Blindate ale armatei chineze mobilizate în apropierea frontierei cu Hong Kong (Les Echos)

china_armata.jpg

Soldați chinezi în timpul unei parade militare la Beijing
Image source: 
Reuters/Damir Sagolj via rfi.fr

Les Echos dedică în ediția de azi o pagină întreagă și un editorial protestelor care au loc în Hong Kong.

Blindate ale armatei chineze au fost mobilizate în apropierea frontierei cu Hong Kong. Presa din China, controlată de Partidul Comunist, a difuzat înregistrări video cu transportoare blindate care se îndreaptă spre Shenzhen. Forţe ale Beijingului au fost filmate adunându-se la doar 30 de kilometri de Hong Kong și de oamenii care locuiesc acolo. Donald Trump a anunțat că serviciile secrete l-au informat că are loc o desfăşurare a trupelor chineze la frontiera cu Hong Kong. Președintele american și-a exprimat speranța că aceasta criză se va rezolva paşnic.

Protestatarii cer de câteva luni Chinei prin manifestații masive de stradă și blocaje să le respecte drepturile democratice. Acum a venit și rândul aeroportului să fie blocat. Hong Kong este un nod aerian foarte important, aeroportul fiind folosit zilnic de peste 1.100 de avioane de călători şi de mărfuri. Anual, 78 de milioane de pasageri trec prin aeroportul din Hong Kong.

Aeroportul din Hong Kong a obţinut un ordin de interdicţie interimar pentru a-i împiedica pe protestatari să-i afecteze operaţiunile, după ciocnirile violente din cursul nopţii dintre poliţie şi demonstranţii pro-democraţie, relatează Dpa şi Reuters.

Autoritatea aeroportuară din Hong Kong a anunţat într-un comunicat că a obţinut un ordin "pentru restricţionarea persoanelor de la a împiedica sau a se amesteca în mod ilegal şi cu bună ştiinţă în utilizarea adecvată" a aeroportului.

Presa străină scrie despre accidentul de la Arhanghelsk. Autorităţile de la Moscova au vorbit, marţi, pentru prima oară despre explozia rachetei cu propulsie nucleară, după ce au păstrat tăcerea pentru mai bine de o săptămână anunță CNN.

Kremlinul dă un răspuns şocant: „Accidentele se mai întâmplă”. Ruşii au ţinut şi să precizeze că sunt „foarte avansaţi” în ceea ce priveşte dezvoltarea armamentului nuclear, relatează CNN.  Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov a refuzat să confirme speculaţiile actorilor internaţionali conform cărora accidentul, care s-a soldat cu 5 victime, ar fi fost produs de o rachetă cu propulsie nucleară.

Peskov a ţinut şi să repete afirmaţia lui Vladimir Putin, conform căreia, eforturile Rusiei de a dezvolta tehnologii de acest tip „sunt mai avansate decât ale celorlalte ţări”.

Rosatom, agenţia de stat pentru energie atomică din Rusia, a confirmat că 5 specialişti în energie atomică au murit ca urmare a exploziei, iar autorităţile locale au raportat o creştere în cantitatea de radiaţii din zonă după accident. Ministerul de apărare rus a negat creşterea nivelului de radioactivitate.

În legătură cu îngrijorările privind consecinţele creşterii nivelului de radiaţii în ceea ce priveşte sănătatea populaţiei locale, Peskov a declarat că „toate agenţiile cu competenţe în domeniu vor face tot ce le stă în putinţă pentru a asigura siguranţa cetăţenilor Federaţiei Ruse”.

Cel puțin cinci experți nucleari au murit în misterioasa explozie în timpul testării unui motor de rachetă în nordul Rusiei, acum patru zile, scrie The Moscow Times care trece în revistă tot ce știm până acum despre accident:

Secretomania este liantul tuturor accidentelor nucleare suferite de Moscova. O moștenire nefericită din epoca sovietică. În comunism, ne aducem aminte și din România, orice accident era secret de stat. Explozia de la Cernobîl din 1986 a fost comunicată până și aliaților comuniști cu aproape o săptămână întârziere. Iar scufundarea submarinului nuclear Kursk în 2000 a provocat un scandal uriaș, oficialii de la Moscova fiind acuzați că au încercat să mușamalizeze totul.

Drumurile „criminale” din România, subiectul unui reportaj BBC despre țara cu cele mai multe accidente rutiere mortale din Europa.

Drumurile „criminale” din România se vor regăsi într-un reportaj al postului britanic BBC, pornind de la faptul că țara noastră este pe primul loc în Europa la rata accidentelor mortale. Britanicii au realizat și un portret al inițiatorului protestului #șîeu, cel care a construit primul metru de autostradă din Moldova, Ștefan Mandachi. Reportajul are 28 de minute și va fi difuzat, pe 22 august, de postul Postul BBC Radio 4. Anual, în România mor de două ori mai multe persoane, comparativ cu media Uniunii Europene și de trei ori mai mult, în comparație cu Marea Britanie, astfel că țara noastră este pe primul loc la rata accidentelor mortale din UE.

 
Revista presei internaționale din 14 august 2019