Înapoi acasă - Ucraina și Rusia fac schimb de prizonieri (Deutsche Welle)

ucraina.jpg

Ceremonia sosirii prizonierilor ucrainieni la Kiev. Președintele Ucrainei Volodymyr Zelenskiy (stânga imaginii, în costum) În centrul imaginii, regizorul Oleg Sentsov, care a fost acuzat și închis în Rusia pentru ”activități teroriste”, își îmbrățișează soția.
Image source: 
Reuters/Gleb Garanich via rfi.fr

Moscova și Kievul au schimbat sâmbătă câte 35 de prizonieri de fiecare parte, alimentând tot mai mult speculațiile cu privire la următorii pași într-o apropiere ruso-ucraineană. Presa europeană privește evoluția evenimentelor.

Conform rapoartelor mass-media din intreaga lume se așteaptă o întrunire în 4 - Franța, Germania, Rusia și Ucraina - care ar putea avea loc înainte de sfârșitul lunii septembrie.

The Wall Street Journal salută mișcarea celor două țări. "Printre cei 70 de prizonieri care au fost schimbați sunt 20 de marinari ucraineni, un important cineast de la Kiev și un jurnalist rus", în timp ce Deutsche Welle titrează: ”Înapoi acasă - Ucraina și Rusia fac schimb de prizonieri”.

Publicația rusă Izvestia solicită ucrainienilor să negocieze direct cu cele două republici separatiste din Donbass: „Succesul acestei prime etape nu numai că deschide calea către schimburi suplimentare de prizonieri, scrie cotidianul pro-Kremlin, în timp ce La Croix anunță că „Un schimb de prizonieri este o tranzacție cinică de barter, practic lipsită de importanță politică. Schimbul care a avut loc între Kiev și Moscova nu face excepție. Desigur, întoarcerea prizonierilor politici și a unora si a altora, dintre care majoritatea au fost victime ale unui tratament arbitrar, este un motiv de sărbătoare”.

Macron joacă un rol decisiv în apropierea dintre Moscova și Kiev, scrie comentatorul de politică externă Paolo Valentino în Corriere della Sera: „Președintele francez nu numai că l-a salutat pe Vladimir Putin în Brégançon în ajunul summitului G7, dar l-a invitat și la următorul Forum al păcii din noiembrie. Mai mult, el a promis că va participa la ceremonia care aniversează 75 de ani de la victoria sovietică în cel de-al Doilea Război Mondial din Piața Roșie în luna mai".

Relaţiile dintre cele două foste republici sovietice vecine traversează o criză fără precedent după anexarea de către Rusia, în 2014, a Peninsulei Crimeea, urmată de declanşarea războiului în estul Ucrainei, care a făcut până acum circa 13.000 de morţi.

 

Cameron Ortis, responsabilul cu rang înalt din serviciile de informaţii ale poliţiei federale canadiene arestat vineri pentru sustragerea de documente sensibile, probabil în favoarea unui stat străin, a supervizat recent o anchetă asupra unei afaceri de spălări de bani de către cetăţeni ruşi, potrivit informaţiilor apărute sâmbătă într-o publicaţie canadiană, notează AFP.

Jurnalul The Globe and Mail a scris că punerea sub acuzare a lui Cameron Ortis, responsabil cu rang înalt al Jandarmeriei Regale a Canadei (GRC) este legată de o importantă afacere de presupusă corupţie implicând înalţi oficiali ruşi, care fusese denunţată de Serghei Magniţki, un jurist rus decedat în 2009 într-o închisoare din Moscova.

The New York Times amintește că "este cel mai important caz de scurgere de informatii din istoria Canadei", in timp ce BBC vorbeste despre "o persoană care a atentat conștient la securitatea națională".

Publicația El Pais notează că statul canadian îl acuză pe Ortis ca a difuzat informații secrete și că îl paște o pedeapsă de 20 de ani de inchisoare. O lege din 2012 - aceeași care a fost folosită pentru a-l acuza acum și pe Ortis - a fost folosită pentru a judeca un ofițer naval canadian care a transmis informații secrete în Rusia timp de mai bine de patru ani. Locotenentul Jeffrey Delisle a fost închis timp de 20 de ani în 2013 și eliberat în 2018, încheie subiectul ziarul spaniol.

Revista presei internaționale din 16 septembrie 2019