Diplomația nucleară a eșuat. A scăpat Trump controlul?

Presa internațională reacționează după ce o adevărată maree umană a paticipat la funeraliile generalului iranian Qasim Soleimani, ucis de forțele americane.

Soleimani a fost privit ca erou național în Iran și considerat, în general, ca a doua persoană cea mai puternică din țară, după liderul suprem Ayatollah Khamenei, reamintește BBC.

Washington Post transmite că înmormântarea din Teheran a arătat importanța lui Soleimani pentru regim. În urma loviturii care l-a ucis pe Soleimani, Iranul a denunțat orice angajamente pe plan internațional în programul său nuclear. De asemenea, estimează ziarul american, Teheranul ar putea răspunde cu atacuri cibernetice .

USA Today consideră că evoluțiile ar putea apropia Iranul de construirea bombei atomice. El ar putea lansa, prin intermediari, un atac militar împotriva Americii și ar permite grupului terorist Stat Islamic să reușească o revenire în Irak, făcând Orientul Mijlociu un loc mult mai periculos și instabil.

CNN crede că Administrația Trump este deja în pericol de a pierde controlul asupra reacției în lanț rapide și a furtunii politice dezlănțuite de uciderea generalului iranian Qasem Soleimani.

Afirmația președintelui Donald Trump potrivit căreia lovitura dronei  i-a pus pe americani în siguranță este contestată de evenimentele în cascadă care par să facă Statele Unite mai vulnerabile și mai izolate, mai scrie pagina de internet a canalului tv american.

Iranul a promis un „răspuns militar” și o „răzbunare grea”, care va lovi „la locul potrivit la momentul potrivit”, relatează Le Monde.

În ciuda apelurilor pentru „destindere” și „reținere” venite din multe capitale din întreaga lume, președintele SUA, Donald Trump, nu face nimic pentru a calma îngrijorarea.

 

Ce ar trebui să facă Europa în conflictul din Orientul Mijlociu, amplificat după uciderea de către armata americană a generalului iranian Qasem Soleimani? Ei bine, Europa este obligată să  privească fără a spune nimic, constată ziarul italian La Repubblica:

"La câteva săptămâni după sărbătorirea la Londra a celei de-a 70-a aniversări a NATO, organizație pe care Macron o consideră ” în moarte cerebrală ", președintele american tocmai a dus planeta în pragul războiului, fără să se fi deranjat să consulte propriul Parlament sau pe aliații săi europeni. Prin urmare, trebuie să fim conștienți de faptul că suntem singuri și că această izolare generează o poziție de slăbiciune diplomatică. Depinde de alegătorii americani într-un an  - și, sperăm, fără interferențe străine de data aceasta -  dacă lumea occidentală divizată poate strânge rândurile. Până atunci, armele vor vorbi. Iar Europa va fi obligată să privească fără să spună nimic”, concluzionează ziarul italian

Între timp, în Franța, Le Figaro constată sfârșitul anunțat al diplomației nucleare:

Diplomația nucleară europeană în relația cu Iranul atârna deja de un singur fir. Asasinarea generalului Soleimani l-a tăiat definitiv și pe acesta, ceea ce duce la compromiterea ultimelor șanse de a salva acordul încheiat în 2015 între comunitatea internațională și republica islamică, tocmai pentru a limita programul nuclear iranian.

Demersurile diplomatice începuseră oricum destul de prost. Începând din vară, Emmanuel Macron s-a străduit să găsească o soluție a crizei. Mai întâi la Biarritz, la reuniunea G7, apoi la New York, în marja Adunării generale a ONU.

El a încercat să forțeze o întâlnire cu Trump și cu omologul iranian, Hassan Rohani. Miza ar fi fost îmblânzirea sancțiunilor americane în schimbul revenirii Iranului la obligațiile sale internaționale.

 Dar inițiativa franceză nu a dat rezultate. Macron nu a reușit să-l determine pe Trump să-și flexibilizeze poziția, ceea ce a arătat limitele influenței franceze la Casa Albă. Totodată, președintele francez a mizat prea mult pe Hassan Rohani, deși adevăratul deținător al puterii în Iran, mai ales în domeniul nuclear, este liderul suprem Ali Khamenei”.

 
Revista presei internaționale din 7 ianuarie 2020