Și Europa va fi afectată de retragerea Marii Britanii din UE (FT)

Publicația Financial Times prezintă zece grafice care descriu situația internațională a anului 2019, conținând date despre probleme precum efectele Brexit, sau locuri de muncă afectate de automatizare. Și Europa va fi afectată de retragerea Marii Britanii din UE, atrage atenția Financial Times in analiza sa.

Rusia, China şi Iranul urmează să lanseze manevre navale în Golful Oman (NY Post)

Începând de vineri, adversarii Statelor Unite - China, Rusia şi Iranul - vor lansa manevre navale comune în Oceanul Indian şi în Golful Oman pe fondul unor tensiuni crescânde în regiune după ce Administraţia Trump s-a retras din importantul acord nuclear convenit cu Teheranul, scrie NY Post.

Manevrele militare sunt menite "să adâncească schimburile şi cooperarea forţelor navale din cele trei ţări", potrivit unor declaraţii făcute de un  purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării. El a mai precizat că manevrele reprezintă un "schimb militar normal" între cele trei ţări şi "nu au legătură cu situaţia din regiune".

 

Golful Oman leagă Marea Arabiei de strategica Strâmtoare Hormuz din Golful Persic, prin care trec aproximativ o cincime din transporturile petroliere ale lumii.

Situația internațională a anului 2019, analizată de FT

Cotidianul Financial Times prezintă zece grafice care descriu situația internațională a anului 2019, conținând date despre probleme precum efectele Brexit, sau locuri de muncă afectate de automatizare.

Și Europa va fi afectată de retragerea Marii Britanii din UE, atrage atenția Financial Times in analiza sa.

Potrivit graficului, în cazul unui Brexit dur, veniturile pe cap de locuitor vor scădea cel mai mult în Marea Britanie și Irlanda, dar vor fi reduceri și în Franța, Olanda, Belgia, Suedia, Germania, Italia și Austria.

La capitolul Sănătate avem semnale mixte privind șansele de contracarare a mișcării antivaccinare, după cum remarcă publicația.

Nu toate țările au înregistrat progrese în eforturile de atingere a obiectivelor în materie de vaccinare. Statele afectate de război sau de crize sociale, precum Siria și Sudanul de Sud, au înregistrat un declin mare în privința ratelor de vaccinare anti-rujeolă în ultimul deceniu. În SUA, unde există o puternică mișcare antivaccinare, nivelurile rămân sub pragul de 95% necesar prevenirii epidemiilor majore.

Locurile de muncă, expuse riscurilor pe fondul automatizării.

Angajații se vor confrunta cu modificări majore ca urmare a procesului de automatizare. Și, potrivit Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD),  guvernele nu pregătesc angajații pentru efectele negative. O analiză efectuată de McKinsey sugerează că angajații slab calificați și care au salarii mici sunt expuși cel mai mult riscurilor automatizării. Dar, teoretic, toți angajații sunt expuși riscului ca unele elemente ale activității să fie automatizate.

În ceea ce privește sfera privată, Financial Times se întreabă: este inevitabilă o societate cu sisteme de supraveghere?

China conduce în clasamentul mondial privind creșterea exponențială a tehnologiilor de monitorizare, situație care alimentează opiniile polarizate privind respectarea sferei private și securitatea. Chiar dacă Poliția din San Francisco a renunțat la un soft de recunoaștere facială, expertul FT Henry Mance notează că există un număr mare de companii care justifică avansurile tehnologice prin ideea că "anonimatul a fost doar o etapă în existența umană".

Preşedintele ceh şi-ar putea anula participarea la parada militară organizată la Moscova pe 9 mai 2020 – Eho Moskvî

Preşedintele ceh, Miloš Zeman, considerat adesea un politician pro-rus, a calificat drept "absolut impertinentă" reacţia Ministerului rus de externe faţă de noua lege a Cehiei potrivit căreia 21 august devine Ziua comemorării victimelor invaziei trupelor sovietice din 1968 şi a ocupării ulterioare a statului, potrivit Eho Moskvî .

În opinia diplomaţilor ruşi, este puţin probabil ca această lege cehă să contribuie la o bună cooperare între Cehia şi Federaţia Rusă.

Ministrul ceh de externe a declarat, însă, că Republica Cehă este un stat independent şi are dreptul de a onora victimele invaziei sovietice.

În contextul acestor divergenţe diplomatice între Rusia şi Cehia, preşedintele ceh, Miloš Zeman, a amintit într-un interviu acordat presei locale că omologul său rus, Vladimir Putin, l-a invitat la festivităţile care vor avea loc la Moscova pe data de 9 mai 2020, la 75 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste, însă a subliniat că acum se gândeşte dacă mai este oportună o vizită a sa în capitala Rusiei.