A ajutat secretomania guvernului chinez la răspândirea coronavirusului?

virus_china.jpg

Image source: 
AFP/File via rfi.fr

Guvernul chinez a gestionat greșit etapa inițială a crizei coronavirusului - alegând  secretomania. Aceasta a ajutat la răspândirea coronavirusului. Iată ce dezvăluie The New York Times.

Când o boală misterioasă a lovit şapte pacienţi dintr-un spital, iar un medic a încercat să îşi avertizeze colegii de breaslă, autorităţile din Wuhan l-au convocat pe acesta, pentru a-l certa că a răspândit „zvonuri”, iar, trei zile mai târziu, a fost forţat să semneze o declaraţie potrivit căreia avertismentul său a constituit  „comportament ilegal”.

În acele săptămâni, - scrie The New York Times preluat de Mediafax, autorităţile au încercat să-i reducă la tăcere pe medici și au minimalizat pericolul.

Autoritățile au închis o piață agro-alimentară, presupusă a fi zona de unde s-a răspândit virusul, dar au informat că au luat acea măsură pentru a o renova.

Ezitarea a avut și o motivație politică, pentru că oficialii se pregăteau pentru congresul anual al Partidului Comunist, din ianuarie

În prezent, epidemia a devenit o urgență globală, a dus la impunerea de restricții de călătorie în lumea întreagă, a zguduit piețe financiare și a creat poate cea mai mare provocare pentru liderul chinez Xi Jinping, potrivit publicației newyorkeze. Criza s-ar putea menține pe agenda lui Xi mai multe luni și ar putea să îi submineze viziunea unui sistem politic care oferă securitate și dezvoltare în schimbul unei supuneri totale.

Abia pe 20 ianuarie, la mai mult de o lună după apariţia primelor simptome, totul a devenit public. Preşedintele chinez a făcut şi el prima declaraţie publică şi a emis un set de instrucţiuni. Abia la acel moment, aparatul birocratic a fost pus în funcţiune. Boala ucisese trei persoane, iar, în următoarele 11 zile, aceasta avea să mai răpună 200, scrie ziarul american.

Le Figaro vorbește despre ”iadul kafkian” din spitalul de la Wuhan, publicând mărturia unei londoneze de origine chineză care a zburat acasă pentru a petrece Anul Nou Chinezesc.

Această mărturie ilustrează condițiile precare cu care se confruntă spitalele, excedate de afluxul constant de noi pacienți.

Londoneza plecase de la Londra pentru a-și petrece un ultim An Nou Chinezesc la patul mamei sale bolnave de cancer. Aici însă s-a văzut prinsă în epidemia de coronavirus, prizonieră într-un spital, înconjurată de oameni morți care cădeau unul câte unul, într-o cameră înghețată.

Mobilizarea spectaculoasă a regimului comunist s-a dovedit a nu fi suficientă pentru a răspunde cererii din Wuhan, în ciuda celor două spitale aflate în construcție. Zvonurile vorbesc  despre 30.000 de cazuri.

Psihoză sau scepticism? – se întreabă Le Point, care scrie:

 ”Nimic nu indică faptul că ne îndreptăm către un scenariu catastrofal. Rata mortalității pare să fie scăzută; mult mai mică decât cea a gripei din 1918. Cu toate acestea, nu trebuie să minimalizăm noul virus.

Această răspândire foarte rapidă a epidemiei explică măsurile draconice luate de autoritățile chineze. În  ultimele două zile, aceste măsuri pentru a îngrădi epidemia par să dea roade: răspândirea virusului în afara provinciei Hubei a încetinit”.

 

Încep negocierile post-Brexit

Brexitul s-a produs oficial, unii britanici au sărbătorit, alții privesc lucrurile cu îngrijorare. Iar comentatorii privesc deja către viitoarele negocieri comerciale dintre Bruxelles și Londra.

Ziua Brexitului nu a avut de ce să fie un motiv de sărbătoare - este un moment de profundă rușine națională, scrie revista The New Statesman:

În afară de câteva „sărbători” sponsorizate de guvern în Westminster și de triumfalismul tabloidelor noastre pernicioase, nu detectăm nicio revărsare de bucurie națională în urma acestei rupturi. De ce ar exista?

Ultimele sondaje de opinie arată că jumătate din țară se opune în continuare Brexit-ului. Mai mult, „voința poporului” exclude în mod vădit popoarele Scoției, Irlandei de Nord, Londra și majoritatea restului Angliei metropolitane.

Odată Brexit-ul „terminat”, încep negocierile cu adevărat grele pentru un acord comercial cu UE, iar spectrul unui dezastru se va întoarce ca o răzbunare pe măsură ce sfârșitul perioadei de tranziție se va apropia, în decembrie.

„Eliberarea” noastră din UE va însemna o mai mare dependență de America lui Donald Trump. Ne va afecta libertatea de a trăi, de a lucra, de a studia și de a călători oriunde în Europa. Aceasta va însemna pierderea oricărui cuvânt în luarea deciziilor UE, deși deciziile luate la Bruxelles vor continua să ne afecteze.

Brexiterii vor susține că Marea Britanie și-a recăpătat suveranitatea, deși, în realitate, nu am pierdut-o niciodată: am aderat la UE, deoarece a fost în interesul nostru să o facem, la fel cum a fost în interesul nostru să ne alăturăm ONU, NATO, OMC, FIFA, Comitetului Olimpic Internațional,  altor organizații multinaționale. Însă prețul ar putea fi o despărțire a Marii Britanii de Scoția”, avertizează The New Statesman.

Și Le Monde atrage atenția că negocierile comerciale sunt cu adevărat cruciale, pentru că de acestea depind milioane de locuri de muncă și securitatea Europei:

Nevoia absolută de a păstra piața unică, amenințată de pretențiile Londrei și problema irlandeză, a făcut posibilă menținerea unei coeziuni între statele membre, așa cum nu mai fusese până atunci. Dar cei 27 trebuie să-și arate în continuare solidaritatea dacă doresc să limiteze daunele Brexitului și să transforme un divorț răsunător și dureros într-o nouă aventură comună”, scrie le Monde.

Boris Johnson este pregătit să se se despartă cu totul de UE, fără un acord, crede Bloomberg:

 ”În primul său discurs de după părăsirea oficială a UE, premierul va transmite luni liderilor din mediul de afaceri și diplomaților obiectivele sale pentru viitoarele negocieri cu blocul. Negociatorii de la Bruxelles urmează să își publice propriul mandat tot luni.

Johnson va spune că dorește un acord comercial cuprinzător, cel puțin la fel de bun ca acordul cu Canada, dar va fi gata să ia în considerare un aranjament mai slab decât cel cu Australia, dacă negocierile vor eșua, potrivit unui oficial al U.K.

Primul ministru va sublinia din nou faptul că, în ceea ce privește realizarea unui acord de liber schimb în stil canadian, nu va exista o aliniere la standardele UE, instanțele de avocatură europene nu vor avea jurisdicție asupra U.K. și nu va face nicio concesie, a spus oficialul”.

Revista presei internaționale din 3 februarie 2020