Alunecare de teren la Budapesta. Opoziția l-a învins pe Orban (Index)

unguri_locale.jpg

Image source: 
Twitter

Ungaria și Polonia au avut ieri zi de alegeri. La Budapesta, Viktor Orban pierde teren pentru prima oară după 10 ani, dar la Varșovia eșechierul politic nu suferă schimbări majore.

Circa 8 milioane de cetăţeni maghiari cu drept de vot au fost invitați ieri la urne pentru a alege primarii şi consilierii locali în peste 3.000 de localităţi şi districte din cele 19 provincii ale ţării pentru următorii cinci ani .

Partidul național-conservator al premierului Viktor Orban a fost învins la alegerile locale din Budapesta de către opoziția unită în jurul unui candidat de centru-stânga. Este prima înfrângere a lui Orban în zece ani, timp în care a dominat scena politică a Ungariei.  

“Alunecare de teren în Budapesta. Primăria, majoritatea raioanelor: opoziția a luat totul", anunță site-ul de știri Index, care amintește și de căderea unor orașe care votau cu dreapta încă din 1990. "Opoziția câștigă alegerile de la Budapesta, dar obține victorii interesante și în alte orașe", notează Reuters, în timp ce Financial Times scrie despre "prima provocare serioasă pentru puterea crescândă a premierului ungar asupra instituțiilor publice".

Potrivit rezultatelor după numărarea a peste 70 la sută dintre buletinele de vot, opozantul Gergely Karacsony a obținut cu puțin peste jumătate dintre sufragii, în timp ce actualul primar Istvan Tarlos, susținut de Fidesz, și care este în funcție, la fel ca Orban, din 2010, a obținut 43 de procente.

"Această victorie este despre o Budapesta verde și liberă", a declarat candidatul comun al opoziției pentru primarul capitalei. Karacsony a declarat că 14 octombrie va marca începutul unei noi ere pentru Ungaria în încercarea de a-și recăpăta libertatea, scrie Magyar Hirlap.

Ecologist de stânga, Gergely Karácsony a strâns în jurul lui socialişti, politicieni de centru dar şi liberali. Programul său cuprinde construirea de locuinţe sociale, dar şi gratuitate în transportul public pentru copii. European convins, el ar putea candida împotriva lui Orban peste trei ani.

Până în 2020 nu vor avea loc alegeri generale şi Orban, care a venit la putere în 2010, deţine o majoritate covârşitoare în parlament.

În Polonia, Partidul naționalist-conservator de guvernământ Lege și Justiție (PiS) a repurtat o victorie lejeră în alegerile parlamentare de duminică, câștigând 44 la sută dintre voturi, potrivit exit poll-urilor de după încheierea perioadei de vot, la ora 21.00.

"Victorie clară pentru partidul de guvernământ", scrie BBC.

Partidul Lege şi Justiţie (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski ar urma să deţină 239 de locuri în camera inferioară, care are 460 de locuri. Voturile atrase de partidul Lege şi Justiţie sunt cu mult mai multe comparativ cu cele obţinute de Coaliţia Civică, de 27,4%. La o distanţă şi mai mare se  află Stânga, o grupare care reuneşte partidele de stânga, cu 11,9%, conservatorii din Coaliţia Poloneză, cu 9,6%, şi partidul de dreapta Confederaţia, cu 6,4%.

 

Avioane militare ruse au bombardat pe 5 mai, într-un interval de 12 ore, patru spitale în zone controlate de rebeli din Siria, potrivit ediţiei de duminică a cotidianului New York Times, relatează AFP.

Aceste atacuri, pe care ziarul american le-a atribuit Moscovei susţinând că se bazează pe înregistrări radio ruseşti, date culese de observatori ai traficului aerian şi relatări ale unor martori, fac parte dintr-o campanie mai amplă de bombardare a spitalelor dusă de regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, notează publicația New York Times.

Potrivit anchetei ziarului, una dintre localităţile vizate de aceste raiduri ruseşti este Spitalul chirurgical Nabad al-Hayat din provincia Idleb (sud). Atacat de trei ori din 2013, acest centru medical a fost mutat într-un complex subteran. El a fost evacuat cu trei zile înainte de atac ca urmare a unor informaţii privind un bombardament iminent.

Revista presei internaționale - 14 octombrie 2019