Focar Covid în Beijing, presa oficială atacă SUA

piata_beijing.jpg

Una din intrările în Piața Xinfadi din Beijing, cea mai mare piață alimentară din Asia. USA Today spune că suprafața sa totală echivalează cu cea a 250 de terenuri de fotbal american(!) Se pare că al doilea val al epidemiei își are focarul aici...
Image source: 
France24

Presa internațională se arată îngrijorată de apariția unui nou focar de coronavirus în China, chiar în capitala țării, Beijing. În acest timp, presa oficială chineză dă asigurări că ține situația  sub control și acuză Statele Unite.

Epidemia, declarată sub control în Europa, amenință să reînvie în China, scrie Le Monde.  Descoperirea în cinci zile a mai mult de o sută de pacienți, în legătură cu o piață din oraș, a fost un șoc pentru locuitorii capitalei chineze. Deoarece China controlase în mare parte coronavirusul prin carantinare și testări.

Potrivit primarului metrololei, miercuri se înregistraseră 31 de noi infecții, o cifră relativ stabilă pentru a patra zi consecutiv. Anterior, Beijingul nu descoperise vreo contaminare timp de două luni și viața își reluase un parcurs aproape normal.

The Guardian observă că marți, presa de stat părea să vehiculeze ideea potrivit căreia virusul venise din străinătate. Wu Zunyou, epidemiolog șef la Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor, a declarat că tulpina este foarte  asemănătoare cu cele observate în Europa, SUA sau Rusia.

Într-o linie similară, un director adjunct al departamentului de biologie patogenă de la Universitatea Wuhan, a declarat presei de stat că noul focar implică o tulpină mai contagioasă a virusului decât cea care a lovit Wuhan la începutul pandemiei.

Oamenii de știință din Europa consideră că este prea devreme pentru a spune dacă virusul care provoacă noul focar de la Beijing este diferit în ceea ce privește transmisibilitatea față de cel original.

USA Today remarcă ridicarea de către China a nivelului de alertă odată cu noul focar de la Beijing.

Orașul și-a ridicat nivelul de urgență coronavirus de la nivelul 3 la nivelul 2 - nivelul 1 fiind cel mai înalt. Au fost întărite regulile  de distanțare socială pentru cele 22 de milioane de locuitori. Mii de oameni au primit ordin să facă teste și oricine a vizitat piața Xinfadi a primit ordin să se autoizoleze timp de 14 zile.

Xinfadi este cea mai mare piață alimentară cu ridicata din China - echivalentul a 250 de terenuri de fotbal - și furnizează aproximativ 80% din produsele zilnice nenesare în Beijing.

Oficialii încă nu au identificat sursa exactă a noului focar, potrivit Zeng Guang, membru al Comisiei Naționale de Sănătate, care elaborează politicile sanitare din China.

El a dat asigurări că „Beijingul nu se va transforma într-un al doilea Wuhan” dar că pentru aceasta este nevoie de un blocaj complet.

De partea sa, un purtător de cuvânt al guvernului de la Beijing a avertizat miercuri că situația este „extrem de severă” și că oamenii „trebuie să înțeleagă pe deplin că ținerea sub control a epidemiei din capitală este o provocare pe termen lung, complexă și dificilă”.

Toate acestea după ce, în martie, Partidul Comunist din China își declara victoria asupra virusului, reamintește USA Today.

Pentru Taiwan News, China adoptă măsuri de „război” pentru a controla noul focar de virus.

Epidemiologul șef al Centrului Chinez pentru Controlul Bolilor (CDC) a spus presei că ar fi dificil să urmărească sursa focarului, dar că este posibil ca infecția să fi venit din Europa, pe baza rezultatelor secvențierii genomului. El a spus că în prezent nu este necesară o restricție de călătorie pentru Beijing, deoarece cazurile au fost descoperite doar într-o zonă limitată.

Global Times, oficios chinez, privește către Statele Unite:

Cu un nou focar de coronavirus la Beijing și cu un număr de persoane infectate și spitalizate în SUA, de asemenea, în creștere, multe state se redeschid. Cu toate acestea, oamenii au început să se îngrijoreze pentru al doilea val de infecții.

Încă o dată, China și SUA răspund diferit în fața epidemiei. Beijingul a acționat rapid. Deși există doar zeci de cazuri noi zilnic, Beijingul a luat în considerare toate riscurile și societatea chineză are încredere că metropola nu va deveni al doilea Wuhan.

Dar în SUA, poate apărea un al doilea sau chiar un al treilea stat New York. Situația în SUA este mult mai severă decât la Beijing.

A întreprins guvernul federal al SUA măsuri puternice pentru a controla virusul? Nu. Casa Albă nu a publicat nicio politică sau ghid privind epidemia de ceva vreme. SUA îndeamnă fiecare stat să reia munca și producția și să pretindă că, indiferent de ce se întâmplă, SUA nu vor mai fi închise din nou”.

 

Ce mesaj vrea să transmită lumii regimul nord-coreean?

Ce se întâmplă în peninsula coreană? Comentatorii văd inclusiv un mesaj adresat Washingtonului, cu câteva luni înainte de alegeri.

Potrivit unei analize a Agenției France Prese, unii experți bănuiesc că Nordul caută acum să creeze o criză, în ideea de a putea obține noi concesii, pe fondul unui impas în negocierile internaționale privind programele sale nucleare.

Într-o declarație publicată de agenția nord-coreeană KCNA, armata nord-coreeană a declarat că va desfășura unități în stațiunea turistică de pe Muntele Kumgang și în complexul Kaesong.

Aceste două domenii adăposteau anterior unele dintre cele mai importante proiecte de cooperare inter-coreeană.

Muntele Kumgang a fost o destinație turistică pentru sud-coreeni până când un soldat din Coreea de Nord a ucis, în 2008, o femeie care se abătuse de la zonele autorizate.

În zona industrială Kaesong, unde se afla biroul de legătură aruncat în aer, companiile sud-coreene au angajat muncitori din nord până în 2016, plătindu-le salariile către Phenian, ca parte a unui acord foarte profitabil pentru regimul nord-coreean.

Newsweek amintește că situația din peninsula coreeană s-a deteriorat în mod semnificativ de la surprinzătorul eșec al negocierilor dintre Phenian, Seul și Washington, în 2018.

Negocierile pentru denuclearizare și ridicarea sancțiunilor s-au oprit, iar Nordul a revenit la retorica belicoasă și la testele balistice - deși și-a menținut moratoriul pentru cele  nucleare.

De fapt, Nordul se ridică acum împotriva președintelui sud-coreean Moon Jae-in, care a fost reales în aprilie. "Pyongyang simte că are foarte puține de pierdut în relațiile cu Sudul. Cei din nord au fost foarte nemulțumiți de modul în care administrația Moon a răspuns poziției americane cu privire la scutirea de sancțiuni”, spune Newsweek, citând un expert în relațiile intercoreene.

Cu toate acestea, redactorul-șef al site-ului 38 Nord , o publicație de analiză specializată în problemele Coreei de Nord, spune că episodul de marți nu ar trebui să reprezinte o surpriză. "Kim Yo Jong, sora lui Kim Jong-Un, a spus că ei o vor face, Armata a spus că o vor face".

CNN privește la rându-i către deteriorarea de mai lungă durată a situației din peninsulă:

Phenianul și-a exprimat de luni de zile nemulțumirea că demersul său diplomatic alături de Coreea de Sud și Statele Unite nu a scutit țara de sancțiunile care-i afectează economia.

Cu toate acestea, Coreea de Nord a trecut de la amenințări la  acțiuni și represalii de-abia în ultimele două săptămâni.

Phenianul a acuzat Seulul că a încălcat acordul încheiat de Kim Jong Un și președintele sud-coreean Moon Jae-in, susținând că nu a răspuns convingător după ce un grup de defectori din Coreea de Nord a trimis pliante anti-Coreea de Nord peste granița comună.

În timpul primului lor summit din aprilie 2018, ca parte a încercării lor de a stabili „o nouă eră a păcii”, Moon și Kim Jong Un au convenit să înceteze „toate actele ostile și să elimine inclusiv propaganda prin difuzoare și distribuirea pliantelor” de-a lungul graniței comune. Este ilegal pentru nord-coreeni să aibă acces la informații care nu sunt aprobate de puternica mașină de propagandă a țării, iar acest lucru poate avea consecințe grave.

Kim Yo Jong, sora lui Kim Jong Un și unul dintre cei mai puternici oficiali politici ai țării, a declarat că pliantele l-au insultat ​​pe fratele ei, ceea ce este o crimă în Coreea de Nord”.

Cotidianul elvețian Le Temps vede în aceste evenimente și un mesaj adresat Washingtonului, cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale:

Este  o întreagă simbolistică în detonarea biroului de legătură cu vecinul sud-coreean.

Situată pe teritoriul Coreei de Nord, clădirea de sticlă a servit din septembrie 2018 ca o ambasadă informală între Seul și Phenian. A fost simbolul relaxării inițiate de cei doi vecini în preajma Jocurilor Olimpice din Coreea de Sud, chiar dacă nu a fost semnat vreun acord de pace, de la sfârșitul războiului din 1953.

Informațiile independente din Coreea de Nord sunt rare. Țara, de exemplu, nu a raportat niciun caz de Covid-19, ceea ce pare fantezist. Mai ales că regimul ar fi pus în carantină o parte din populația sa.

Pe 9 iunie, raportorul special al ONU privind situația din Coreea de Nord a avertizat asupra riscului de foamete. Chiar înainte de pandemie, 40% din populație era amenințată de insecuritatea alimentară. Comerțul cu China a scăzut cu 90% în martie și aprilie.

Detonarea unei clădiri goale apare pentru moment ca o escaladare măsurată și calculată. Cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale din SUA, Kim Jong-un își propune să reamintească Washingtonului că situația din peninsulă nu a mai constituit în niciun fel o preocupare pentru chiriașul de la Casa Albă”.

Revista presei internaționale din 18 iunie 2020