Și dacă Brexitul va fi mai dificil pentru UE decât pentru Boris Johnson?

brexit_ue.png

Image source: 
Facebook / European Parliament

”Acum că Regatul Unit a plecat, cei 27 trebuie să confirme principiul care a stat la baza construcției europene, și anume că 'Împreună suntem mai puternici decât luați separat'”, scrie Le Monde:

”În ciuda aparențelor, Boris Johnson are sarcina cea mai ușoară. El nu trebuie decât să treacă de la retorică la fapte, dar pentru statele membre rămase este vorba despre o provocare existențială (...)

Cancelara germană Angela Merkel a calificat Brexitul drept un serios avertisment adresat UE. Președintele francez Emmanuel Macron își leagă speranțele de viitoarea Conferință pentru viitorul Europei pentru a redinamiza proiectul european. Mesajul e de fapt același: Trebuie să fim mai buni în viitor.

Gestionarea catastrofală a crizei datoriei suverane a Greciei și neputința UE în fața crizei migranților din 2015 au afectat imaginea Europei (...)

O nouă ordine mondială apare cu mare viteză. Ea pune o Europă îmbătrânită în fața a trei provocări majore: ascensiunea Chinei ca superputere mondială, explozia demografică din Africa (un mod elegant de a aminti fenomenul migrației) și schimbările climatice. (...) Care dintre statele UE ar putea face față singur unor asemenea provocări?”, se înreabă Le Monde.

Și tot în legătură cu viitoarele negocieri ediția europeană a Politico enumeră ”cinci puncte de divergență”:

Primul: Respectarea regulilor jocului: UE se teme că Regatul Unit va coborî standardele legate de muncă și mediu și va mări ajutoarele de stat pentru companii, ceea ce ar reprezenta o concurență neloială.

Apoi, sectorul piscicol reprezintă o mare problemă. Barnier a spus că UE vrea ”acces continuu și reciproc la piețe și la apele teritoriale în cote egale”, în timp ce Johnson a insistat în repetate rânduri că Regatul Unit trebuie să devină un ”stat costier independent”.

În al treilea rând, potrivit lui Barnier, Curtea Europeană de Justiție trebuie să-și continue rolul ca și până acum, în timp ce Johnson spune că un acord cu UE nu poate include ”nici un fel de jurisdicție europeană asupra legilor din Regatul Unit”.

Viitorul Gibraltarului ar fi al patrulea punct de divergență.  Barnier susține că Spania are dreptul de a aproba sau respinge orice acord care include acest subiect, în timp ce Johnson consideră că va negocia în numele ”întregii familii britanice”, incluzând aici și Gibraltarul.

În sfârșit, factorul timp: UE a atenționat în mod repetat Londra că timpul rămas până la sfârșitul perioadei de tranziție este prea scurt pentru încheierea unei înțelegeri cuprinzătoare. Dar Johnson a spus că nu e de acord cu nici o amânare dincolo de 31 decembrie a.c.

 

Cum va arăta ”Trump 2.0”?

Senatorii americani l-au achitat pe președintele Trump, punând astfel capăt, după numai 12 zile, celui mai scurt proces de destituire a unui președinte american din istorie. Cum comentează presa americană acest eveniment și mai cu seamă urmările acestuia?

”A fost victorie umbrită într-o anumită măsură de defectarea unui republican de prim rang, Mitt Romney, nefericitul candidat pentru Casa Albă din 2012”, scrie Los Angeles Times. ”Dar, spre deosebire de toți ceilalți președinți din era modernă, Trump se va prezenta în campania electorală pentru prezidențialele din octombrie cu stigmatul de a fi fost destituit de Cameră, un detaliu cu consecințe politice imprevizibile”.

Politico, ediția americană, vede ”O victorie dulce-amară pentru Trump, în condițiile în care senatorul republican de Utah, Mitt Romney, un vechi dușman, i-a aplicat o lovitură sub centură. Această lovitură de teatru de ultim moment i-a furat lui Trump ocazia de a declama, triumfător, unitatea absolută a republicanilor în fața democraților uzurpatori”.

Donald Trump are acum ”mână liberă pentru a împinge și mai departe limitele”, se îngrijorează The Atlantic . Revista avertizează că vom asista la un fel de ”Trump 2.0”: ”El ar putea considera campania electorală din 2020 ca un ultim referendum cu privire la acceptarea metodelor sale. O victorie ar putea duce la ruperea ultimului fir roșu care îl mai leagă de normele tradiționale ale comportamentului prezidențial”.

Și, ”Așa cum stau lucrurile acum, domnul Trump are mari șanse să fie reales în noiembrie”, estimează The Christian Science Monitor

Publicația Vox merge și mai departe, acuzându-i pe republicani de un ”legalism corupt, întâlnit de obicei la partidele dominante din democrații, dar care alunecă spre autocrație”

Revista presei internaționale din 7 februarie 2020