Dictatorii digitali – sau cum inteligența artificială dăunează grav libertății

ai.png

Image source: 
pixabay.com

Noile tehnologii  vin în sprijinul regimurilor dictatoriale, într-un mod pe care cu greu l-am fi putut anticipa în urmă cu câțiva ani. Iată idea articolului pe care îl găsim în revista Foreign Affairs:

După aparentul triumf al democrației liberale odată cu sfârșitul Războiului rece, reapariția statelor de tip polițienesc părea ceva neverosimil. Noile tehnologii apărute la începutul mileniului, internetul și telefoanele mobile, păreau să vină în folosul cetățenilor, oferindu-le acestora un acces mai bun la informație, la interconectare și posibilitatea formării de comunități viabile, într-un cadru și mai democratic.

Dar speranțele în acest sens s-au dovedit a fi naive. S-a dovedit că noile tehnologii oferă liderilor autoritari metode noi prin care își pot menține puterea, permițându-le de exemplu să-și supravegheze oponenții într-un mod mult mai puțin intruziv decât prin metodele tradiționale ale polițiilor politice, de tip STASI de exemplu.

Regimurile autocrate, în frunte cu China, folosesc acum internetul, rețelele sociale, Inteligența Artificială și alte noi tehnologii, pentru a rămâne cât mai mult timp la putere.

Camerele de supraveghere cu rezoluție mare, recunoașterea facială, virușii, programele de analizare automată a textelor fac parte acum din noile metode de supraveghere.

Partidul Comunist chinez colectează în prezent o cantitate incredibilă de date personale ale cetățenilor și ale afacerilor lor: taxe, declarații bancare, istoricul achizițiilor, dosare medicale, caziere juridice.... Cu ajutorul Inteligenței artificiale, toate aceste date sunt compilate pentru a stabili anumite ”scoruri de credit social”, pe baza cărora se stabilește nivelul de comportament al cetățeanului și gradul în care acesta trebuie supravegheat.

Astfel, regimul își permite să controleze (sau să blocheze dacă e nevoie), accesul cetățenilor la practic toate tipurile de servicii, de la pașapoarte și abonamente de transport în comun până la educație.

Represiunea de tip digital care are loc în țări precum China nu face decât să sporească drepturile statului și să reducă incontinuu libertățile individuale. Dar acesta este poate doar un punct de vedere pesimist. În perioada următoare schimbările foarte rapide din lumea tehnologiei vor crea poate o dinamică de tipul jocului de-a șoarecele și pisica, iar dacă ar fi să ne luăm după istorie, creativitatea și responsabilitatea caracteristice societăților deschise vor permite, pe termen lung, ca democrațiile să treacă cu bine peste această eră a transformărilor tehnologice”, estimează Foreign Affairs.

 

Armata americană și războiul hibrid al coronavirusului

Newsweek scrie că armata americană bănuiește agenții guvernamentale rusești de dezininformare pe tema coronavirusului din China.

Așa reiese din documente ale Departamentului american al apărării obținute în exclusivitate de Newsweek.

Sunt urmărite campanii de dezinformare lansate pe rețele sociale de conturi operate de guvernul rus sau apropiate acestuia. În perioada 28 ianuarie – 3 februarie, hashtagul #coronavirus a fost folosit de cele mai multe ori de conturi rusești de Twitter, potrivit documentelor citate.

Documentele scot în evidență eforturile forțelor armate americane de a supraveghea rețelele sociale într-un an electoral care se anunță foarte tensionat, în condițiile în care se anticipează noi acțiuni rusești de influențare a alegerilor prezidențiale americane, comparabile cu cele din 2016.

Documentele arată că primele 10 cele mai accesate tweet-uri postate de pe conturile rusești se refereau la noul coronavirus.

Primul, care a înregistrat 17 5000 de interacțiuni, a fost cel cu următorul conținut: ”Rusia închide frontiera cu China din cauza coronavirusului”. În al doilea cel mai accesat tweet, cu 6500 de interacțiuni, se spune: ”Primele două cazuri de coronavirus confirmate în Rusia, ambele persoane sunt cetățeni chinezi”.

Alte două postări detaliază unele comentarii ale Secretarului pentru comerț Wilbur Ross, din care reiese că epidemia ar putea avea efecte pozitive asupra economiei și ”Cea mai mortală zi pentru China” când numărul de victime raportate într-un interval de 24 de ore a atins un nou record.

 

Ungaria: neașteptata influență a extremei drepte americane

Mergem la publicația Hungarianspectrum, care arată cum a putut influența dreapta extremă americană realitățile dintr-un sat din Ungaria:

Pe 22 ianuarie, angajați ai Oficiului de Protecție a Copilului, însoțiți de poliție, au descins în satul Dusnok, din sudul Ungariei și au luat de la părinți un băiețel de patru ani și jumătate. Părinții săi păreau să refuze să coopereze în vreun fel cu statul maghiar. Nu i-au înregistrat nașterea, prin urmare, copilul nu a primit niciuna dintre imunizările obligatorii, iar familia nu deține vreunul dintre documentele emise în mod normal după înregistrare.

Biroul de asistență pentru copii a aflat despre nașterea copilului la jumătatea lunii noiembrie și, după ce nu i-a înduplecat pe părinți să coopereze, a ordonat luarea copilului de la părinți pentru propria-i siguranță.

Localnicii spun despre cuplu că este parte a unei secte care are o prezență vizibilă în comunitate. Într-adevăr, un mic grup de protestatari au împiedicat autoritățile să intre în casa cuplului la prima tentativă. Apoi, după ce copilul a fost totuși luat, au fost organizate două manifestații.

Oamenii din Dusnok aveau dreptate. Era vorba despre membrii unei organizații numite  pe scurt MAG, care în maghiară înseamnă „sămânță”, dar numele oficial al organizației,care vine din Statele Unite, s-ar putea traduce prin Mișcarea Aplicată ca Providență.

Până acum, autoritățile maghiare știau câteva detalii despre MAG, pe care o descriu drept „o subcultură radicală care nu recunoaște jurisdicția instituțiilor și consideră statul ilegitim”.

Pentru membrii MAG, un certificat de naștere este „dovada sclaviei”, deoarece identifică nou-născutul drept proprietatea statului – care oricum, nu mai există. Țara și-a pierdut suveranitatea, și acum – susțin membrii organizației - nu este altceva decât „o firmă israeliană înregistrată la New York”.

Un jurnalist de la 24.hu a sugerat că cuplul nu este periculos; acesta „trăiește doar într-o realitate alternativă”. Poate că așa este.

Dar despre ce este vorba în realitate? Publicația ungară Index  publica în urmă cu aproape doi ani un articol despre un grup american numit Mișcarea Cetățenilor Suverani, ai cărui membri nu recunosc guvernul federal și, prin extensie, legile sale. Index indică acum că „filozofia” MAG are o asemănare suspectă cu acest grup anti-globalist  și anti-federalist american, pe care FBI îl consideră terorist.

Cei mai mulți dintre locuitorii satului ungar aprobă decizia autorităților de a interveni, amintindu-și și de un caz din 2016 în care un copil de un an și jumătate a murit de foame după ce Oficiul pentru Protecția Copilului nu a reușit să-l smulgă de la părinți. De atunci, legile au fost înăsprite, ceea ce explică acțiunea mai hotărâtă a autorităților.

Potrivit unor informații, copilul a fost deja pus în procedura de adopție. Dar – spune Hungarianspectrum, cazul nu este încă închis.

Revista presei internaționale din 10 februarie 2020