Promisiunile noului ministru de finanțe al Greciei... (Financial Times)

finante_grecia.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Χρήστος Σταϊκούρας / Christos Staikouras

Noul ministru al Finanțelor din Grecia promite să acorde prioritate reformelor fiscale scrie Financial Times.

Christos Staikouras a declarat pentru Financial Times că guvernul de centru-dreapta Noua Democrație dorește „o reformă fiscală cuprinzătoare, care se va întinde pe patru ani și va duce la accelerea creșterii”. Reforma se va concentra pe reducerea impozitului pe venit și cel pe profit, reducerea TVA-ului, simplificarea stimulentelor fiscale pentru investitori. Noua Democrație, condus de Kyriakos Mitsotakis, care a învins partidul de stânga Syriza al fostului premier Alexis Tsipras luna trecută, și-a bazat campania pe reducerea impozitelor, digitalizarea economiei și crearea de noi locuri de muncă.

O a doua propunere fiscală care urmează să treacă luna viitoare va include o reducere a impozitului pe profit de la 28% la 24%. Ca și măsurile anterioare, aceasta va intra în vigoare imediat.

În ciuda reducerilor deja anunțate, „estimăm că vom atinge ținta de a avea un excedent bugetar 3,5 la sută în 2019, dar este clar că nu mai avem spațiu fiscal [pentru reduceri suplimentare] anul acesta”, a spus el.

Având în vedere perspectiva crescândă a unei recesiuni în Europa, Staikouras este reticent în realizarea unor proiecții privind creșterea pentru 2020 și 2021. Dar e încrezător că Grecia își va atinge obiectivul oficial de creștere de 2% în acest an, având în vedere că climatul de afaceri a fost constant îmbunătățit.

 

Marea Britanie se va confrunta cu penurii de combustibil, alimente şi medicamente dacă părăseşte Uniunea Europeană fără un acord de tranziţie, riscând blocarea porturilor şi o frontieră dură în Irlanda, se menţionează în documente oficiale publicate de Sunday Times.

Sunday Times a reușit să intre în posesia întregului Raportul Yellohammer care descrie situația britanicilor imediat după ieșirea din UE fără acord. Publicația britanică numește acest raport "Operațiunea Haos": Marea Britanie se va confrunta cu penurii de combustibil, alimente şi medicamente, dacă părăseşte Uniunea Europeană fără un acord de tranziţie, riscând blocarea porturilor şi o frontieră dură în Irlanda, după cum rezultă din documentele oficiale pe care le prezintă Sunday Times. Prognoza întocmită de biroul guvernului pune în lumină cele mai probabile replici seismice ale unui Brexit fără acord, și nu scenariul cel mai rău posibil.

Documentele arată că 85% dintre camioanele care folosesc principalele puncte de trecere ale Canalului Mânecii "ar putea să nu fie pregătite" pentru vămile franceze, ceea ce e probabil să ducă la aglomerarea porturilor timp de până la trei luni, până când traficul se va ameliora.

Guvernul de la Londra estimează, în plus, că s-ar putea instala o frontieră dură între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, fiindcă planurile actuale pentru evitarea controalelor extinse se vor dovedi nesustenabile.

Liderul laburiștilor, Jeremy Corbyn promitea recent că va provoca în septembrie căderea guvernului conservator condus de Johnson, pentru a amâna Brexitul.

Consiliul European a decis amânarea ieşirii Marii Britanii din UE până pe 31 octombrie 2019. Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană. În cazul în care Acordul ar fi aprobat, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să se producă imediat.

Între timp ministrul pentru Brexit a semnat abrogarea Actului Parlamentului de la Londra care consfințea aderarea Marii Britanii la Uniunea Europeană în 1972, a anunțat, duminică, pe Twitter, premierul Boris Johnson. Actul prevedea transpunerea automată a legislației europene în cea britanică.

Decizia marchează un pas istoric în preluarea puterii de la oficialii de la Bruxelles în mâinile legiuitorului britanic, a susținut Boris Johnson.

 

Înaltul Comisar al ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi a pledat duminică pentru suplimentarea ajutorului umanitar acordat refugiaților venezueleni care ajung în țările din apropierea Venezuelei, relatează site-ul agenției Reuters.

Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Refugiați (UNHCR) estimează că aproximativ 4,3 milioane de venezueleni au plecat până acum din țară din cauza problemelor economice și politice.

Columbia plănuiește să acorde cetățenie copiilor fără acte de identitate născuți în țară, ai căror părinți sunt refugiați, o măsură umanitară rară în contextul în care politicile privind migrația devin din ce în ce mai stricte în alte părți ale globului, scrie New York Times. Numărul acestor copii depășește 24.000. Decizia va oferi acces la pașapoarte columbiene copiilor cu părinți din Venezuela, născuți pe teritoriul Columbiei, în perioada august 2015 - august 2021, oferindu-le oportunitatea de beneficia de servicii de sănătate și educație.

 
Revista presei internaționale din 19 august 2019