Va ”ucide” coronavirusul bistroul franțuzesc?

bistro.jpg

Image source: 
pixabay.com

Orașele europene încep, încetul cu încetul, să-și revină , dar viața este departe de ceea ce știam. În orice caz, cu restaurantele și barurile - atât de prezente în viața europenilor - lucrurile s-au schimbat enorm.

Revista franceză Le Point se arată extrem de îngrijorată cu privire la viitorul bistroului franțuzesc, acest mic restaurant, adesea înghesuit, dar cu șarmul său inconfundabil.

Yves Camdeborde, 55 de ani, este un ”chef” cu o carte de vizită impresionantă, a trecut prin adevărate temple ale gastronomiei, precum - Ritz, Maxim's, La Tour d'argent , Le Crillon. Acest adevărat titan al... bistronomiei și avocat al stilului de viață francez se teme că actuala criză ar putea duce chiar la dispariția bistroului.

În orice caz, spune el, bistroul francez nu este mort, dar ”se află în terapie intensivă, cufundat într-o comă artificială sub asistență respiratorie cu prognostic de supraviețuire incert. De fapt, se află într-un mare pericol una dintre mândriile Franței, o parte din identitatea franceză poate dispărea. Franța fără zgomotul chelnerilor, fără fețele de masă cu carouri roșii, fără șeful care întâmpină clienții la masă, aceea nu mai este Franța”.

Dar nu se poate, totuși, ca bistronomia să se reinventeze? - insistă reporterul de la Le Point.

”Nu văd cum”, răspunde ilustrul interlocutor: ”Suntem deja în adevărat, în autentic, cu această bucătărie rustică și burgheză. Sărbătorim comorile pământului, ale mării, ale podgoriilor. Pe mine mă face să zâmbesc această Franță care a descoperit circuitele scurte de-abia de la sosirea coronavirusului. Au observat că avem grădinari, țărani, pescari, au aflat că nu piața de masă a crescut morcovii, a crescut viței sau a prins peștii”, spune faimosul chef pentru Le Point.

În Spania vecină, odată cu relaxarea, în diverse faze, dispusă de autorități în diferite provincii, apar și „schimbări semnificative” în baruri și restaurante, după cum observă El Mundo, citat de Courrier International.

Marea veste din faza doi este că va fi posibil să se stea în interiorul barurilor și restaurantelor, prezența fiind limitată la 40% din capacitatea maximă.

Pe de altă parte, nu se pune problema să stai la tejghea în fața unei beri și a unei farfurii de tapas – conform obiceiului spaniol. Este obligatoriu să te așezi la o masă și toate mesele trebuie să permită o distanță de doi metri între grupurile de clienți.

Zonele trecute în faza 1, în special în cele mai populate regiuni ale Spaniei, cum ar fi Madrid sau Barcelona, ​​unde situația de sănătate este cea mai tensionată, oferă și ele și posibilitatea oamenilor de a se bucura de baruri și restaurante, dar numai pe terasă - în limita a 50% din capacitățile lor.

El País explică toată această prudență a autorităților:

„Vor fi noi episoade, unele moderate și altele mai severe. Iar toamna, dacă virusul are o dimensiune sezonieră, revenirea poate fi una de mare intensitate. Am greșit deja o dată, nu avem dreptul la o a doua eroare”.

Și în Germania, după lunile de carantină se redeschid restaurantele. Dar, după cum constată Deutsche Welle, ieşirile la restaurant, sunt departe de ceea ce au fost odată. Regulile noi şi nesiguranţa îngreunează situaţia.

Restaurantele din Berlin pot primi din nou oaspeţi între orele 6 şi 22. Cu toate acestea, multe au rămas încă închise. Altele, în schimb, au deschis, dar nu intră nimeni.

Nu-i de mirare. Lipsesc turiştii, lipsesc spectatorii de teatru sau concerte şi mulţi alţi potenţiali clienţi. De aceea unii proprietari de restaurante nici nu deschid până nu se normalizează puţin mai mult situaţia.

Grija principală a patronilor e cum să-şi acopere cheltuielile curente şi să-şi achite datoriile acumulate în cele aproximativ două luni de lockdown. La cheltuielile acumulate pe perioada de închidere se mai adaugă şi cele provenite din modificările făcute pentru a spori siguranţa tuturor: dozatoare pentru dezinfectant, măşti faciale pentru personal, plicuri de hârtie pentru tacâmuri şi piper...

Revista presei internaționale din 26 mai 2020