Der Spiegel: Interviu cu Angela Merkel la 30 de ani de la căderea Zidului

merkel.jpg

Image source: 
https://www.spiegel.de/

Revista germană Der Spiegel publică un interviu amplu cu cancelara Angela Merkel. Un interviu din care nu lipesc referirile la perioada de dinainte de 1989 și la căderea Zidului Berlinului:

Pentru mine, 9 noiembrie 1989, rămâne un moment fericit în istoria Germaniei”, spune cancelara. ”Atâția oameni din RDG au visat la libertate între 1949 și 1989 și, dintr-o dată, puteam vorbi despre asta în mod deschis! Ne puteam folosi vocile. Și chiar azi, cu toții își folosi vocile”.

Cancelara se declară conștientă că pentru o anumită generație de est-germani, chiar dacă și-au câștigat libertatea în virtutea revoluției pașnice, viața lor nu au devenit neapărat mai ușoară:

Știu, de asemenea, că pe lângă regiunile de succes, există și locuri unde satele se golesc, deoarece copiii și nepoții s-au îndepărtat. Totuși, 30 de ani mai târziu, trebuie spus clar: chiar dacă nu sunteți mulțumit de transportul public în zona dvs., de îngrijirile medicale, de stat sau de propria viață, asta nu vă oferă dreptul de a vă purta urât sau disprețuitor cu alte  persoane sau să recurgi la violență. Nu poate exista toleranță pentru un astfel de comportament”, a spus Angela Merkel

Aveați 35 de ani când Zidul s-a dărâmat, a spus reporterul. Având în vedere cea ce știți acum despre perioada de după unificare și dacă ați putea schimba ceva, ce ați face diferit?

Totul a mers atât de repede atunci... a răspuns Merkel. Și bineînțeles au fost făcute greșeli.

Fundamental, îmi doresc ca politicienii vest-germani să fi arătat mai multă curiozitate și interes. Dar a fost un moment important pentru noi...

 

Marea Britanie, vulnerabilă la dezinformare în timpul alegerilor

Marea Britanie ignoră avertismentele privind interferențele digitale în campania electorală, iată ce titrează Politico.

În ciuda apelurilor repetate pentru noi reguli electorale, politicienii și autoritățile de reglementare britanice s-au mișcat foarte greu.

Ei nu au acționat pentru a remedia vulnerabilitățile din legile electorale atât de învechite ale Regatului Unit. Acest lucru stârnește temeri că alegerile din 12 decembrie vor fi din nou afectate de interferențele clandestine.

Potrivit mai multor politicieni, funcționari publici și responsabili din autorități de reglementare, care au vorbit cu Politico, eșecul a venit din îngrijorarea că orice reînnoire a regulilor electorale ar putea ridica întrebări incomode cu privire la legalitatea referendumului Brexit din 2016.

În ciuda faptului că Twitter a anunțat pe 30 octombrie interzicerea publicității politice de pe rețeaua sa socială, marea majoritate a mesajelor partizanate plătite sunt difuzate pe Facebook, potrivit unei analize a cheltuielilor partidelor politice din cadrul alegerilor britanice din 2017, scrie Politico.

 

Previziunile de toamnă ale Comisiei Europene

Previziunile de toamnă ale Comisiei Europene sunt intens comentate în presa internațională. Comisia Europeană a redus, joi, prognoza de creștere pe 2019, pentru zona euro, la 1,1% față de 1, 2% în previziunile de vară.

După cum scrie ziarul francez de afaceri Les Echos, ”dacă economia europeană se confruntă în prezent cu cel de-al șaptelea an consecutiv de creștere și este de așteptat să crească în continuare în 2020 și 2021, mediul extern a devenit mult mai puțin favorabil, iar incertitudinile sunt mari. Economia europeană pare să se îndrepte către o perioadă prelungită de creștere mai mică și inflație foarte scăzută”, scrie ziarul francez.

Și revista franceză Capital remarcă faptul că Bruxelles este mai pesimist în ceea ce privește creșterea în Europa.

Economia europeană pare să se îndrepte către o perioadă prelungită de creștere mai mică și inflație foarte scăzută. Unul dintre cele mai afectate sectoare este sectorul producției, care suferă, de asemenea, modificări structurale.

Pe de altă parte, piața muncii rămâne consolidată, iar șomajul continuă să scadă.

Euronews  apreciază că, în pofida perspectivei de creștere, Germania urmează să mențină un excedent bugetar mare în acest an, 1,2% din produsul intern brut (PIB). Surplusul se va reduce la 0,6% din PIB anul viitor, și 0,2% în 2021, arată prognoza Comisiei.

Olanda, care este, de asemenea, printre statele din zona euro care ar putea cheltui mai mult, va avea un excedent de 1,5% în acest an, 0,5% următorul și 0,4% în 2021.

Italia, care are deja cea mai mare datorie în termeni absoluți în UE, își va crește sarcina datoriei la 136,2% din PIB în acest an și la 136,8% și 137,4% în 2021, potrivit Comisiei.

Previziunile executivului UE diferă de estimările guvernului italian. Roma crede că datoria va scădea anul viitor la 135,2% din PIB și se așteaptă să continue să scadă în 2021.

Țările cu o datorie de peste 60% din PIB trebuie să o reducă treptat, în conformitate cu normele fiscale ale UE, reamintește Euronews.

UE reduce prognozele de creștere pentru zona euro având în vedere tensiunile comerciale globale, titrează și CNBC.

Avertismentul vine în momentul în care BCE a început o nouă rundă de stimulare pentru a sprijini creșterea fragilă.

În Marea Britanie, Express, observă cu bucurie că, după Brexit, regatul Unit va sta mai bine decât Uniunea Europeană. Chiar și decât Germania.

Economia britanică va crește mai repede decât Germania în anii imediat următori după Brexit, conform previziunilor financiare proprii ale Uniunii Europene.

Eurocrații au vorbit mult despre incertitudinea cu privire la viitoarea relație comercială a țării cu UE. Însă conform ultimelor cifre ale UE, creșterea PIB a Marii Britanii a fost revizuită în sus în raport cu previziunile din vara anului 2019.

În acest an, se estimează că PIB-ul va crește cu 1,3 la sută și 1,4 la sută în 2020 și 2021, cu o zecime de procent mai mult față de estimările anterioare.

În schimb, pentru Germania, cea mai mare economie a UE, o stagnare semnificativă se prevede în anii următori, exultă ziarul britanic.

Proiecțiile actualizate reflectă o slăbiciune mai accentuată în regiune, notează și Bloomberg. Comisia Europeană și-a redus perspectivele de creștere și inflație din zona euro, pe fondul tensiunilor comerciale globale și a incertitudinii politice, avertizând că reziliența economiei blocului nu va ține pentru totdeauna, mai scrie  Bloomberg.