Va ajuta coronavirusul la digitalizarea Chinei?

virus_china.jpg

Shanghai, 21 ianuarie 2020
Image source: 
Reuters/Aly Song via rfi.fr

Ce se mai întâmplă pe frontul coronavirusului? Presa franceză vorbește despre condițiile grele cu care se confruntă cei din prima linie. Dar există și estimări că această criză va avea, în cele din urmă, și urmări benefice pentru China.

”Combinezoane terfelite, măști insuficiente, protecție inadecvată... personalul medical de primire de la spialul din Wuhan, epicentrul epidemiei, lucrează la foc continuu”, relatează Le Point.

Iar moartea doctorului, infectat cu noul coronavirus după ce fusese primul care a încercat să dea alarma, a scos și mai mult în evidență condițiile dificile în care lucrează medicii.

 ”Ca să facem economie, schimbăm combinezoanele o dată la 4, 6 sau chiar 8 ore”, explică o doctoriță citată de AFP.  Lucrează în acest spital uriaș din orașul aflat în carantină încă din 23 ianuarie. ”În timpul acesta, colegii mei nu pot merge nici la toaletă, nici să mănânce sau să bea ceva”, mai spune doctorița, care a dorit să-și păstreze anonimatul din pricina posibilelor represalii din partea autorităților.

Și totuși, coronavirusul va accelera digitalizarea economiei chineze, titrează L'Obs:

”David Baverez, investitor din Hong Kong și autor al volumului « Paris Pékin Express »  publicat în 2017, crede că izolarea Chinei va încuraja inovația tehnologică și digitalizarea economiei.

”Chinezii nu sunt niciodată mai inventivi decât în situații de criză. Provincia Hubei are o populație, să nu uităm, de peste 100 de milioane de oameni, mai mult deci decât Franța. Educația online de exemplu, va lua amploare. Munca de acasă, iarăși, va crește ca pondere, cu atât mai mult cu cât face parte din modelul Smart City, pe care chinezii vor să-l dezvolte”, spune el.

Starea de izolare ar putea fi pentru China o ocazie de a-și reîmprospăta modelul de creștere, ajuns oarecum la capătul puterilor în ultima vreme.

Dar oare, evoluția tehnologică, a comerțului online, a serviciilor digitale, a rețelelor sociale, care recent au dat ocazia multor chinezi să protesteze, mai ales după moartea doctorului Li, pune în pericol în vreun fel menținerea la putere a regimului? Nu neapărat, crede David Baverez. ”Chinezii nu aspiră la democrație”, spune el. Poate nu încă...”, conchide ziarul francez.

Revista presei internaționale din 13 februarie 2020