Purtarea măștii, simbol al unui război ideologic

trump_masca_covid.png

Membrii staff-ului prezidențial poartă mască, dar președintele nu...
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

În Statele Unite, purtarea măștilor a devenit un marker ideologic în războiul cultural care a făcut furori de la apariția lui Donald Trump.

După cum arată ziarul francez Libération, mulți susținători ai lui Trump consideră că purtarea unei măști pentru a se proteja pe sine și pe ceilalți de Covid-19 ar fi un act de „supunere”, „docilitate”, „slăbiciune”. 

”Obligația de a purta mască încalcă libertățile individuale garantate de Constituție”, repetă susținătorii șefului statului.

Alții pun sub semnul întrebării eficacitatea măștilor sau pericolul bolii în sine, pe care o văd ca pe un „complot” pus la cale de democrați și mass-media.

Însă, după cum observă ziarul francez, nici comunicarea publică nu a ajutat. În primele săptămâni, autoritățile medicale nu i-au sfătuit pe americani să se protejeze, în încercarea de a evita o penurie pentru personalul de îngrijire.

”În lipsa unei legislații naționale, doar jumătate din state au impus obligația de a purta o mască în public. În ciuda consensului literaturii științifice pe această temă, nimic nu ajută: masca a devenit un simbol ideologic.

Acceptul de a purta o mască de protecție și, mai pe larg, percepția pandemiei, urmează foarte clar liniile partizane. Potrivit unui studiu al Pew Research Center publicat la sfârșitul lunii iunie, 63% dintre alegătorii democrați consideră că o mască trebuie purtată întotdeauna în public, comparativ cu doar 29% dintre alegătorii republicani”, scrie Libération.

”Pe măsură ce virusul se dezvolta, Florida petrecea”, titrează The New York Times.

”Astfel că, odată cu explozia coronavirusului, încercarea de a urmări contactele fiecărui caz pozitiv a devenit nerealistă.

Cluburile de noapte strălucitoare din Miami s-au închis în martie, dar petrecerile s-au declanșat pe malul mării și în cartierele rezidențiale luxoase.

Participanții la petreceri ajung în mașini sport și pe motociclete, în mai multe nopți pe săptămână, spun vecinii, care și-au cumpărat și dopuri de urechi pentru a încerca să doarmă în mijlocul ritmurilor de dans înfiorătoare.

Acesta este genul de petreceri care atrag mulți participanți fără mască și fac ravagii până spre răsărit. Oficialii din domeniul sănătății spun că petrecerile au fost un factor notabil care a contribuit la creșterea infecțiilor cu coronavirus în Florida, una dintre cele mai grave focare de infecție din țară.

Cât de puternic a fost legat acest comportament de îmbolnăvirile cu  Covid-19 nu este clar, deoarece Florida nu face informări publice despre grupele de vârstă afectate”, scrie The New York Times.

Fox News informează că președintele Donald Trump pregătește cel de-al doilea turneu electoral de când națiunea a fost lovită de pandemie.  El va susține un miting în New Hampshire în aer liber, pe 11 iulie.

Canalul tv reamintește că echipa lui Trump a susținut că 1 milion de oameni solicitaseră bilete pentru mitingul din Oklahoma. În cele din urmă, porțiuni mari din partea superioară a arenei de 19.000 de locuri au fost goale.

Bulgaria pare să fie foarte aproape de încheierea studiilor clinice pentru un remediu contra coronavirusului.

După cum scrie agenția Novinite, reluând declarații de la minsterul bulgar al Sănătății, oamenii de știință din această țară au lansat în mai un studiu clinic privind medicamentul Ivermectin. Echipa de testare este bulgară, la fel și compania producătoare a medicamentului.

Până în prezent, 30 de pacienți au fost recrutați pentru  studiu, în 9 spitale din Bulgaria, au anunțat autoritățile.

Bulgaria a fost prima țară din UE care a lansat un astfel de studiu clinic, urmată de Spania. Studii mai au loc în Brazilia și Statele Unite.

Autoritățile speră să aibă rezultate primare până la sfârșitul lunii, când vor difuza mai multe informații pe această temă.

Nu mergem foarte departe, doar până în Grecia, care a blocat acesul turiștilor sârbi, din cauza pandemiei. Prilej de consternare de partea guvernului de la Belgrad, după cum relatează ziarul Kathimerini.

Ministrul sârb al Afacerilor Externe, Ivica Dacic, a calificat luni decizia Atenei drept „nefericită”.

La televiziunea de stat sârbă, Dacic a spus că acțiunea, în afară de a fi „proastă” pentru Serbia, „dăunează în principal intereselor Greciei în sine”. El și-a exprimat speranța că guvernul grec își va revizui curând decizia, adăugând că el crede că următoarea evaluare a Greciei privind profilul epidemoliogic al Serbiei va duce la o decizie de redeschidere a frontierei.

Operatorii turistici din Serbia și-au exprimat, de asemenea, frustrarea, calificând decizia drept nedreaptă și cerând  organizațiilor turistice din Grecia să reacționeze.

Decizia Greciei a venit în momentul în care guvernul sârb a anunțat măsuri de urgență pentru capitala Belgrad din cauza creșterii numărului de noi cazuri cazuri Covid-19.

 
Revista presei internaționale din 7 iulie 2020