Îngrijorare în Germania privind o posibilă retragere de trupe americane

soldati_americani.png

Soldați americani în Germania
Image source: 
AFP via rfi.fr

Va retrage Donald Trump o bună parte din trupele americane din Germania? Deși planurile, dezvăluite de Wall Street Journal, nu au primit o confirmare oficială, informația este pe larg comentată în presa internațională.

”Germania este deja îngrijorată”, titrează Les Echos.

Donald Trump ar fi ordonat Pentagonului să reducă cu 9.500 numărul soldaților americani staționați în Germania, o perspectivă care îngrijorează Berlinul cu privire la securitatea sa și la relațiile sale cu Statele Unite.

Casa Albă și Pentagonul au refuzat să confirme sau să infirme aceste informații. Dar – notează ziarul francez - această reducere face parte din planurile fostului ambasador al SUA la Berlin, Richard Grenell, un adept al lui Donald Trump, care tocmai a demisionat.

Peter Beyer, coordonatorul german al Cooperării Transatlantice, a condamnat intențiile de retragere, într-un interviu acordat ziarului german Rheinische Post, preluat de Reuters.

Beyer, un membru de vârf al echipei Merkel, a declarat că „acest lucru este complet inacceptabil, mai ales că nimeni de la Washington nu s-a gândit să informeze în prealabil Germania, aliat în NATO”. Oficialul de la Berlin a mai spus că nu există la ora actuală o confirmare oficială pe care să o fi primit de la Washington.

Și tot Reuters notează, într-un articol de analiză, că, în timp ce decizia a provocat consternare în Germania, aceasta nu va îndepărta NATO de sarcina sa principală, aceea de a proteja flancul estic al Europei de Rusia.

Experții sunt de părere că o retragere a trupelor va lua timp. Unele efective pot fi mutate în Polonia, mai aproape de Rusia, iar planul ar putea fi chiar abandonat dacă Trump va pierde cursa pentru un al doilea mandat, în alegerile din noiembrie.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit luni, la telefon, cu Donald Trump, dar șeful alianței a refuzat să comenteze direct dacă a discutat vreo modificare a numărului de militari, mai scrie Reuters.

”Acesta nu mai este parteneriat”, se îngrijorează la rândul ei publicația germană Frankfurter Rundschau, citată de Eurotopics.

Există deje controverse cu privire la retragerea SUA din Tratatul INF privind armele nucleare de rază medie, retragerea anunțată din Tratatul Cerului Deschis, cu privire la politica față de Iran și nivelul cheltuielilor militare. Administrația Trump cere tot mai multă fidelitate, pe care guvernul german se arată din ce în ce mai puțin dispus să o ofere - lucru pe care omul de la Casa Albă îl primește cu tot mai multă mânie. Nimic din toate acestea nu mai are vreo legătură cu parteneriatul. Dacă Trump va câștiga alegerile din noiembrie, alianța va fi probabil imposibil de salvat".

”Un glonț în picior”, titrează publicația austriacă Der Standard:

Decizia, despre care Washingtonul nu a informat niciodată Berlinul, va a agrava și mai mult relația dintre cei doi membri ai NATO. Zeci de mii de locuri de muncă depind de prezența militară a SUA în Germania, care este încă văzută ca o garanție importantă de securitate în cercurile militare germane. Cu toate acestea, țara va putea face față retragerii. În schimb, armata americană va avea de pierdut. Bazele ultramoderne din Germania au o valoare strategică și operațională deosebită. Polonia, unde se presupune că se vor muta unii dintre cei 9.500 de soldați, nu poate oferi aceeași calitate. De aceea, Ben Hodges, fost comandant american în Europa, vorbește despre o greșeală colosală”.

Forbes se întreabă: ce ar însemna o astfel de mișcare pentru amprenta militară americană în străinătate?

”Japonia încă găzduiește de departe cele mai multe trupe americane din orice țară, cu peste 55.000 de militari. Germania este în prezent pe locul doi, în timp ce Coreea de Sud găzduiește peste 26.000 de militari americani. Odată retragerea efectuată, Germania va cădea în poziția a treia, deși Trump a amenințat, de asemenea, că va face reduceri similare și în rândul trupelor din Coreea de Sud”.

În timp ce premierul polonez a spus că speră că țara sa va primi trupe americane ca urmare a mișcării lui Trump, reacția din Germania a fost în general negativă. Decidenți de vârf ai partidului CDU, aflat la guvernare , citați de Forbes, se tem că Rusia și China vor profita. Washingtonul ar trebui să acorde mai multă atenție acestui lucru.

Revista presei internaționale din 9 iunie 2020