Previziuni economice sumbre, virusul e imprevizibil

prognoza_grafic.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Fondul Monetar Internațional a redus prognoza globală de creștere pentru acest an și următorul, ca urmare a pandemiei coronavirusului, notează BBC.

Instituția indică acum o scădere de aproape 5% în 2020, o prognoză substanțial mai proastă decât cea pe care tot ea o emisese cu doar 10 săptămâni în urmă, în aprilie.

Se preconizează că economia britanică se va contracta cu mai mult de 10% în acest an, urmată de o recuperare parțială în 2021.

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a avertizat deja că prognoza din aprilie a fost depășită de evenimente și că situația economiei globale se înrăutățește.

Acest lucru se reflectă în noile proiecții atât pentru lume, cât și pentru economia britanică. Recesiunea cauzată de pandemie - la nivel global și în multe țări individuale - este probabil să fie mai profundă decât  credea anterior FMI.

Previziunile anterioare din aprilie au fost o scădere de 6,5% pentru Marea Britanie și 3% pentru întreaga lume.

În Franța, Les Echos citează de asemenea avertismentele FMI asupra corecțiilor ce vor surveni pe piețe.

Piețele par „rupte de realitatea economică”, atingând niveluri de vârf în ciuda recesiunii globale cauzate de pandemia Covid-19, subliniază într-un raport economiștii FMI. În plus, ușurința obținerii de credite, datorită măsurilor bugetare pentru a ajuta întreprinderile, ar putea duce la „efecte perverse”, mai avertizează FMI.

CNN redă la rândul său avertismentul FMI privind un „grad mai mare de incertitudine decât de obicei” în jurul prognozei sale, despre care a spus că se bazează pe o serie de presupuneri.

FMI leagă incertidudinea și de dificultățile în a trasa traiectoria virusului și privind eficiența măsurilor de ținere sub control a acestuia. ”Nu este bine cunoscut impactul distanțării sociale voluntare asupra cheltuielilor, nu se știu foarte bine nici consecințele noilor măsuri de siguranță la locul de muncă și ale șomajului persistent”.

FMI reduce speranțele de redresare economică rapidă, titrează, la rândul său, Financial Times:

”Datele separate arată îmbunătățirea percepțiilor în Europa, dar perspective proaste pentru lucrătorii migranți din lume

În timp ce starea de spirit generală în Europa este una de ușurare odată cu suprimarea treptată a coronavirusului și determinarea oamenilor de a se bucura de ceea ce a mai rămas din vară, boala se răspândește în întreaga lume.

Multe dintre cele mai populate țări, precum India și Brazilia, înregistrează creșteri rapide ale numărului de decese. Numărul cazurilor este în creștere și în sudul și vestul SUA, dar până în prezent, din fericire, decesele nu cresc în același ritm.

Dar chiar și multe dintre acele țări care par să fi eliminat virusul în totalitate constată apariția unor focare izolate și trebuie să învețe acum să trăiască cu virusul ca o prezență constantă și potențial amenințătoare.

Această persistență a pandemiei este unul dintre motivele previziunilor sumbre ale FMI.

Fondul se așteaptă acum ca economia mondială să scadă cu 4,9% în acest an, de la 3% în setul anterior de prognoze.

Acest lucru ar  anula o mare parte din progresele lumii în reducerea sărăciei extreme, începând cu anii ’90.

În afară de China, nici țările avansate, nici cele emergente, ca grup, nu vor depăși dimensiunea maximă a economiei lor înainte de sfârșitul anului 2021”.

El Pais constată că  Spania va fi țara dezvoltată cel mai puternic afectată de criza Covid-19, potrivit previziunilor FMI.

Alături de Italia, economia spaniolă va fi în scădere cu 12,8% în 2020, cu aproape cinci puncte mai rău față de prognoza anterioară a instituției globale.

Este cel mai mare declin de la Războiul Civil spaniol din 1936-1939. De asemenea, economia Italiei se va restrânge cu 12,8%, Franța urmând-o îndeaproape, cu o scădere de 12,5%.

Producția anticipată a Spaniei pentru 2020 este acum cu aproape cinci puncte procentuale mai mică decât cea prevăzută de FMI în aprilie. Pe de altă parte, în 2021, economia spaniolă este de așteptat să se recupereze cu 6,3%, față de 4,3%, prognoza din  aprilie.

O parte din motivele pentru care economia spaniolă se așteaptă să sufere atât de intens sunt legate de măsurile de izolare, mai stricte aici decât în ​​alte țări. Aceasta a însemnat, de asemenea, ca economia să se redeschidă mai târziu.

Există și motive structurale, având în vedere că peste 95% din mediul de afaceri din Spania este format din întreprinderi mici și mijlocii care au supraviețuit mai greu blocajului de trei luni în comparație cu cele mari. Iar turismul, care contribuie cu 12% la PIB, s-a oprit în tot acest timp.

 
Revista presei internaționale din 26 iunie 2020