Coronavirusul, o provocare pentru contractul social din China

li_wenliang.jpg

„O societate sănătoasă nu trebuie să aibă o singură voce”. Această frază, rostită de tânărul doctor Li Wenliang contestă fundamentele contractului social al Chinei (Le Monde)
Image source: 
AFP via rfi.fr

O criză de sănătate publică a generat un șoc politic în China, unde Partidul Comunist a promis să guverneze în folosul oamenilor, scrie Financial Times. Povestea doctorului care a avertizat primul asupra pericolului și care a murit la scurt timp, atacă baza sistemului, consideră ziarul:

„O societate sănătoasă nu trebuie să aibă o singură voce”. Această frază, rostită de tânărul doctor Li Wenliang, care a murit săptămâna trecută la Wuhan după ce a contractat coronavirusul, conține în ea întregul șoc politic ce a urmat crizei de sănătate publică  din China.

Aceste cuvinte contestă fundamentele contractului social al Chinei, care sacrifică unele libertăți individuale pentru dezvoltarea economică.

Motivul pentru care observația lui Li are o asemenea încărcătură este eroicul său martiriu. Ca medic într-un spital de prim rang, el a sunat alarma la sfârșitul lunii decembrie. Autoritățile locale l-au acuzat de „zvonistică falsă” și l-au obligat să-și retragă declarațiile. Ulterior, Curtea Supremă i-a luat partea, spunând că autoritățile ar fi trebuit să țină cont de avertismentele sale.

Acest lucru este potențial incendiar pentru partidul comunist. Xi Jinping, liderul Chinei, a proclamat partidul drept ”liderul suprem”. El a susținut, de asemenea,  proiectul numit Visul Chinei, în care Beijingul se angajează să guverneze în beneficiul oamenilor.

Moartea lui Li și acoperirea inițială a unui focar care a ucis cel puțin 1000 de persoane ridică întrebări privind eficacitatea și justețea administrației partidului comunist.

O scrisoare deschisă publicată vineri de 10 profesori din Wuhan pune problema într-un mod foarte tăios. Scrisoarea susține că suprimarea lui Li și a altor șapte medici „avertizori” au încălcat Constituția chineză, care prevede libertatea de exprimare.

Profesorii solicită autorităților să le ceară scuze avertizorilor și să se abțină de la „orice măsuri care limitează libertatea de exprimare”.

În Franța, L'Obs atrage atenția că oamenii din Wuhan nu vor mai putea rămâne mult timp în izolare. 90% din cazurile de coronavirus sunt în China și 80% în Wuhan, epicentrul epidemiei. Wuhan este ca un foc care și-a răspândit scânteile în alte orașe din China.

În acest moment, acestea sunt focuri ca niște mici ramificații, dar trebuie avut grijă să nu le aprindem mai mult.

Să nu uităm că există 20 de milioane de locuitori în Beijing și este foarte dificil să controlăm o epidemie într-un mediu urban, unde, prin definiție, interacțiunile sunt multiple. Chinezii își vor relua în cele din urmă o viață normală, nu vor mai putea rămâne în izolare mult timp și vom vedea atunci dacă răspândirea bolii continuă.

 

În acest context, Organizația Mondială a Sănătății OMS avertizează împotriva „trollilor și teoriilor conspirației”, care subminează răspunsul la noul coronavirus.

Canalul 1 din Rusia, de exemplu, a difuzat teorii ale conspirației susținând că agențiile de informații americane sau companiile farmaceutice se află în spatele acestuia.

O altă teorie a conspirației a fost preluată de  tabloidele britanice și americane, a legat virusul cu un videoclip în care o chinezoaică mânca supă de lilieci.

Se spune că clipul a fost filmat în Wuhan, epicentrul virusului, când în realitate a fost filmat în 2016 și încă la Palau, în vestul Oceanului Pacific - nu în China.

În sfârșit, un studiu științific, acum discreditat, lansat luna trecută, lega noul coronavirus de șerpi”.

Virusul ar putea avea și repercusiuni politice, dar democrațiile sunt mai rezistente la astfel de provocări, scrie ziarul finlandez Helsingin Sanomat, citat de Eurotopics:

Încrederea în capacitatea Partidului Comunist Chinez de a garanta un nivel de viață stabil a suferit un șoc. Atunci când o structură se surpă, democrațiile absorb șocurile mai bine decât sistemele cu un singur partid. Într-o democrație, o epidemie amenință sănătatea populației; într-un sistem autoritar amenință și însăși puterea”.

Revista presei internaționale din 11 februarie 2020