"Ludovic Orban va repara imaginea României în UE" (La Vanguardia)

este_oficial_ludovic_orban_premier_klaus_iohannis.jpg

Președintele Klaus Iohannis și delegația PNL, la consultările de la Cotroceni (Sursa foto: presidency.ro)
Președintele Klaus Iohannis și delegația PNL, la consultările de la Cotroceni (Sursa foto: presidency.ro)

Presa internațională alocă spații noului guvern de la București, în speranța că instabilitatea politică din România s-a încheiat și se poate forma noua Comisie Europeană.

"Ludovic Orban a fost instalat ca al patrulea prim-ministru al României în trei ani, scăzând incertitudinea politică care a pus în pericol țara de când guvernul său de centru-stânga a fost eliminat luna trecută și deblocând procesul de formare a unei noi Comisii Europene, care a fost întârziat din cauza războiului politic în București", notează Financial Times.

Scopul noului guvern este restabilirea încrederii partenerilor euroatlantici, zguduită în ultimii ani de reformele controversate ale social-democraţilor, subliniază Le Figaro. Bloomberg adaugă că noul premier, Ludovic Orban, s-a angajat să remedieze ceea ce a numit daunele aduse economiei şi sistemului judiciar de cei trei ani de guvernare social-democrată. Un guvern de centru-dreapta a venit la putere în România, deschizând calea pentru ca ţara să selecteze un nou candidat pentru următoarea Comisie Europeană, notează și Politico.

Die Welt scrie că „Parlamentul României a învestit noul guvern minoritar", iar cei de agenția EFE anunță că "România se pune în mâinile unui guvern de centru-dreapta pentru a ieși din criza politică", în timp ce la La Vanguardia admite că "Ludovic Orban e un politician care va repara imaginea României în UE".

”Ludovic Orban câștigă votul de încredere, moment cheie pentru elaborarea politicilor UE”, scrie Reuters. Jurnaliștii britanici notează că „Guvernul minoritar de centru al premierului român desemnat Ludovic Orban a obţinut votul de încredere al Parlamentului, îmbunătăţind perspectivele depăşirii vidului politic de la Bucureşti şi din Uniunea Europeană”.

 

Spania este în fierbere înainte de alegerile legislative din 10 noiembrie. Pentru prima oară după reizbucnirea crizei catalane, premierul în exercițiu Pedro Sanchez, criticat pentru atitudinea rezervată, a avut o declarație fermă vizavi de revendicările separatiste.

Pedro Sanchez, care pierde procente conform analiștilor politici, a propus în special o reformă a Codului Penal "pentru a interzice o dată pentru totdeauna referendumurile ilegale în Catalonia" precum cel din 2017 şi a făcut apel la încetarea utilizării televiziunii publice catalane de către guvernul regional separatist. "Pedro Sánchez se preface că e dur, dar evită să discute prea mult despre independența Cataloniei", scrie El Mundo, incercănd să acrediteze ideea că premierul joacă electoral, fără să supere pe nimeni, mai ales că se află pe primul loc în sondaje.

Criza din Catalonia, unde condamnarea la jumătatea lui octombrie a liderilor separatişti pentru rolul lor în tentativa de secesiune din 2017 a dus la numeroase manifestaţii din care unele au degenerat în violenţe, a fost unul dintre subiectele majore ale acestei dezbateri electorale.

Liderul socialist Pedro Sanchez s-a aflat din nou sub presiunea dreptei, care militează pentru măsuri excepţionale. Liderul Partidului Popular (PP), Pablo Casado, a cerut ca statul spaniol să preia securitatea în regiune, asigurată de guvernul catalan, în timp ce liderul liberalilor de la Ciudadanos, Albert Rivera, s-a pronunţat în favoarea suspendării autonomiei Cataloniei şi a destituirii liderului executivului regional Quim Torr.

Blocajul politic ar putea persista după alegerile legislative din 10 noiembrie din Spania, socialistul Pedro Sanchez fiind dat câştigător, dar fără majoritate, în timp ce extrema dreaptă Vox ar putea să-şi dubleze aproape numărul de locuri, potrivit unui sondaj publicat duminică de cotidianul El Pais.

Revis apresei internaționale - 5 noiembrie 2019