Boris Johnson: două înfrângeri politice în aceași zi

boris_johnson.jpg

Image source: 
Reuters/Hannah McKay via rfi.fr

Premierul britanic Boris Johnson a acceptat prelungirea termenului pentru Brexit, ceea ce deschide calea pentru alegeri anticipate. Dar declanșarea scrutinului se dovedește o misiune dificilă.

Primul ministru Boris Johnson a eșuat luni în prima sa tentativă de a-și asigura sprijinul pentru alegerile generale, notează The New York Times.

Domnul Johnson a acceptat prelungirea Brexitului, admițând astfel că și-a încălcat promisiunea de a scoate Marea Britanie din Uniune la sfârșitul lunii octombrie.

Dar, de asemenea, a deschis calea pentru alegeri pe care le-a invocat încă de când a devenit prim-ministru, în iulie. Cu Partidul Conservator lider în sondaje, domnul Johnson consideră că alegerile înainte de Crăciun îl vor ajuta să acumuleze o majoritate solidă în Parlament și un mandat popular pentru politica sa privind un Brexit rapid.

Parlamentul de la Londra respinge apelul lui Boris Johnson pentru alegeri anticipate pe 12 decembrie, dar un scrutin rămâne probabil în perioada pre-Brexit, titrează The Washington Post.

Primul ministru Boris Johnson a suferit luni două lovituri politice: a fost obligat să accepte oferta Uniunii Europene de a întârzia Brexit-ul până în ianuarie, după care a pierdut o moțiune în Parlament pentru a organiza alegeri generale înainte de Crăciun.

Însă el mai poate să obțină sprijin pentru alegerile anticipate pe o cale parlamentară diferită, săptămâna aceasta.

Johnson își dorește alegeri, astfel încât să poată avea șansa de a-și recăpăta majoritatea parlamentară pierdută și de a-și îndeplini promisiunea încălcată de a obține Brexit-ul.

„În toată țara, există o opinie pe scară largă a faptului că acest Parlament și-a încheiat cursul”, a declarat Johnson în ceea ce a semănat cu un discurs de campanie, remarcă ziarul american.

Johnson s-a aflat departe de majoritatea celor două treimi de care avea nevoie pentru moțiunea sa electorală anticipată, observă WP. Laburiștii, cel mai mare partid de opoziție, au rezistat presiunii electorale, iar parlamentarii s-au abținut în cea mai mare parte.

Vorbind imediat după aceea, premierul a spus: „Nu vom permite ca această paralizie să continue”.

El a confirmat apoi că va încerca să obțină alegerile din 12 decembrie prin introducerea unui nou proiect de lege pe o linie care necesită doar o majoritate simplă.

Le Monde reamintește că Boris Johnson a fost obligat să solicite o amânare. Tocmai el, cel care a spus că ar prefera „să moară într-un șanț” decât să facă o astfel de cerere.

Deputații britanici au aprobat acordul Brexit al lui Boris Johnson în principiu, dar au respins calendarul forțat pe care voia să-l impună, reducându-i speranțele de a-și îndeplini promisiunea de Brexit pe 31 octombrie.

 

Revine Salvini în politica italiană?

Umbria aruncă o umbră asupra Romei, titrează Eurotopics.

La alegerile regionale care au avut loc duminică în provincia Umbria, din centrul Italiei, alianța condusă de partidul de extremă dreapta Liga a obținut o victorie clară. Candidata sa, Donatella Tesei, a câștigat 58% din voturi, în fața candidatului de centru-stânga. Să fie un succes care anunță revenirea lui Matteo Salvini ? - se întreabă publicația europeană.

Noul guvern nu a reușit să-i convingă pe cetățenii, notează Huffington Post Italia:

„La aceste prime alegeri după criza din august și nașterea noului guvern, alegătorii nu au rămas acasă; ei au mers să voteze acest adversar politic, considerat un „pericol” de către guvern, dar care este, de asemenea, perceput ca un vector al schimbării în țară. Situația din Umbria face ca guvernul central să apară în opoziție cu voința oamenilor. Nu este un „început nou”, ci un nou capitol al unei „morți lente”, incapabilă să inverseze valul suveranist care avansează în țară. "

Coaliția guvernamentală a fost sancționată, consideră Corriere della Sera:

„Matteo Salvini preia controlul asupra unei regiuni care a stat aproape jumătate de secol în zona de stânga. Stânga a pierdut Umbria și a pierdut numeroase voturi în raport cu rezultatele europene din mai. Dar este mai ales pierderea M5S, care a fost acum un an și jumătate motorul schimbării naționale și care acum a suferit cel mai mult: a pierdut două treimi din voturile sale, comparativ cu scorul obținut la alegerile legislative din 2018. - semnul unui electorat supărat și volatil”.

 
Revista presei internaționale din 29 octombrie 2019