Criza coronavirusului, dimensiunea financiară

burse_china.jpg

Image source: 
Reuters via rfi.fr

Bursele chineze s-au prăbușit în prima zi de la reluarea activității după Anul Nou. Comentatorii evaluează impactul economic al coronavirusului.

Potrivit The New York Times, ”SARS a afectat economia globală, dar noul coronavirus reprezintă o amenințare și mai mare. În cei 20 de ani care au trecut de la criza SARS, ponderea Chinei în economia globală a crescut exponențial”.

The Guardian constată la rândul său: ”Acțiunile chineze au scăzut cu 9% în prima parte a zilei, în contextul temerilor legate de impactul noului coronavirus, scăderea stabilizându-se la 8% la sfârșitul aceleiași zile. Este cea mai severă cădere a piețelor chinezești din 2015 până în prezent. Numărul deceselor a ajuns la 361 iar cel al persoanelor infectate la 17 000, în condițiile în care virusul s-a răspândit deja în peste 20 de țări”.

”Coronavirusul izolează China de restul lumii, cu efecte asupra economiei globale”, titrează și Wall Street Journal, care scrie: ”Incertitudinile legate de virus au afectat comerțul și conexiunile de aprovizionare cu mărfuri în întreaga lume, au dus la scăderea activelor și au forțat multe companii multinaținale să ia decizii dificile cu informații puține (...) Gigantul Apple, de exemplu, a anunțat că va închide toate magazinele și birourile pe care le are în China până la 9 februarie. Compania, care are 10.000 de angajați numai în China, are dificultăți și din cauza stopării sau scăderii producției furnizorilor de componente din această țară (...) Levi Strauss & Co., care a inaugurat în octombrie trecut cel mai mare magazin al său din China chiar la Wuhan (focarul coronavirusului) este doar unul din marile branduri internaționale care au închis mii de magazine de pe întreg teritoriul Chinei, pe listă figurând și McDonald’s. sau Starbucks Inc (...) Criza pune la încercare puterea Chinei în calitate de consumator global, dar și abilitatea Statelor Unite de a profita de situație din punct de vedere economic”.

Cererea de petrol a Chinei în cădere liberă, titrează ziarul financiar grancez Les Echos, care precizează că țara, care este, începând din 2016, cel mai mare importator mondial de petrol, cumpără deja cu 20% mai puțin petrol decât în mod obișnuit, potrivit mai multor surse citate de Bloomberg. Ziarul francez reamintește de asemenea că prețul barilului a scăzut deja cu 10% din 20 ianuarie până în prezent.

Nu lipsesc însă nici reacțiile politice în această criză

După cum transmite BBC , ”China acuză Statele Unite că provoacă panică și răspândește frica”.

”Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de externe, Hua Chunying, a spus că acțiunile SUA ”nu fac decât să creeze și să răspândească frică”. Acuzațiile vin după ce SUA au declarat stare de urgență sanitară vinerea trecută și au anunțat că vor interzice accesul în țară pentru străinii care au vizitat China în ultimele două săptămâni.

După ce, la 30 ianuarie, OMS a declarat stare de urgență la nivel mondial, Statele Unite au dispus rechemarea în țară a membrilor cu vârsta de sub 21 de ani ai familiilor diplomaților americani din China, iar cetățenii americani care au fost în provincia Hubei sunt puși în carantină timp de 14 zile de la sosirea lor în SUA”.

Între timp ziarul european La Repubblica acuză inacțiunea Uniunii Europene:

„În loc să preia conducerea în situația de urgență europeană, Bruxelles, care se confruntă cu primul spectru global al coronavirusului, se ascunde în spatele obișnuitelor sale bâlbe cu privire la „competențele naționale ”pentru a-și justifica lipsa de inițiativă.

Este adevărat că politica de sănătate - precum și educația - sunt atribuții pur naționale, iar UE poate acționa doar ca un factor de coordonare. Dar nu a fost plăcut să vedem companiile aeriene europene care decid dacă și când vor suspenda zborurile către China fără a se consulta între ele. Nici imaginea unei Europe a libertății de mișcare nu are de câștigat atunci când guvernele naționale decid cum și cui le aplică reglementările de carantină. "

Revista presei internaționale din 4 februarie 2020