”Rasismul este un virus”, purtat adesea de oameni sănătoși...

rasism.png

Proteste antirasiste la Washington, iunie 2020
Image source: 
AFP via rfi.fr

Presa din întreaga lume a relatat despre funeraliile lui George Floyd, americanul de culoare ucis de un polițist care i-a presat carotida timp de aproape 9 minute. Incidentul a stârnit un val de revoltă antirasială în toată lumea. Funeraliile au constituit un prileg pentru comentatori de a aborda din nou problemele rasismului pe glob.

Pentru The New York Times, George Floyd a fost salutat ca „piatră de temelie a mișcării pemtru drepturi”.

În timpul unui serviciu de patru ore, difuzat în direct pe fiecare rețea de televiziune din SUA, de la o biserică situată aproape de casa copilăriei lui Floyd din Houston, membrii familiei, clericii și politicienii i-au îndemnat pe americani să-și transforme mâhnirea într-un moment de cotitură pentru națiune.

Pentru The Washington Post, cazul Floyd vorbește despre ”rușinea istoriei noastre și despre promisiunea viitorului nostru”.

În ziua în care George Floyd fost înmormântat la Houston, reverendul William A. Lawson, unul dintre cei mai venerați lideri ai drepturilor civile, a pus cea mai importantă întrebare:

„Va veni oare, la fel ca în multe alte mișcări, un moment  de la care ne vom întoarce la lucrurile noastre obișnuite?”, i-a întrebat pe cei veniți la înmormântarea lui Floyd.

Lawson, care are 91 de ani, și-a rostit discursul dintr-un scaun cu rotile. El știe că, de multe ori, dorința de dreptate a lăsat loc prea ușor indiferenței și inerției.

Newsweek amintește, în context, de existența mai multor petiții care cer declararea Ku Klux Klan drept organizație teroristă. ”Acesta este de mult timp un grup de tâlhari care a suprimat vocile libere, a sădit frica în comunitățile minoritare din toată țara. Este timpul să se termine", spune una dintre petiții, susținută de 118.000 de semnături.

O a doua petiție, care a obținut peste 300.000 de semnături, consideră că acesta este cel mai bun exemplu de „grup terorist modern, căruia i-a fost permis chiar de către guvern să funcționeze și chiar să facă marșuri în capitala țării”, scrie revista americană

„Nu a fost o tragedie, ci o crimă”, titrează Le Monde. Ziarul amintește de discursul pastorului Al Sharpton, care l-a atacat frontal pe președintele Statelor Unite: "Când unii tineri declanșează în mod greșit violența, pe care această familie a condamnat-o, președintele vorbește despre chemarea armatei", a spus pastorul.

Pentru moment, amintește Le Monde, mișcarea de mobilizare păstrează un sprijin public puternic.

Condamnarea existenței unei inegalități sistemice de tratament față de afro-americani este acum împărtășită de 69% dintre cei chestionați într-un sondaj publicat de Washington Post, față de 43% în 2014, după moartea lui Michael Brown la Ferguson (Missouri).

Pentru Le Figaro, înmormântarea lui George Floyd la Houston s-a transformat într-un moment istoric pentru Statele Unite, difuzat de marile canale de televiziune americane.

”Floyd nu a fost primul om de culoare care a murit într-o acțiune a poliției. În jurul portretului său mural pictat pe strada unde a murit în Minneapolis, s-au scris alte zeci și zeci de nume. Dar majoritatea acestora sunt aproape uitate și de atunci s-au alăturat doar statisticilor”.

În publicația franceză L'Obs, romancierul și jurnalistul canadian de origine haitiană Dany Laferrière publică un articol de opinie sub titlul „Rasismul este un virus. Cum se răspândește și cum îl eliminăm?”

Rasismul se naște, trăiește și poate chiar muri într-o zi. Este contagios și este răspândit de la o ființă umană la alta. Cu toate acestea, viteza sa de contagiune variază în funcție de loc sau situație.

Uneori, apar valuri noi la orizont.

Șomajul, mizeria, violența urbană, lipsa de curtoazie, sunt agenți capabili să-și accelereze înflorirea într-un loc unde prezența sa este doar embrionară.

Dar rasismul are această particularitate de a nu se naște niciodată în locul în care se află. Este un virus care vine întotdeauna din altă parte.

Putem vorbi și despre distanțare socială.

Dacă Africa de Sud a perfecționat-o cu apartheidul, America a înțeles-o cu mult înainte.

Există și transmițători sănătoși ai virusului.

Multă vreme se credea că rasistul înseamnă acei bărbați cu mantii albe lungi și cu glugi ascuțite  care se întâlnesc noaptea sub o cruce în flăcări. Mai târziu, s-a crezut, de asemenea, că noua generație era alcătuită din tineri cu capete rase și care vând exemplare vechi de „Mein Kampf ". Știm acum că virusul a ajuns aproape la toată lumea după patru secole. Și că majoritatea transportatorilor sunt sănătoși, adică îl au, dar nu suferă de asta. Partea cea mai rea este că pot să transmită boala”.

Revista presei internaționale din 11 iunie 2020