Noua Comisie Europeană pare croită pentru Macron (The Economist)

macron_ue.jpg

Image source: 
Reuters/Geoffroy Van Der Hasselt via rfi.fr

Noua Comisie Europeană  este despre politică, nu despre politici, titrează Bloomberg, după anunțul de marți de la Bruxelles privind componența și structura noului execurtiv european.

Euractiv vede o nouă echipă pentru apărarea suveranității economice a Europei.

Este vorba despre o Europă „mai asertivă” care să-și poată îmbunătăți competitivitatea și suveranitatea într-o lume din ce în ce mai ostilă.

BBC observă că șefa Comisiei se află sub foc încrucișat din cauza portofoliului numit  „protecție a modului de viață european”.

Criticii spun că portofoliul, care va supraveghea migrația și securitatea, intră în retorica de dreapta.

Un europarlamentar olandez a descris demersul drept „grotesc”, în timp ce Amnesty International a spus că este „îngrijorător”.

Migrația a devenit un teren de luptă politic cheie în multe state membre.

Și Le Figaro estimează că ”Protecția modului de viață european” este un portofoliu care ar putea trece cu greu. Mai mulți reprezentanți de stânga s-au ridicat deja pentru a denunța această denumire.

Noua Comisie Europeană este un câștig pentru Franța, iată cum vede situația revista The Economist, după anunțul de la Bruxelles privind componența și structura viitorului Executiv european. ”Toate se potrivesc cum nu se poate mai  bine strategiei domnului Macron. Nu numai că președintele francez are aliați și  parteneri de drum în poziții cheie, dar întreaga structură și programul noii comisii se aliniază cu speranțele domnului Macron pentru Europa.

Comisia propune mai multă autonomie geopolitică, o economie mai ecologică și mai puternică, structuri politice mai profunde, mai multă coeziune și mai mult „realism” privind progresul către valorile liberale în Europa centrală și de est. Ne place sau nu, președintele francez este figura dominantă în politica europeană de astăzi”, conchide The Economist.

La Repubblica, observă că UE va avea nevoie de o politică economică mai flexibilă:

Cu comisarul pentru economie Gentiloni, președintele Comisiei va putea conta pe o personalitate autoritară și care va îndrepta lucrurile în direcția corectă. Iar în creștin-democratul leton Dombrovskis, în calitate de vicepreședinte, responsabil de moneda euro, va avea un comisar capabil să frâneze „entuziasmul” italian. Drept urmare, von der Leyen va arbitra jocul în sine și va decide în cele din urmă cât să întindă coarda  disciplinei fiscale pentru a stimula creșterea".

În Belgia, Le Soir estimează că numirea ministrului belgian de externe Didier Reynders la Justiție înseamnă, de fapt, înredințarea ”sufletului Europei” către Belgia:

După trei ani de dialog constant cu colegii săi, ministrul belgian al Afacerilor Externe a creat consensul în legătură cu crearea unui mecanism sistematic de monitorizare a respectării statului de drept pe baza unui argument de neînlăturat: „Cum explicați că analizăm detaliat propunerile bugetare în fiecare an, nu și problemele domniei legii?" ... O întrebare crucială, deoarece populismul afectează democrația europeană. Belgia nu va trebui să aibă grijă de bugete sau de competitivitate, ci de sufletul Europei", notează le Soir.

Dar noua Comisie ar putea să întâmpine mari probleme: audierile din Parlamentul European vor reprezenta un test dificil, crede Politico.

După cum spune publicația europeană, regulile Parlamentului presupun o majoritate de cel puțin două treimi dintre cei mai influenți europarlamentari - așa-numiții coordonatori ai grupurilor politice din fiecare comisie - pentru ca un candidat să treacă imediat.

Aceasta înseamnă că persoanele desemnate au nevoie de sprijinul mai multor grupuri politice decât a reușit însăși von der Leyen să-și asigure la votul din iulie.

Reprezentanți ai marilor grupări politice au declarat că vor începe discuțiile pentru evaluarea contextului și a portofoliilor de comisari, în reuniunile interne planificate pentru zilele următoare.

Anunțul echipei Von der Leyen a fost primit cu laude pentru concentrarea ei pe echilibrul de gen și problemele ecologice. Dar, de asemenea, a stârnit confuzie și chiar nervozitate, în special în privința portofoliului acordat lui Margaritis Schinas din Grecia - „Protejarea modului de viață european”.

Alții au preocupări cu privire la nume controversate din noua echipă, inclusiv László Trócsányi, candidatul maghiar căruia i s-a oferit portofoliul de vecinătate și extindere. Nu este membru al partidului Fidesz, care guvernează țara, dar este considerat loial premierului Viktor Orbán și a fost ministrul justiției într-un moment în care criticii spun că guvernul a acționat pentru a submina echilibrul puterilor în stat.

Un alt nume controversat este Rovana Plumb, candidatul român, căruia i s-a dat portofoliul transporturilor. Ea este văzută ca fiind apropiată de Liviu Dragnea, fostul lider al Partidului Social Democrat (PSD), încarcerat în luna mai într-un caz privind locuri de muncă fictive pentru lucrătorii de partid.

 

Încheiem cu Bulgaria, unde tocmai a izbucnit un scandal de spionaj.... Despre ce este vorba?

Șeful Mișcării Naționale a Rusofililor din Bulgaria, Nikolai Malinov, a fost reținut sub acuzația de spionaj, relatează publicația bulgară de limbă engleză Sofia Globe.  De asemenea fostului general KGB Leonid Reșetnikov - o persoană apropiată de Vladimir Putin - i s-a interzis să intre în Bulgaria timp de 10 ani.

După cum a relatat radioul public bulgar, Malinoiv va fi cercetat totuși în libertate, contra unei cauțiuni în echivalentul a 25.000 de euro.

Procurorul general de la Sofia a declarat presei bulgare că investigațiile au vizat activitatea a două organizații ruse, Societatea Vulturul Bicefal și Institutul Rus pentru Studii Strategice.

Institutul Rus pentru Studii Strategice a făcut parte din serviciul de informații externe al Rusiei până în 2009, iar ulterior a fost trecut la Administrația Prezidențială. Generalul Reșetnikov a condus institutul din 2009 până în 2017.

Mișcarea Națională a Rusofililor se definește ca o organizație patriotică și susține că relațiile bune cu Rusia sunt un factor extrem de important pentru prosperitatea Bulgariei și pentru păstrarea identității cultural-istorice și civilizaționale bulgare în lumea globalizată de astăzi.

Șeful statului bulgar, președintele Rumen Radev, care a fost susținut de Partidul Socialist Bulgar – o formațiune care favorizează legăturile mai calde cu Rusia - a declarat reporterilor  că este extrem de grav să se afirme că cineva comite spionajul în favoarea unei puteri străine.

Revista presei internaționale din 12 septembrie 2019