la acestea.

De asemenea, întoarcerea coronavirusului ar putea da peste cap și calendarul electoral. Parlamentul ar fi trebuit să avizeze aseară data alegerilor legislative pentru 19 septembrie.

Prim-ministrul deja a amânat dezbaterea pentru luni, 17 august, iar partidele și-au suspendat campania electorală și speră într-o amânare a datei alegerilor.

*

Un tren a deraiat în nord-estul Scotiei, într-o zona afectată deja de inundații, accident soldat cu mai mulți răniți grav, anunță AFP. Șefa guvernului scoțian, Nicola Sturgeon a informat parlamentarii despre acest accident, iar premierul britanic Boris Johnson deja a anunțat trimiterea unor echipaje speciale de intervenție. Imaginile difuzate de postul public de televiziune au arătat un nor gros de fum la locul catastrofei, unde trenul nu se putea vedea, dar se puteau observa mai multe mașini de intervenție și un elicopter.

Garnitura de tren, formată dintr-o locomotivă și 4 vagoane, circula între Aberdeen și Glasgow, iar până acum nu se știe care ar fi cauza exacta a deraierii. Prima varianta luată în calcul pare a fi cea a condițiilor meteo nefavorabile din zonă.

Aversele de ploaie și rafalele puternice de vânt au produs mai multe întârzieri ale trenurilor în Scoția, iar câteva transformatoare de electrictate au fost lovite de fulgere.

Regiunea Aberdeen, importantă pentru expoatările petroliere, se confruntă deja cu restricții cauzate de Covid-19. După o perioadă de relaxare, pub-urile și restaurantele au fost din nou închise, iar moralul localnicilor este „la pământ”.

Amintim, Regatul Unit al Marii Britanii este cel mai „îndoliat” din toată Europa, cu 46.000 de decese cauzate de noul coronavirus.

*

Între timp, în cea mai afectată națiune a planetei – Statele Unite ale Americii, încă nu sunt motive de optimism. Ba din contră.

În Texas, serviciile funerare din valea Rio Grande deja nu mai numără morții, titrează „Los Angeles Times”.

În regiunea de la granița cu Mexicul, unde locuiesc mulți vorbitori de spaniolă, pandemia a făcut ravagii. Un antreprenor de pompe funebre – Juan Lopez, le mărturisește jurnaliștilor că transportă zilnic cu Cadillacul sau mortuar, circa 22 de persoane decedate. Bunica lui a murit la 91 de ani, după o luptă scurtă cu virusul. La începutul pandemiei, transportă circa 15 victime pe săptămână, iar acum a ajuns la aproape una la fiecare oră.

Juan Lopez recunoaște că el însuși nu a crezut în existența acestui virus. Acum, ridică orice cadavru îmbrăcat într-un costum de protecție ermetic. „Oamenii mint”, spune el. „Îi întreb dacă n-a avut Covid, iar ei spun că avea doar o tuse ușoară. „Mulți dintre cei din branșa mea nu vor să le primească decedații, de frică”, adaugă Lopez. Anteprenorul texan mai spune că, înaintea pandemiei, el credea că a văzut totul în această meserie. De la polițiști morți în schimburi de focuri cu bandiții, până la victimele decapitate ale cartelurilor sau copii înecați când traversau înot Rio Grande. Dar nimic nu se compară cu suferința pe care o vede acum zilnic, la populația „latinos”, care nu are asigurare medicală și și-a pierdut demult speranța cu care a venit în America, „tărâmul făgăduinței”

*

La final, revenim la Antipozi, dar într-o notă optimistă. Australia a anunțat un mega-proiect de „energie verde”, cu care vrea, ca în 7 ani, să alimenteze cu electricitate Singapore și cel puțin o parte a Indoneziei. Este vorba de energie solară. Un plan curajos, mai ales pentru unul dintre principalii exportatori mondiali de cărbune și gaze naturale, scrie „Washington Post”.

Proiectul se numește „Australia-Asean Power Link”, este evaluat la 13,5 miliarde de euro, iar lansarea este anunțată pentru 2027. Producția este estimată la 3 gigawatts, echivalentul a 9 milioane de panouri solare normale, montate pe acoperișurile caselor. Ferma de panouri va fi instalată lângă Elliott, iar electricitatea va fi stocată în baterii uriașe, la 750km distanță, la Darwin.

De acolo va ajunge în Singapore prin 4.500 de kilometri de cabluri submarine, asigurând 20% din consumul orașului-stat, cel mai avansat tehnologic din acea zonă.

Dacă proiectul va avea succesul scontat în Australia, acesta ar putea fi copiat și în India sau Noua Zeelandă, țări cu suprafață și climă propice acestui gen de construcții.

 
Revista presei internaționale din 13 august 2020