Omul lui Salvini, legături periculoase la Moscova

savoini.jpg

Gianluca Savoini, consilier al vicepreședintelui Matteo Salvini
Image source: 
Twitter / Savoini Gianluca

Matteo Salvini se pregătește de alegeri anticipate în Italia. În aces timp însă, jurnaliștii scot la iveală o serie de legături periculoase între partidul său și Rusia.

O investigație realizată de publicația rusă Belingcat în colaborare cu americanii de la Buzzfeed News arată că Gianluca Savoini, un apropiat al vicepremierului italian Matteo Salvini, a fost parte în negocierile privind finanțarea clandestină din surse rusești a partidului Liga din Italia.

Negocierile - al căror conținut a ieșit la iveală grație unei înregistrări audio obținute de Buzzfeed News - s-au concentrat pe exporturi de petrol, o parte din profit urmând a merge către campania electorală a Ligii înaintea alegerilor europene din 26 mai.

Investigația a stabilit că Savoini a făcut un număr foarte mare de călătorii la Moscova în ultimii cinci ani, zburând adesea într-o zi și revenind în ziua următoare. El a făcut cel puțin 14 vizite în 2018 și încă trei în primele trei luni ale acestui an. În unele călătorii, Savoini a fost însoțit de un alt membru important al Ligii, care este în prezent consilier plătit al guvernului italian. Înregistrările privind mișcările italienilor par să fi fost șterse din bazele de date ale guvernului rus.

Savoini a zburat la Moscova de trei ori în cele șapte săptămâni premergătoare întâlnirii din 18 octombrie, de la hotelul Metropol, în care s-a discutat despre tranzacțiile de petrol și a făcut alte trei călătorii în Rusia în săptămânile imediat următoare reuniunii.

Datele provin din analiza înregistrărilor sale de rezervare a zborurilor, încrucișate cu activitatea sa de pe rețelele de socializare. Nu se știe cine a plătit zborurile, pe cine a întâlnit Savoini când era la Moscova sau dacă vicepremierul italian Matteo Salvini a fost la curent cu vizitele.

Savoini lucrează îndeaproape cu Salvini, de 20 de ani și este adesea descris drept „șerpașul” acestuia la Moscova.

Matteo Salvini a negat mult timp că Savoini a fost membru al delegației sale oficiale la Moscova în luna iulie. Dar aceste afirmații au fost direct contrazise luna trecută, de premierul italian Giuseppe Conte în timpul unei dezbateri parlamentare despre întâlnirea de la Hotel Metropol. Premierul le-a spus parlamentarilor că Savoini se afla în delegația oficială a lui Salvini în capitala Rusiei.

Dar programul oficial al lui Salvini pentru luna iulie nu dezvăluie călătorii, costuri sau participanți externi în delegația sa.

Până în prezent, Salvini a refuzat să răspundă la întrebările parlamentarilor și reporterilor în legătură cu ceea ce știe despre negocierea de la Metropol. El a negat constant și vehement că ar fi luat vreodată vreo finanțare din surse ruse.

 

 

 

Europa se vede prinsă în focul încrucișat Iran-SUA

Viitorul depinde mult de ceea ce va alege să facă premierul britanic Boris Johnson. Sunt concluziile unei analize a revistei germane Der Spiegel.

Viitorul unei politici externe și de securitate europene comune ar putea fi decis foarte  curând în Strâmtoarea Ormuz, una dintre cele mai importante rute de transport petrolier din lume.

Iar întrebarea este dacă Uniunea Europeană este un actor pe scena mondială sau dacă se va dovedi divizată și paralizată.

În conflictul dintre Statele Unite și Iran, europenii vor să joace rolul de mediator. Însă ei s-ar putea vedea zdrobiți între președintele american Donald Trump și conducerea iraniană.

Traficul maritim în Golful Persic și în Strâmtoarea Ormuz a fost grav afectat începând din mai, după ce un petrolier sub pavilion britanic a fost reținut de gardienii iranieni ai revoluției.

De atunci, liderii europeni s-au întrebat cu îngrijorare cum ar trebui să răspundă provocărilor iraniene și cum să asigure în același timp traficul maritim fără a crește pericolul războiului.

Lucrurile sunt complicate de faptul că Boris Johnson tocmai a preluat funcția de prim-ministru la Londra și conduce țara către un Brexit dur.

Până acum Londra a fost unul dintre principalii actori europeni care au încearcat să salveze acordul nuclear cu Iranul, alături de Berlin și Paris, după ce SUA au denunțat înțelegerea.

Dar mulți se întreabă acum dacă nu cumva Johnson ar putea să devină un aliat ferm al lui Trump așa cum a fost Tony Blair  cu George W. Bush în timpul războiului din Irak din 2003.

A devenit deja clar că Londra va deveni probabil mai dependentă de Washington în viitor, în cazul unui Brexit fără acord și deci, că va fi nevoită să răspundă mai mult dorințelor lui Donald Trump.

Prin urmare, Berlinul încearcă să implice Spania, și poate Italia și Polonia, mai îndeaproape în negocierile Iranului. Dacă Trump va reuși să împartă frontul european, nu va mai fi aproape nimeni care să oprească spirala escaladării conflictului cu Iranul.

După retragerea SUA din acord, UE a încercat să-i încurajeze pe iranieni să respecte acordul. În ciuda asigurărilor lor, europenii nu au putut compensa pierderile economice masive suferite de iranieni.

Drept urmare, SUA și Iranul continuă să urmărească simultan o politică de escaladare - ambele părți sperând ca cealaltă să clipească mai întâi.

Revista presei internaționale din 12 august 2019