Europa încearcă o refacere economică ”verde”

Emisiile de dioxid de carbon au scăzut puternic pe fondul reducerii abrupte a activității economice. Presa internațională spune că liderii Uniunii Europene se gândesc acum la o refacere a economiei care să țină cont de aspectele ecologice.

Pandemia Covid-19 nu a oprit schimbările climatice, scrie Le Monde, dar a redus dramatic emisiile de CO2. Astfel, declinul ar putea atinge 5,5% la nivel mondial în 2020.

Acest scenariu a mai mai fost însă văzut: după criza financiară din 2008, mobilizarea statelor a ajutat la relansarea mașinii economice, dar a dus și la o creștere rapidă a emisiior de CO2.

Prioritatea a fost să ne întoarcem cu orice preț la ritmul de creștere pre-criză, fără a acorda prea multă atenție problemelor de mediu.

Nu mai putem să repetăm aceeași greșeală. În zece ani, peisajul politic și economic s-a schimbat. Liderii știu că nu mai pot ignora încălzirea globală întrucât sunt din ce în ce mai presați de opinia publică, pentru care mediul este una dintre principalele preocupări, notează Le Monde.

EU Observer titrează: Germania este gata să conducă recuperarea verde post coronavirus.

Germania a reușit în această săptămână să organizeze - în colaborare cu Marea Britanie - cel de-al 11-lea Dialog Climatic Petersberg pentru a discuta cu 30 de țări cum să iasă din actuala criză globală sanitară - legând protecția climatică de o perspectivă economică.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres și cancelarul german Angela Merkel au participat la întâlnirea virtuală privind climatul.

Forbes este de părere că lucrul esențial de urmărit va fi dacă țările se vor angaja să-și coreleze planurile de recuperare cu Acordul de la Paris semnat în 2015. Acordul a promis să reducă încălzirea globală la cel mult două grade Celsius până în 2050.

ABC News informează la rândul său că Germania și Marea Britanie sunt de acord că eforturile de a reînvia economia globală ca urmare a pandemiei coronavirusului trebuie să asigure o „recuperare verde” care să ajute lumea să facă față schimbărilor climatice:

Oamenii de știință avertizează că n-a mai rămas prea mult timp în cazul că vom dori să atingem obiectivul principal al acordului climatic de la Paris din 2015 - menținerea încălzirii globale mult sub 2 grade Celsius.

Unii au asemănat, de asemenea eforturile pentru reducerea emisiilor cu strategiile adoptate de țări pentru combaterea pandemiei - ideea de aplatizare a curbei infecțiilor, astfel încât sistemele de sănătate să nu se prăbușească. Aceste strategii pot fi adaptate și la necesitatea de a reduce rata emisiilor de gaze cu efect de seră care determină încălzirea globală.

Activiștii de mediu – spune Forbes - au avertizat că industriile puternic poluante încearcă deja să utilizeze sumele mari alocate de guverne pentru a-și relua activitatea”.

”Uniunea Europeană se luptă să armonizeze agenda de refacere a economiei cu cerințele ecologice”, scrie Financial Times:

Liderii Uniunii consideră că fondurile vaste de reconstrucție reprezintă șansa de a crea o economie mai ecologică, însă unii insistă că acum trebuie doar să lupte împotriva virusului.

Angela Merkel își folosește acum toată influența pentru a consolida obiectivele climatice ale UE, într-un moment în care Bruxelles-ul se preocupă de modul în care ar urma să folosească miliardele de euro din fondurile de recuperare economică pentru a crea o economie mai ecologică.

Bruxelles-ul va oferi miliarde de euro drept sprijin financiar, folosind bugetul de șapte ani al UE dar și instrumente specifice. Iar oficialii UE speră că efortul de recuperare fără precedent va fi o oportunitate pentru a accelera tranziția la neutralitatea climatică.

Aproximativ 17 dintre cele 27 de state membre ale UE - inclusiv Germania, Franța și Danemarca - fac presiuni pe Bruxelles pentru a continua Acordul Verde, ceea ce implică o revizuire radicală în aproape toate domeniile de elaborare a politicilor, de la transport și agricultură la energie.

Dar recesiunea economică declanșată de pandemie a încurajat țările UE să privească cu rezerve accelerarea ritmului de reducere a emisiilor, inclusiv statele dependente de cărbune, cum ar fi Polonia, Ungaria și Republica Cehă”.

 
Revista presei internaționale din 30 aprilie 2020