Brexit: David Cameron îndeamnă la prudență (Evening Standard)

david-cameron.jpg

Image source: 
RFI

Comisia Europeană a comunicat luni că Regatul Unit trebuie să propună "o soluţie aplicabilă rapid" pentru frontiera irlandeză, înaintea summitului Uniunii Europene de săptămâna viitoare, nu aranjamente "netestate şi revocabile".

David Cameron i-a cerut lui Boris Johnson să facă mai multe compromisuri pentru a asigura un acord Brexit, conform celor de la Evening Standard. Fostul prim-ministru a spus că propunerile lui Johnson vor trebui să fie flexibile pentru a ajunge la un acord, și că Uniunea Europeană va trebui, de asemenea, să facă un pas în spate.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, îl va primi vineri la prânz pe premierul ungar, Viktor Orban, pentru un schimb de păreri cu privire la viitorul Europei, un subiect asupra căruia cei doi lideri s-au înfruntat de mai multe ori în ultimii ani. Întâlnirea intervine în condițiile în care Boris Johnson și-a reluat săptămâna aceasta discuțiile cu UE pe tema Brexit, iar presa de la Londra a scris că acesta ar miza pe Ungaria să-și exercite dreptul de veto la o eventuală solicitare de amânare a ieșirii Marii Britanii din UE.

Londra va publica textul juridic al propunerii sale privind Brexit-ul numai dacă în acest fel se facilitează negocierile cu Uniunea Europeană, a declarat luni secretarul de stat britanic pentru Brexit, James Duddridge, informează Reuters. "Textul juridic pe care l-am împărtăşit Comisiei Europene va fi publicat numai dacă astfel vom ajuta negocierile. Sperăm că Bruxelles-ul va decide să lucreze cu noi în următoarele zile", a spus temător Duddridge.

Noul plan propus la 2 octombrie de Marea Britanie prevede ca Irlanda de Nord să aparţină aceleiaşi zone vamale ca Marea Britanie, dar ca provincia britanică să păstreze regulile UE pe o perioadă de tranziţie, pentru toate bunurile, nu doar pentru produsele agricole.

Secretarul britanic pentru Brexit, Steve Barclay, s-a întâlnit la Bruxelles cu mai mulţi oficiali europeni, dar ambele părţi par să îşi fi menţinut poziţiile, menţionează CNN. O sursă britanică de la Bruxelles a declarat că Londra a făcut "o ofertă mare şi importantă", dar acum Comisia Europeană trebuie să dea dovadă la rândul său de "dorinţa de a ajunge la un compromis"; în caz contrar Regatul Unit se va retrage din UE fără un acord, notează BBC.

 

Preşedintele SUA, Donald Trump, a avertizat că va distruge economia Turciei dacă armata lui Erdogan „va depăşi limitele” prin incursiunea militară antikurdă din Siria, iar Turcia va fi scoasă din NATO.

După declarațiile lui Trump care sugerau o retragere aproape generalizată din Siria, un înalt responsabil american a intervenit, încercând să minimalizeze amploarea evenimentelor, și le-a transmis ziariștilor că SUA nu vor retrage decât "un mic număr" de soldați care erau amplasați în Siria la granița turcă, scrie New York Times.

"Vom introduce sancţiuni bipartizane împotriva Turciei dacă ea va invada Siria şi vom solicita suspendarea ţării din NATO dacă ea va ataca forţele kurde care au ajutat SUA în distrugerea Califatului Statului Islamic", a scris senatorul republican Lindsey Graham, pe Twitter.

Membrii ambelor partide, democrat şi republican, l-au criticat pe preşedinte pentru decizia sa de a permite Turciei să intre în nordul Siriei şi să atace forţele conduse de kurzi care au fost partenerul principal al Washington-ului în lupta împotriva Statului Islamic.

Turcia vizează de luni de zile pozițiile situate la est de Eufrat de miliția kurdă Unitățile de protecție a poporului (YPG), o grupare esențială în lupta împotriva jihadiștilor din Stat Islamic, mult timp susținută și protejată de Washington, dar inamic declarat pentru Ankara. După anunțul Casei Albe, duminică seara, că militarii americani vor părăsi zona, niciun obstacol nu se mai află în fața lui Erdogan.

Dar ofensiva s-ar putea dovedi riscantă. Publicația Foreign Policy scrie: "Trump îi dă lui Erdogan verde pentru invadarea Siriei", în timp ce Los Angeles Times avertizează: "Planul lui Trump de a retrage trupele din zonă aruncă întreaga regiune în haos"

Revista presei internationale - 8 octombrie 2019