Irlanda - un nou impuls pentru populism

irlanda.jpg

Mary Lou McDonald, lidera Sinn Fein, după anunțarea rezultatelor alegerilor de duminică, Dublin, 9 februarie 2020
Image source: 
Reuters via rfi.fr

Bloomberg analizează noua situație politică de după alegerile irlandeze:

Scena politică de la Dublin a fost serios zdruncinată de victoria formațiunii naționaliste de stânga Sinn Fein. Este un moment istoric pentru acest partid care se străduiește de multă vreme să scape de legăturile cu trecutul său violent. Este foarte clar acum că noul lider al partidului și platforma sa politică, care se concentrează pe rezolvarea problemei locuințelor și îmbunătățirea serviciilor publice, a atins coarda sensibilă a electoratului.

Și mai ales a electoratului cu vârsta de până la 35 de ani, care nu a cunsocut perioada violențelor și pentru care pacea este norma și nu excepția.

Este mai puțin clar însă ce va însemna această victorie într-o țară în care cele două partide dominante, Fine Gael și Fianna Fail, cu idei politice mai mult de centru, se bucură încă de un sprijin apreciabil din partea electoratului.

Trebuie spus că victoria Sinn Fein nu a apărut din senin. Procesul de ”intrare în normalitate” pe care partidul îl cunoaște în ultimii ani este diferit de cel prin care alte grupuri înarmate au devenit ulterior partide politice pașnice. Între 1997 și 2005 electoratul Sinn Fein a crescut de la 16,9% la 23,3%. Iar cele 25% obținute la alegerile de sâmbătă reprezintă o creștere substanțială față de cele 14% obținute în 2016”.

The Conversation scrie că ”Nici Fine Gael, care a asigurat o reprezentare de succes a țării la negocierile pentru Brexit și nici Fianna Fail, care a asigurat menținerea echilibrului economic în anii de austeritate, cu o scădere masivă a șomajului și o creștere a PIB mai mare decât a oricărui stat UE, nu au obținut rezultatele pe care le așteptau.

Potrivit exit-poolurilor, 77% din votanții Sinn Fein au spus că nu au simțit personal beneficiile creșterii macroeconomice din ultima perioadă... Prin contrast, Sinn Fein a avut o campanie electorală foarte coerentă și focusată cu o precizie de laser pe elementul de schimbare. Ei au promis creșterea cheltuielilor publice cu 22 de miliarde de euro, simultan cu reducerea taxelor pe venit și pe proprietate pentru largi categorii de populație. Mai ales această ultimă promisiune a avut succes la electoratul tânăr...

Postul public de radio din SUA, NPR, amintește la rândul său trecutul violent al Sinn Fein și legăturile sale cu organizația paramilitară IRA, care a încercat să reunifice Irlanda prin violență, ceea ce a provocat moartea a cca 3500 de persoane.

Deși acum e pace, există amintiri urâte de ambele părți ale frontierei. De aici și reținerea celorlalte două mari partide de a colabora cu ei, deși liderul Fianna Fail, a început să-și domolească discursul după anunțarea rezultatelor...

 

Grecia construiește centre închise pentru refugiați

Guvernul grec va începe construirea de tabere închise de refugiați în cinci insule din estul Mării Egee, la jumătatea lunii martie. Presa elenă comentează situația.

Scopul declarat – notează Eurotopics -  este controlul refugiaților și accelerarea procedurilor de azil. Taberele deja pline, precum Moria din Lesbos, ar trebui închise.

Publicația ThePressProject detaliază planurile guvernului:

Cel mai dezgustător este sfârșitul anunțului, unde se spune că cei care nu respectă„ regulile ”centrelor închise vor fi amenințați cu expulzarea. ... Astfel, așa cum a fost prevăzut și prin reformarea dreptului de azil [de către guvern], va fi necesar să pornim de la principiul că, de exemplu, o poziție, un protest în timpul distribuirii meselor, ar putea fi interpretată ca un motiv de expulzare. În acest fel, „ordinea” va fi menținută, iar locuitorii insulelor și privitorii nu vor avea „nenorocirea” de a vedea străinii care demonstrează în legătură cu condițiile lor de viață. ... Totuși, puțini sunt interesați de motivul real al contestării: faptul că cererile de azil ale acestora sunt amânate, pentru a le examina pe cele ale noilor sosiți și pentru a permite guvernului să se laude, în fața populației, că a efectuat evacuări".

O altă publicație, Avgi, avertizează: „Fluxul de refugiați din Turcia va continua, iar numărul celor care locuiesc în aceste centre închise va crește. Guvernul recurge la soluția centrelor închise, deoarece nu poate  proteja insulele. ... Însă fără măsuri de reducere a aglomerării pe insule, nu poate exista o gestionare viabilă a problemei refugiaților. În ceea ce privește solidaritatea europeană, care este de asemenea esențială, guvernul, care lucrează pentru demonizarea ONG-urilor, este pe punctul de a o distruge complet". ( Sursa: Eurotopics)

 

UE și ambițiile independentiste scoțienePrivim acum către Scoția, al cărei premier, Nicola Sturgeon a vorbit, la Bruxelles, despre un nou referendum pentru independență, în contextul Brexitului. Comentatorii remarcă însă reținerea din partea europeană.

Politico notează că  ”La prima sa vizită în Bruxelles de după Brexit, premierul scoțian a subliniat că va încerca să convingă guvernul britanic să păstreze cele mai strânse legături cu UE în negocierile care urmează, pentru încheierea acordului comercial și a celorlalte acorduri.

Dar, pe de altă parte, a mărturisit că nu-și face prea multe speranțe în acest sens. Sturgeon, lider al Partidului Național Scoțian, militant pentru independență, este convinsă că interesele Scoției vor fi mai bine asigurate prin desprinderea țării din Regatul Unit și revenirea în UE...”, notează Politico.Regatul Unit în pericol: Sturgeon primește susținere masivă după ce a anunțat organizarea unui referendum pentru independență”, titrează ziarul britanic Express, care apreciază că Boris Johnson va avea o mare problemă, în condițiile în care, potrivit ultimelor sondaje, mai mult de jumătate dintre scoțieni susțin planurile guvernului privind organizarea unui al doilea referendum pentru independență, fără permisiunea familiei regale.În Scoția, The Scotsman expune situația creată după ce un mesaj luminos de mari dimensiuni, format din cuvintele ”Scoția” și ”Europa” legate de o inimă, a fost proiectat pe o importantă clădire din centrul Bruxelles-ului în noaptea de 31 ianuarie, dată la care UK a părăsit oficial UE: ”Comisia Europeană s-a distanțat de acest mesaj plătit de partidul de guvernământ din Scoția, care nu a fost sancționat de autoritățile locale. Mesajul a fost preluat și distribuit pe Twitter chiar de Nicola Sturgeon, și chiar în noaptea Brexitului...”

Revista presei internaționale din 12 februarie 2020