“Cehii folosesc aniversarea pentru a-l presa pe premierul Babis să demisioneze” (Time)

Peste 200.000 de cehi, potrivit poliţiei ar fi fost 250.000 și conform organizatorilor chiar 300.000, s-au adunat sâmbătă seară la Praga pentru a solicita demisia premierului miliardar Andrej Babis, pe care îl acuză de corupţie.

Protestul a avut loc în ajunul împlinirii a 30 de ani de la Revoluţia de catifea care a dus la căderea comunismului în fosta Cehoslovacie, relatează Reuters şi AFP. "Manifestanții s-au adunat aici la Praga, la un moment simbolic, într-un loc simbolic. Sunt supărați pe premierul lor. Procurorii au renunțat recent la un dosar penal împotriva sa, dar adversarii săi doresc să-și dea demisia", a anunțat BBC.

În urmă cu 30 de ani  protestele conduse de studenți erau împotriva unui sistem totalitar brutal. Treizeci de ani încoace, oamenii se manifestă împotriva unui guvern ales democratic. “Cehii folosesc aniversarea pentru a-l presa pe primul ministru să demisioneze”, scrie Time, în timp ce Euronews admite că "manifestanții protestează pentru legăturile dubioase de afaceri ale premierului".

Oamenii  veniţi din întreaga Republică Cehă s-au strâns în parcul Letna, arborând steaguri ale ţării şi ale Uniunii Europene.  Mişcarea "Milioane de momente pentru democraţie", organizatoarea manifestaţiei, l-a îndemnat pe premierul Babis să-şi reglementeze conflictul de interese de care este acuzat sau să se retragă.

Populistul Babis se confruntă şi cu o anchetă a Comisiei Europene în legătură cu un conflict de interese în care ar fi implicat în legătură cu holdingul său, Agrofert, cu afaceri în agricultură, industria chimică şi media. Premierul respinge aceste acuzaţii şi dezminte de asemenea că ar fi colaborat cu securitatea în anii 80. Babis a fost identificat şi ca agent, în dosarele secrete ale poliţiei din anii '80, lucru dezminţit de miliardar. Guvernul său, de coaliţie minoritară, este susţinut în Parlament de Partidul Comunist.

Bruxelles-ul cere înapoi 17,4 milioane de euro, care ar fi fost deturnate de actualul premier. În plus, pregăteşte un al doilea raport referitor la subvenţii de 78 de milioane de euro. „Ruşine! Ruşine!” - au strigat protestatarii, conform CNN.

Sâmbătă, în mulţimea adunată la Praga s-a scandat între altele "suntem aici", slogan auzit şi la protestele de acum trei decenii. Cei care au luat cuvântul în cadrul manifestaţiei - inclusiv foşti disidenţi participanţi şi la protestele din 1989 - l-au pus sub semnul întrebării şi pe preşedintele Milos Zeman, favorabil apropierii de Rusia şi China.

Mikulas Minar, unul dintre organizatorii acestui uriaș miting, a declarat pentru un post de televiziune ceh că proteste vor urma și în următoarele săptămîni și vor fi "mult mai creative".

 

Preşedintele chilian Sebastian Pinera a condamnat aseară pentru prima dată violenţele comise de poliţie de la începutul mişcării de contestare socială, de la 18 octombrie până azi, din ţară.

 

"A fost un recurs excesiv la forţă, au fost comise abuzuri sau delicte, iar drepturile tuturor nu au fost respectate", a recunoscut Sebastian Pinera într-un discurs televizat, relatează AFP.

Criza socială fără precedent care zguduie Chile de o lună a făcut 22 de morţi, dintre care cinci ca urmare a intervenţiei forţelor de ordine, şi peste 2.000 de răniţi, dintre care 200 de persoane cu leziuni oculare.

"Nu va exista impunitate, nici pentru cei care au comis acte de o violenţă excepţională, nici pentru cei care au comis  abuzuri", a adăugat şeful statului chilian, referindu-se, pe de o parte, la distrugerile comise de manifestanţii cei mai radicali şi, pe de cealaltă parte, la violenţele forţelor de ordine în timpul manifestaţiilor.

Partidele politice din Chile au ajuns la un acord istoric în parlament pentru organizarea unui referendum în aprilie 2020 cu privire la o nouă Constituţie, care o va înlocui pe cea din timpul dictaturii lui Augusto Pinochet, în speranţa ieşirii din criza socială care afectează ţara de aproape o lună, scrie BBC.

De la începutul furiei sociale declanşată la 18 octombrie de scumpirea preţului biletului de metrou, o contestare care s-a soldat cu 20 de morţi 1.000 de răniţi, protestatarii din Chile au denunţat inegalităţi sociale în domeniile educaţiei, sănătăţii şi pensiilor.

Violențele continuă în Chile, unde mii de oameni au protestat împotriva guvernului. Manifestația de duminică a fost organizată la un an de când poliția a ucis doi indigeni care se opuneau tăierilor ilegale de arbori. Deși lumea a ieșit și atunci masiv în stradă, protestul de acum vine într-un context extrem de tensionat, notează El Pais.

 
Revista presei internaționale - 18 noiembrie 2019