Ce vor înțelege liderii mondiali din incendiile australiene?

incendii_australia.jpg

Canberra, Australia, 5 ianuarie 2020
Image source: 
Getty Images via rfi.fr

Incendiile din Australia sunt terifiante. Dar vor înțelege liderii mondiali să acționeze asupra schimbărilor climatice? – se întreabă revista americană Time.

Nu există vreun dubiu privind legătura dintre incendiile australiene și schimbările climatice. Australia, cu o întindere vastă, un continent adesea uscat și puțin locuit, dar plin de vegetație, a fost întotdeauna predispusă la incendii.

Însă încălzirea climei a sporit riscul: decenii de secetă au ucis plantele, ierburile și copacii, creând teren liber pentru incendii, iar temperaturile medii mai calde au creat condiții asemănătoare cuptorului în care focul se poate răspândi cu ușurință. Anul trecut a fost cel mai fierbinte și mai uscat din Australia.

Dar conducerea actuală a țării rămâne în mare măsură în logica negării problemei. La fel ca SUA, Rusia și Brazilia - unde mineritul de cărbune este o industrie semnificativă și are un lobby puternic – Australia este și ea printre țările cu politicieni care au refuzat constant să ia în considerare acțiuni îndrăznețe pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

CNN informează pe același subiect că activistii climatici se pregătesc să organizeze marșuri în nouă orașe din Australia, începând de vineri. Ei vor să protesteze față de premierul Scott Morrison pentru inacțiunea sa climatică, pe fondul unei crizei incendilor, care  a făcut ravagii pe mari întinderi din țară.

Protestele, inițiate de organizația națională a studenților pentru Climat și Justiție, vor avea loc inclusiv în Melbourne, Sydney, Brisbane și Perth. Se așteaptă mulțimi uriașe, zeci de mii de persoane  confirmându-și participarea pe Facebook - ceea ce indică nemulțumirea largă a publicului după luni de incendii din ce în ce mai grave.

Iar ediția australiană a revistei The Conversation atrage atenția că, în contextul incendiilor devastatoare, trebuie să folosim rețelele sociale pentru schimbări pe termen lung, nu doar pentru strângerea de fonduri pe termen scurt:

”Prezentarea unor imagini șocante, pe Instagram, Twitter sau  Facebook,  a fost excepțională pentru a  putea arăta gravitatea incendiilor.Dar într-un moment în care experții prezic o înrăutățire a condițiilor climatice și a sezoanelor mai lungi de incendii, scurtele explozii de compasiune și donații nu sunt suficiente. Pentru acțiuni cu adevărat eficiente împotriva incendiilor actuale și viitoare, trebuie să folosim mediile sociale pentru a implementa transformări de durată, pentru a îmbunătăți atitudinile noastre și capacitatea noastră de a aborda schimbările climatice”.

 

”Deci, au abdicat!”

Presa britanică este divizată, după ce prințul Harry și soția sa Meghan au decis să renunțe la rolul lor de prim-plan în cadrul familiei regale britanice, remarcă revista Courrier International.

”Deci au abdicat”, rezumă The Independent. ”O premieră de la Eduard al VIII-lea încoace”, regele care a ales, în 1936, să se căsătorească cu femeia pe care o iubea, Wallis Simpson, o simplă cetățeană americană, care trecuse prin mai multe divorțuri.

În timp ce tabloidul Daily Mirror îl acuză pe Harry că ”a întors, în mod egoist, spatele instituției monarhice.

”Nu este foarte clar cum se gândesc ei să devină independenți financiar”, notează The Guardian. ”Tânărul cuplu a decis să renunțe la o subvenție regală care le acoperea circa 5% din cheltuieli”, explică publicația. ”Restul de 95% sunt acoperite de prințul Charles, din veniturile pe care acesta le are în calitate de duce de Cornwall”, reamintește cotidianul.

”Unii ar putea să vadă în decizia lor un prim pas către o monarhie modernă, mai potrivită pentru secolul XXI”, subliniază la rândul său corespondent BBC specializat pe probleme legate de monarhie. ”Dar Harry și Meghan au reușit de asemenea să-i atingă pe unii oameni la care ceilalți membri ai familiei regale nu reușeau să ajungă”.

Daily Telegraph crede că ”Instituția monarhică a supraviețuit timp de secole, grație unei combinații foarte minuțios gândite între tradiție și modernitate - și, începând din 1952, regina este chintesența acestui delicat echilibru”,

Publicația susține că nu e deloc sigur că ducele de Sussex, al șaselea în ordinea succesiunii la tron, și soția sa americană, vor beneficia de prea multă compasiune în încercarea lor de a rescrie regulile monarhiei.

Revista presei internaționale din 10 ianuarie 2020